ιχνηλατες

Published on 9 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Τώρα Ιχνηλάτες μόνο καθαρόαιμοι με γενεαλογικά πιστοποιητικά!

κείμενο: Θανάσης Κυριτσάκας

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη στροφή των κυνηγών του λαγού στους καθαρόαιμους ιχνηλάτες κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη πλέον καθαρόαιμων φυλών στη χώρα μας που ήρθαν από την Ευρώπη, αλλά και στην αναγκαιότητα για έναν ιχνηλάτη με σταθερά και ποιοτικά κυνηγετικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκουμε μόνο στις καθαρόαιμες φυλές.

Εχω κάνει μεγάλο αγώνα για την καθαροαιμία των ιχνηλατών στη χώρα μας τα τελευταία είκοσι χρόνια, με την έκδοση του βιβλίου «Ιχνηλάτες της Ευρώπης» και τα σχετικά κυνολογικά άρθρα. Θεωρώ ότι κατάφερα σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό να αλλάξω το status του «ημίαιμου» στον χώρο των λαγοκυνηγών, κυρίως.

Μέσα από την έρευνα και τη μελέτη των ιχνηλατών του βιβλίου, γνώρισα τον πλούτο της κυνολογίας της Ευρώπης και της Αμερικής και θεώρησα ότι ήταν απαραίτητο να ενημερωθεί ο Έλληνας κυνηγός για την πρόοδο των άλλων χωρών. Φρόντισα να έρθουν στη χώρα μας πολλές καθαρόαιμες ράτσες από Γαλλία κυρίως (Αρτουά, Πορσελαίν, Αγγλογαλλικά, Μπηγκλ Χάρριερ, Μικρό Μπλε της Γασκώνης, Γκριφόν Μπλε της Γασκώνης, Γκριφόν Νιβερναί, Γασκώνης Σαιντόζης κ.λπ.) και έδωσα τα κίνητρα σε πολλούς άλλους να φέρουν καθαρόαιμα κι από άλλες χώρες.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν πολλές καθαρόαιμες ράτσες που πριν από χρόνια δεν ήταν γνωστές ούτε κατ’ όνομα. Ιχνηλάτες από τη Γαλλία η οποία έχει την πρώτη θέση στον κόσμο με τριάντα καθαρόαιμες ράτσες για όλα τα τριχωτά θηράματα, ιχνηλάτες από τις βαλκανικές χώρες, ιχνηλάτες από Ισπανία, από Ιταλία, από Αγγλία, από Γερμανία, από Αμερική κ.λπ.

Ο κυνηγός μπορεί πλέον να διαλέξει ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία ιχνηλατών, που μπορούν να τον ικανοποιήσουν σε όλες τις κυνηγετικές απαιτήσεις.

Τα καθαρόαιμα ήρθαν στην Ελλάδα αλλά ο Ελληνας κυνηγός δεν έχει καθαρόαιμα μυαλά, μάλλον χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση για να αποκτήσει κυνολογική παιδεία.

Τα λάθη συνεχίζονται

Εχω παρατηρήσει και διαπιστώσει ότι πολλοί ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων δεν δηλώνουν τις γέννες των καθαρόαιμων κουταβιών στον ΚΟΕ και αντίστοιχα πολλοί αγοραστές των κουταβιών δεν ενδιαφέρονται για τα χαρτιά, και επαναλαμβάνουν έτσι τα λάθη του παρελθόντος.

Μα αν δεν έχει επίσημα χαρτιά το κουτάβι, πώς θα πιστοποιηθεί η καθαροαιμία του, με την προφορική δήλωση του ιδιοκτήτη; Με το μάτι και τα λόγια; Είναι δυνατόν να σκέφτεται κάποιος τόσο επιπόλαια;«Δεν με νοιάζουν τα χαρτιά», λένε πολλοί, «αρκεί να είναι καθαρόαιμο και να κυνηγάει καλά»!

Μια καθαρόαιμη ράτσα για να αναγνωριστεί επίσημα από την FCI, χρειάζεται δεκάδες χρόνια για τη σταθεροποίηση των εργασιακών και μορφολογικών χαρακτηριστικών και επιπλέον συνεχόμενη βελτίωση και ανάπτυξη, η οποία δεν σταματά ποτέ στην πορεία της ζωής της φυλής. Τα χαρτιά είναι η ίδια ύπαρξη της ράτσας στην πορεία των αιώνων και η μη δήλωση των κουταβιών είναι έγκλημα κυνολογικό που υποβαθμίζει τη ράτσα και μπορεί να την αφανίσει.

Κάθε ιδιοκτήτης καθαρόαιμης ράτσας έχει ευθύνη και υποχρέωση να τη διατηρεί στα εργασιακά και μορφολογικά χαρακτηριστικά βάσει του προτύπου της φυλής, αλλά και υποχρέωση να τη βελτιώνει συνεχώς με επιλεκτικές γέννες ανάμεσα σε γεννήτορες που έχουν άριστες μορφολογικές και εργασιακές προδιαγραφές.

Σαφώς επιβάλλεται αυστηρά η δήλωση των κουταβιών κάθε γέννας, δεν νοείται καθαρόαιμη ράτσα χωρίς pedigree FCI (τελεία και παύλα). Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν τέτοια τραγελαφικά πράγματα και απορώ πόσο λανθασμένα σκέφτονται μερικοί άνθρωποι.

Ποτέ πια χωρίς ΄΄χαρτιά΄΄

Οι υποψήφιοι αγοραστές καθαρόαιμων σκύλων δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουν χωρίς επίσημα χαρτιά της FCI, αυτή η απαίτηση πρέπει να γίνει κανόνας.

Τα επίσημα χαρτιά της FCI, εκτός απ’ το γενεαλογικό δέντρο των προγόνων και των απογόνων κάθε σκύλου της φυλής, μας δίνουν πάρα πολλά ποιοτικά στοιχεία. Στο pedigree κάθε σκύλου καταγράφεται η γραμμή αίματος απ’ τους προγόνους.

Καταγράφεται κάθε διάκριση που παίρνει σε εκθέσεις μορφολογίας όπου κρίνεται η άριστη σωματική δομή σύμφωνα με τα μορφολογικά πρότυπα της ράτσας. Καταγράφεται κάθε διάκριση που παίρνει σε αγώνες πρακτικού κυνηγιού (λαγός, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αγριοκούνελο), με απλά λόγια καταγράφονται οι κυνηγετικές ικανότητες του σκύλου.

Για τους γεννήτορες υπάρχει επίσημος «Πίνακας Γεννητόρων», όπου κατατάσσονται σε μια κλίμακα από το 1-6, η οποία γράφεται στο pedigree, ανάλογα τις διακρίσεις που έχουν πάρει σε αγώνες μορφολογίας και κυνηγιού. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των σκύλων και το Club κάνουν επιλεκτικές γέννες με γονείς που πράγματι έχουν άριστα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα της ράτσας, σκοπεύοντας με αυτό τον τρόπο στη βελτίωση και τη σταθερότητα της φυλής.

Ο «Πίνακας Γεννητόρων» μας δίνει και ποιοτικά στοιχεία των απογόνων κάθε σκύλου.

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό πράγμα είναι τα χαρτιά εγγραφής στους καταλόγους του εθνικού κυνολογικού ομίλου της χώρας σε εθνικό επίπεδο και κατά δεύτερο λόγο της FCI σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι φανερό ότι ο κυνηγός που ακολουθεί την καθαρόαιμη κυνολογία έχει τεράστιο όφελος σ’ όλους τους τομείς που αφορούν το κυνήγι και την κυνολογία ειδικότερα.

Μπορούμε όλοι μαζί να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την καθαρόαιμη κυνοφιλία και κυνολογία στη χώρα μας, χρειάζεται απλώς καλή διάθεση και αλλαγή νοοτροπίας και μην ξεχνάτε ποτέ πως η δήλωση μιας γέννας είναι η ζωή και η ύπαρξη της κάθε ράτσας στην αιωνιότητα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές καθαρόαιμων σκύλων δεν πρέπει ποτέ να αγοράζουν χωρίς επίσημα χαρτιά της FCI, αυτή η απαίτηση πρέπει να γίνει κανόνας, γιατί έτσι θα αναγκάσουν τους αδιάφορους ιδιοκτήτες να δηλώνουν τις γέννες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διαιώνιση κάθε καθαρόαιμης ράτσας.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας