επικαιροτητα

Published on 10 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Τα «λάφυρα» του… πολέμου κατά της λαθροθηρίας των αμπελοπουλιών!

Του Τάσου Περδίου

Από την αμέσως προηγούμενη σεζόν μέχρι την πιο πρόσφατη παρουσιάστηκε αύξηση περίπου 50% στα δίκτυα παγίδευσης

Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 κατασχέθηκαν περίπου 500 δίκτυα, ενώ ο αριθμός από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 εκτοξεύτηκε στα 1.050 δίκτυα

Κατασχέθηκαν 449 ξόβεργα, 1.539 μεταλλικοί πάσσαλοι, 185 μιμητικές συσκευές, 174 μπαταρίες

Το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αλλά θα εντατικοποιήσει την εκστρατεία καταπολέμησης της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης πουλιών, κατά κύριο λόγο αμπελοπουλιών, έστειλε η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια.

Την περασμένη Δευτέρα, 3 Απριλίου, οι διωκτικές Αρχές της περιοχής Δεκέλειας παρουσίασαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη τα αποτελέσματα της εκστρατείας της σεζόν που ορίζεται από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Ενώπιον των ΜΜΕ εκτέθηκαν όλα τα σύνεργα που χρησιμοποιούν οι λαθροθήρες, τα οποία κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις και ανέρχονται σε χιλιάδες τεμάχια. Τα στατιστικά στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία των Βάσεων Δεκέλειας καταδεικνύουν ότι, παρ’ όλον ότι η εκστρατεία ενισχύεται κάθε σεζόν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με αύξηση των αστυνομικών που ασχολούνται με τις περιπολίες, το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται. Αυτό αποδίδεται και στατιστικά.  Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την αμέσως προηγούμενη σεζόν μέχρι την πιο πρόσφατη παρουσιάστηκε αύξηση περίπου 50% στα δίκτυα παγίδευσης, τα οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.  Τη σεζόν από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 κατασχέθηκαν περίπου 500 δίκτυα, ενώ ο αριθμός για τη σεζόν από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι το Μάρτιο του 2017 εκτοξεύτηκε στα 1.050 δίκτυα.

Τι κατασχέθηκε

Οι αριθμοί των σύνεργων που αποτελούν το «οπλοστάσιο» των λαθροθηρών, τους οποίους παρουσίασε η Αστυνομία των Βάσεων, είναι χαρακτηριστικοί της πρόκλησης που έχουν ενώπιόν τους οι διωκτικές Αρχές.

Εκτός από τα προαναφερθέντα 1.050 δίκτυα παγίδευσης, κατασχέθηκαν 449 ξόβεργα, 1.539 μεταλλικοί πάσσαλοι, 185 μιμητικές συσκευές, 174 μπαταρίες αυτοκινήτου και καλώδια 7μιση χιλιομέτρων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος στις ηχομιμητικές μηχανές.

Όπως ανέφερε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας, Ανδρέας Πιτσιλλίδης, κατά την περσινή εκστρατεία έγιναν περίπου 66 συλλήψεις, που αφορούν στην παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών και 12 συλλήψεις για λαθροθηρία με τη χρήση πυροβόλου όπλου. Συνολικά 78 υποθέσεις θα προσαχθούν ενώπιον του Δικαστηρίου των Βάσεων, ενώ η ακροαματική διαδικασία έχει ήδη αρχίσει για ορισμένες από αυτές.  Οι ποινές που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία είναι τρία χρόνια φυλάκισης ή/και μέχρι και 17 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας των Βάσεων έγιναν σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Bird Life Cyprus, Committee Against Bird Slaughter και Royal Society of the Protection of Birds.

Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των δικτύων που κατασχέθηκαν αποτελεί ρεκόρ.

Εκτός από τα κινητά αντικείμενα, τα οποία υπόκεινται σε κατάσχεση επιτόπου, η Αστυνομία των Βάσεων προχώρησε στην επί τόπου καταστροφή 410 τσιμεντένιων βάσεων που χρησιμοποιούνται για στήσιμο των μεταλλικών πασσάλων πάνω στους οποίους τοποθετούνται τα δίκτυα.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλλίδη, άλλες 657 κινητές βάσεις, οι οποίες φτιάχνονται με λάστιχα αυτοκινήτων, παραλήφθηκαν από διάφορες περιοχές και μεταφέρθηκαν στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για να καταστραφούν. Κατά τη διάρκεια της περσινής εκστρατείας αφέθηκαν ελεύθερα 3.150 άγρια πτηνά που εντοπίστηκαν πάνω στα δίκτυα, ενώ βρέθηκαν και 279 σκοτωμένα άγρια πτηνά και αποκόπηκαν μεγάλες εκτάσεις με ακακίες που έχουν ειδικά φυτευτεί με στόχο την παράνομη παγίδευση άγριων πτηνών, οι οποίες βρίσκονταν στο Πεδίο Βολής στην Ξυλοφάγου.

Από την ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων της Αστυνομίας των Βάσεων επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι ο πυρήνας του προβλήματος εντοπίζεται στη λέξη «αμπελοπούλια». Αυτό είναι ξεκάθαρο από το στατιστικό στοιχείο, με βάση το οποίο περισσότερα από τα μισά από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια 12 μηνών, βρέθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2016, τους μήνες δηλαδή που «σταθμεύουν» στην Κύπρο τα αμπελοπούλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.050 δίκτυα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των 12 μηνών, τα 667 κατασχέθηκαν κατά την κρίσιμη τριμηνία. Από τους 1.539 πασσάλους, οι 659 εντοπίστηκαν τους τρεις μήνες αιχμής, ενώ 295 από τα συνολικά 449 ξόβεργα βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο.  Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν απασχολήθηκαν 853 αξιωματικοί και αστυνομικοί, από τους οποίους οι 465 έδρασαν κατά τους τρεις κρίσιμους μήνες. Συνολικά 637 ώρες διήρκεσαν οι επιχειρήσεις!

«Συνεχίζουμε ακάθεκτοι»

Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Δεκέλειας θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις εκστρατείες. «Θέλουμε τη βοήθεια όλων των φορέων, αφού το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε με όλους τους αρμόδιους φορείς από την Κυπριακή Δημοκρατία και τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με σκοπό την πάταξη αυτού του φαινομένου. Εντός των Βάσεων δεν υπάρχουν εστιατόρια, τα οποία διαθέτουν προς βρώση άγρια πτηνά, ειδικά αμπελοπούλια, ενώ όλες οι πληροφορίες που έρχονται κοντά μας για ύπαρξη τέτοιων εστιατορίων, μεταδίδονται στην Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και ανταλλάσσουμε πληροφορίες», σημείωσε.

Εξήγησε επίσης ότι οι εκστρατείες της Αστυνομίας των Βάσεων για πάταξη της λαθροθηρίας άγριων πτηνών και ειδικά αμπελοπουλιών πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Πηγή: https://dialogos.com.cy/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας