ειπαν

Published on 9 Μαρτίου, 2017 | by Kynoclub

0

Franco Zurlini: Το Πόιντερ δεν είναι ένας σκύλος Μεγάλης Ερευνας, είναι ένας κυνηγετικός σκύλος!

Απόσπασμα απο ομιλία του Franco Zurlini στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα ΄΄Το Πόιντερ και το κυνήγι΄΄ στην Βερόνα 27 Ιανουαριου 2001.

Απόδοση Σπύρος  Μολφέτας

Εχω βρεθεί στη θέση να πω πολλές φορές ότι εάν η Μεγάλη Ερευνα δεν υπήρχε, θα ήταν απαραίτητο να την ανακαλύψουμε: και αυτό διότι είναι ένας αγώνας που αναδεικνύει σκύλους μεγάλης κλάσης μέσα από τον αυστηρότατο έλεγχο των φυσικών τους προσόντων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 42 του κανονισμού.

Επίσης το άρθρο 1 του Διεθνούς κανονισμού αναφέρει:

«Αυτός ο τύπος αγώνα έχει σαν σκοπό να αναδείξει τους αναπαραγωγούς σκύλους υψηλής κλάσης, που αναδεικνύονται πείθοντας για την εξαιρετική τους οσφραντική ικανότητα, το στυλ, τον τρόπο τοποθέτησης και κίνησης κατά την έρευνα, την αντοχή τους, την εκπαιδευσιμότητά τους, ώστε να είναι ικανοί να αναπαράγουν νέους ικανούς τριάλλερς, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό κυνηγετικών σκύλων πρώτης κατηγορίας.

Το Πόιντερ δεν είναι ένας σκύλος Μεγάλης Ερευνας. Είναι ένας κυνηγετικός σκύλος. Και οι αγώνες μεγάλης έρευνας χρησιμεύουν για να υποδεικνύουν άξιους γεννήτορες κυνηγετικών σκύλων. Πολλοί κυνηγοί όμως δεν θέλουν το πόιντερ από φόβο μήπως πέσει στα χέρια τους… ένας σκύλος μεγάλης έρευνας.

Υπάρχει και το χειρότερο: στους αγώνες πρακτικού κυνηγίου συχνά παρουσιάζονται σκύλοι εκτός επιπέδου αγώνα που κάνουν μεγάλη έρευνα… οικτρό θέαμα, που είναι ανεκτό μόνο από κάποιους που τους λείπει ακόμη και η αίσθηση του γελοίου αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν γνώση του τι σημαίνει να χρησιμοποιείς ένα πόιντερ στο κυνήγι.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας