ερωτησεις

Published on 5 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Ερώτηση: Πως να ξεκινήσω την εκπαίδευση του νεαρού Μπήγκλ;

Απέκτησα ένα μικρό Μπήγκλ που τώρα είναι τεσσάρων μηνών. Θα ήθελα να με συμβουλεύσετε για το πώς θα το εκπαιδεύσω χωρίς να δημιουργήσω προβλήματα στην εξέλιξη του. Είναι σωστό να το βγάλω τώρα στο βουνό; Τι πρέπει να το ταΐζω ώστε να αναπτυχθεί σωστά;

Κ. Ευθύμιος

Απαντά ο Νίκος Φωτακόπουλος

Βγάλτε το Μπήγκλ σας στο βουνό από νωρίς, 5-6 μηνών για μισή ώρα χωρίς να το κουράζετε και αφήστε το να περιπλανηθεί (πάντα υπό έλεγχο) σε μεθυστικές αναζητήσεις ευωδιών που η δική του μύτη μόνο ξέρει να διακρίνει. Ποιες είναι χρήσιμες και ποιες όχι θα το μάθει με το καιρό. Στον ωκεανό των αναθυμιάσεων του βουνού σιγά-σιγά θα μάθει να ξεχωρίζει αυτά τα ανεπαίσθητα ίχνη που μας ενδιαφέρουν. Και αν καταλάβετε πως τον τρελαίνουν τα ίχνη της αλεπούς (θήραμα είναι κι αυτή) μην γίνεστε έξαλλος. Βρείτε το λαγοτόπι που έχει πολλούς λαγούς και λίγες αλεπούδες. Για να βρείτε κυνηγότοπο χωρίς αλεπούδες μοιάζει απίθανο εκτός αν ζείτε στην Κρήτη ή σε κάποια νησιά που δεν υπάρχει.

Σταδιακά όσο μεγαλώνει το κουτάβι σας αυξάνετε προοδευτικά τον χρόνο της προπόνησης.

Αν έχετε και άλλα “έτοιμα” λαγόσκυλα μην βγάζετε μαζί τους το νεαρό Μπήγκλ σας πριν ωριμάσει αρκετά. Είναι βέβαιο πως θα “εξοντώσουν” το κουτάβι ειδικότερα αν έχει φτάσει σε ώριμο κυνηγετικό πάθος. Ένα σωματικά ανώριμο λαγόσκυλο παθαίνει εύκολα ανεπανόρθωτες βλάβες (καρδιοπάθειες) αν καλπάζει για ώρες καταδιώκοντας κάποιο φυγάδα.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του κουταβιού και το ‘’χτίσιμο’’ του σώματός του. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές καλές τροφές που διαθέτουν ειδική σειρά για κουτάβια. Η τροφή που προορίζετε για ενήλικους σκύλους δεν είναι κατάλληλη για κουτάβια. Αποφύγετε τις πολύ φθηνές τροφές. Περισσότερη ζημιά θα κάνουν στο κουτάβι σας παρά θα το ωφελήσουν.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας