αγωνες

Published on 8 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

΄΄Στημένο ορτύκι΄΄ Οι Αγώνες του …λαού και οι υποκριτές πολέμιοί τους!

Κείμενο-φωτο: Νίκος Φωτακόπουλος

Αναμφίβολα οι αγώνες σε ΄΄στημενα΄΄ ορτύκια είναι οι πλέον δημοφιλείςεκδηλώσεις  για τους φίλους των σκύλων φέρμας όλης της χώρας.  Εκατοντάδες κυνηγοί και χιλιάδες θεατές μόλις τελειώνει η κυνηγετική περίοδος συμμετέχουν ή παρακολουθούν τους ΄΄ατυπους΄΄ αγώνες που διοργανώνουν τοπικοί Κυνοφιλικοί Όμιλοι και Κυνηγετικοί Σύλλογοι..

Σχετικά εύκολοι στην διοργάνωση τους και διάσπαρτες αυτές οι εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές προσελκύουν πάμπολλους κυνηγούς που την κλειστή κυνηγετική περίοδο μεταλλάσσονται σε ….κυναγωγούς παρουσιάζοντας τα σκυλιά τους.

Οι αγώνες στα ορτύκια μπορεί να είναι είτε ανεπίσημοι, είτε επίσημοι με απονομή CACT που είναι πρωταθληματικός τίτλος. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης διεξάγονται παράλληλα σε γειτονικά τερέν επίσημοι και ανεπίσημοι αγώνες….

 Ποιοι δεν τους θέλουν;

Και ενώ θα περιμέναμε  αυτοί οι αγώνες λογω της δημοφιλίας τους να αντιμετωπίζονται και ως ένα σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης νέο κυνοφίλων και να ενθαρρύνονται από τον ΚΟΕ και τους Ομίλους φιλών συμβαίνει το αντίθετο.

Μέσα από  μια στείρα άρνηση και μια …αποκρουστική τυπολατρία, κυρίως ο ΚΟΕ και ο ΟΚΑΔΕ, αποκηρύσσουν τους αγώνες με ήμερα ορτύκια και τους αντιμετωπίζουν σχεδόν ως …ιεροσυλία κατά της κυνοφιλίας!

Υποκρισία και συμφέροντα

Το παράδοξο όμως είναι ότι όλοι αυτοί που τους καταδικάζουν σπεύδουν πρώτοι και καλύτεροι να συμμετάσχουν ως τιμώμενοι κριτές ή ως κυναγωγοί ειδικά όταν οι αγώνες γίνονται από φιλικά προσκείμενο διοργανωτή. Είτε αυτός είναι πρόσωπο είτε είναι Όμιλος ή Σύλλογος. Τα παραδείγματα πολλά και οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές. Κάποιοι από τους εικονιζόμενους παράγοντες και κριτές από την μια καταδικάζουν τους ΄΄άτυπους΄΄ άγονες σε ορτύκια και από την άλλη σπεύδουν να συμμετάσχουν είτε ως κριτές, είτε ως …αναλυτές, είτε ως ΄΄αξιολογητές΄΄.

Ναι εκεί έχουμε φτάσει… Οι κριτές ανάλογα με την περίπτωση για να μην μπουν στο στόχαστρο απαρνιούνται την ιδιότητα του κριτή και αυτό)ονομάζονται αναλυτές ή αξιολογητές ενώ οι αγώνες ΄΄βαφτιζονται΄΄ ανταμώματα  ή αξιολογήσεις ή και σεμινάρια… Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα και οι αναβαθμισμένοι αγώνες σε ορτύκια όπως ήταν οι Κλασικοί Αγώνες που διοργάνωσε ο Κυνοφιλικος Όμιλος Φωκίδος το 2014 αποτέλεσαν αντικείμενο καταγγελίας του αντιπροέδρου του ΚΟΕ κ Ψυχαρη που διέγνωσε (μόνο αυτός) κυνοφιλικούς κινδύνους από την διεξαγωγή αυτών των αγώνων…

Το πρώτο σχολείο…

-Δυστυχώς ορισμένοι για να πουλήσουν την δική τους πραμάτεια, όπως λέει και ο Γιάννης Μαθιόπουλος, δεν διστάζουν να κατηγορήσουν και να καταγγείλουν όσους θεωρούν ότι δεν εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.. Και όπως φαίνεται οι άτυποι αγώνες  στα στημένα ορτύκια βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα ορισμένων…  

Σε καμία όμως περίπτωση δεν βλάπτουν την ίδια την κυνοφιλία…Το αντίθετο!

Άλλωστε η πρώτη επαφή όλων μας με την αγωνιστική κυνοφιλία ήταν μέσα από το ΄΄στημένο΄΄ ορτύκι… Από εκεί θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων κυνοφιλων..

 Οι …βουνίσιοι!

Όσο για αυτούς που εσχάτως δηλώνουν …βουνίσιοι δεν υπάρχουν καν λόγια για να απαντήσει κανείς. Ξεπερνά η υποκρισία τους, ακόμα και την όποια αίσθηση χιούμορ μπορεί να μας έχει απομείνει…

Και για όσους αμφιβάλουν υπάρχουν πέρα από τις φωτογραφίες και πάμπολλα βιντεάκια με διάφορους αρνητές… Αν χρειαστεί εδώ είμαστε να τα ανασύρουμε…

Δειτε: Αγώνες στο Κιάτο 22 Μαΐου 2011 Τέσσερις πρόεδροι μιλούν για τα …στημένα!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας