αγριοχοιρος

Published on 7 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

ΚΙΝΔΥΝΟΣ! Η πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη και προσβάλει τους αγριόχοιρους!

κείμενο-Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η FACE (Eυρωπαϊκή Ομοσπονδία Κυνηγίου)  διοργάνωσε στις 6 Απριλίου στις  Βρυξέλες ημερίδα με θέμα την ενημέρωση και την αντιμετώπιση από τους κυνηγούς της συνεχώς εξαπλούμενης   ΄΄Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων΄΄ που έχει προσβάλει τους πληθυσμούς του αγριόχοιρου σε μια σειρά από χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ενώ πλέον κατηφορίζει και στα Βαλκάνια..

Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είναι μία άκρως μεταδοτική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους και αγριόχοιρους με σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην  άγριας ζωής και την  δημόσια υγεία. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα. Τον Ιανουάριο του 2014, η Λιθουανία έκανε την πρώτη κοινοποίηση των περιπτώσεων της νόσου σε αγριογούρουνο, και η Πολωνία ακολούθησε το Φεβρουάριο του 2014. Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2014, η Λετονία και η Εσθονία, αντιστοίχως ανέφεραν επίσης κρούσματα. Η πηγή της νόσου εντοπίζεται στις γειτονικές χώρες  την Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πραγματικό κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης σε άλλα κράτη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Σλοβακία και τη Ρουμανία και ακολούθως την Φινλανδία, την Τσεχία και τη Γερμανία.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση ενημέρωσης των Ελλήνων κυνηγων. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο πρόεδρος της ΚΣΕ κ Νίκος Παπαδόδημας είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της FACE οπότε πρέπει να γνωρίζει αυτό το μέγα θέμα που αυτή την στιγμή αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία σε όλη την ευρωπαϊκή κυνηγετική κοινότητα…

Αφρικανική πανώλη των χοίρων (African swine fever)

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μεταδοτική ασθένεια, που προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα στους χοίρους είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης της ή δημιουργίας εμβολίου. Η ασθένεια έχει ήδη εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές ενώ το 2011 περισσότερα από 300.000 ζώα πέθαναν ή θανατώθηκαν στην Ρωσία με βάση τα στοιχεία του FAO. Το καλοκαίρι του 2012 η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ουκρανία όπου οι γειτονικές χώρες σταμάτησαν τις εισαγωγές κρέατος. Πρόβλημα στη μετάδοση της ασθένειας αποτελεί και ο αγριόχοιρος όπου προσβάλλεται από τη νόσο και δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα ο πληθυσμός του.

Τα τυπικά συμπτώματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι:
•Οι χοίροι εμφανίζουν υψηλό πυρετό (40-42°C) Σε διάφορα σημεία του σώματος τους όπως το δέρμα, ουρά, στα αφτιά, στα άκρα των ποδιών και στην κοιλιά εμφανίζουν κοκκίνισμα
•Τα ζώα γίνονται ανορεκτικά
•Αυξάνεται ο ρυθμός της καρδίας και η αναπνοή του ζώου
•Συχνά έχουν εμέτους και διάρροιες (με αίμα)
•Τα θηλυκά χοιρίδια που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης συνήθως αποβάλουν
•Περίπου 1-2 μέρες πριν πεθάνουν τα ζώα μελανιάζουν και παρουσιάζουν αταξία κινήσεων
•Σε χοιροτροφία που τα ζώα προσβάλλονται από αφρικανική πανώλη των χοίρων, η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει το 100%

δειτε: Αφρικανική πανώλη των χοίρων (African swine fever)



About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας