αγωνες

Published on 25 Απριλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Οι φόλες και ο παραγοντισμός δεν κατάφεραν να ακυρώσουν τους κυνοφιλικούς Αγώνες στα Δερβενοχώρια…

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε  για φόλες και δηλητηριασμένους σκύλους στα Δερβενοχώρια. Αντίθετα είναι μια από τις περιοχές που ακούγεται αρκετά συχνά στην κυνηγετική ειδησεογραφία για αυτόν ακριβώς τον απαίσιο λόγο. Έτσι για μια ακόμα φορά την περασμένη Κυριακή οι εγκληματίες της φόλας τοποθέτησαν δηλητήρια στον …αρβανίτικο κάμπο. Για μια ακόμα φορά κάποια σκυλιά πλήρωσαν με την ζωή τους την αρρωστημένη πρακτική της φόλας, είτε αυτή έχει τοποθετηθεί κατά αλεπούδων ή λύκων από κτηνοτρόφους, είτε κατά των ενοχλητικών κυνηγών που εκπαιδεύουν τους σκύλους τους σε ξένο βιλαέτι.

Είναι όμως πέρα για πέρα άδικο να χρεώνεται η να συσχετίζεται ο θάνατος από φόλα 3 ή 5 σκύλων με τους αγώνες που διοργάνωσαν στην περιοχή μέλη του νεοσύστατου Κυνοφιλικού Ομίλου Πειραιά…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ..

Την περασμένη Κυριακή οι πειραιώτες κυνόφιλοι , μέλη του Κυνοφιλικού Ομίλου Πειραιά, διοργάνωσαν για 6η χρονιά αγώνες με τοποθετημένα ορτύκια στο οροπέδιο των Δερβενοχωριων.  Όπως ανέφερε  ο πρόεδρος κ Νίκος Μάλης ξημερώματα και πριν ξεκινήσει ο αγώνας και ενώ ακόμα δεν είχαν φτάσει οι αγωνιζόμενοι και οι εκατοντάδες θεατές (!) ενας σκύλος κυνηγού που έκανε εκπαιδευτικό,αρκετές  εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο συνάντησης, παρουσίασε συμπτώματα δηλητηρίασης. Αμέσως σήμανε συναγερμός και η άμεση ενημέρωση των κυνόφιλων που προσέγγιζαν με τα αυτοκίνητά τους. Έπειτα  από αρκετή ώρα και μετά από διαβουλεύσεις,  οι οργανωτές που έθεσαν ως θέμα την αναβολή, εισάκουσαν την απαίτηση των αγωνιζόμενων κυναγωγών οι οποίοι ζήτησαν την αλλαγή χώρου και επιτακτικά την πραγματοποίηση των αγώνων. Έτσι έγινε ομαδική μετακίνηση και οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων..

-Όμως ορισμένοι από τους διοργανωτές καθώς και εθελοντές κυνόφιλοι, περίπου δέκα άτομα, προ τιμήν τους παρέμειναν στο σημείο συνάντησης και διασκορπισμένοι ενημέρωναν για την τοποθέτηση δηλητήριων όλους τους ανυποψίαστους κυνηγούς.. Ενδεικτική της κινητοποίησης είναι πρόχειρη προειδοποιητική πινακίδα (δες φωτογραφία) που τοποθέτησε ο γνωστός κυνοτρόφος Γιάννης Παπαδόπουλος..

-Δυστυχώς όμως υπήρξαν και αλλά θύματα στην ευρύτερη περιοχή. Αργά το μεσημέρι και ενω ο αγώνας είχε ολοκληρωθεί, έγινε γνωστό ότι δηλητηριαστήκαν κάποιοι ακόμα σκύλοι, ανυποψίαστων κυνόφιλων, που δεν είχαν καμία σχέση με τον αγώνα. Άλλοι αναφέρουν δυο και άλλοι τρεις σκύλους οι όποιοι πέθαναν σε διαφορετικά σημεία της ευρύτερης περιοχής.

  Άδικες κατηγορίες

-Πάμε λοιπόν από την αρχή! Οι διοργανωτές έκαναν αυτό που έπρεπε και όσα επιβάλει η λογική και κυρίως η ευθύνη απέναντι σε ζώα και ανθρώπους. Αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι  να αντιμετωπίσουμε ίσως και σε μελλοντικές διοργανώσεις. Δυστυχώς τα δηλητήρια είναι μια διαδομένη πρακτική σε όλη την ελληνική επικράτεια και ενίοτε χρησιμοποιούνται και ως μέσον εκδίκησης…

-Δεν θέλουμε να πιστέψουμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να τοποθετηθούν ως αντίδραση για την διεξαγωγή αγώνων διότι τότε, ως κοινωνία, θα έχουμε πιάσει πάτο! Πιο κάτω δεν πάει..

Οχι  ότι δεν υπάρχουν αρκετοί που μισούν τους αγώνες και ειδικά τους αγώνες με απελευθερωμένα ορτύκια. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν είναι τους παρόντος. Σε κάθε όμως περίπτωση η αιτία είναι, πάντα, το συμφέρον. Είτε αυτό είναι οικονομικό, είτε θέμα ματαιοδοξίας ανταγωνισμού ή αρρωστημένου δήθεν κυνοφιλικού τυπολατρισμού ….

Οι συμμετοχές

Και σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν ή παρέστησαν  πολλοί γνωστοί κυνόφιλοι,  επαγγελματίες και ερασιτέχνες, είτε ως αγωνιζόμενοι είτε ως θεατές. Ανάμεσα τους και οι ,  Γιάννης Βάρσος, Κώστας Μιχάλης, Τάσος Αραπικλής, Σπύρος Μολφετας, Μιχάλης Λάμπρου κ.λ.π  ενώ κριτές ήταν οι παλαίμαχοι  Θωμάς Πετρόχειλος  και Σωτήρης Κοπανάς.

Δεν έχει σημασία να αναφέρουμε εδώ νικητές και τροπαιούχους,  άλλωστε ο αγώνας ήταν ανεπίσημος. Θα το κάνουμε όμως σε νέα ανάρτηση όταν (αν) ανακοινωθούν τα  αποτελέσματα.

 Το κυνοφιικό μήνυμα

Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που πέρασαν οι δεκάδες κυναγωγοί και εκατοντάδες κυνόφιλοι που συμμετείχαν στους αγώνες με τοποθετημένα ορτύκια.

Και το μήνυμα ήταν ένας ύμνος στην κυνηγετική κυνοφιλία των ερασιτεχνών που δεν την τρομάζουν ούτε ο τοπικισμός, ούτε οι φόλες, ούτε οι τυπολατρικοί παράγοντες της καρέκλας που το μόνο που τους ενδιαφέρει  είναι η καρέκλα τους και όσα κέρδη εξαργυρώνουν μέσω αυτής (της καρέκλας).

-Στα κατά της διοργάνωσης θα αναφέρουμε οτι δεν υπήρχε τεραιν με ηπειρωτικές φυλές. Η εύθυνη βαρύνει ισότιμα τους διοργανωτές όσο και τους ιδιοκτήτες ηπειρωτικών που δεν απαίτησαν ισότιμη αντιμετώπιση..

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι οι ανεπίσημοι αγώνες με τοποθετημένα ορτύκια έχουν πλέον καθιερωθεί στην συνείδηση των κυνόφιλων κυνηγών ως οι πλέον δημοφιλείς κάτι που αποδεικνύει η μαζική συμμετοχή. Την προσεχή Κυριακή διοργανώνονται αγώνες στον Ασπρόπυργο και την μεθεπόμενη στην Κορινθία. Να πάτε και να περάσετε καλά!

δειτε:΄΄Στημένο ορτύκι΄΄ Οι Αγώνες του …λαού και οι υποκριτές πολέμιοί τους!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας