επικαιροτητα

Published on 4 Μαΐου, 2017 | by Kynoclub

0

Η επανεγκατάσταση του κολχικού φασιανού στην Καρδίτσα

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες, μία ακόμη φάση του σχεδίου της  επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην περιοχή ευθύνης του. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μας μελέτη και σε συνεργασία με τη αρμόδια Δασική Αρχή, το Δασαρχείο Καρδίτσας, ο Σύλλογος εγκατέστησε ένα ικανοποιητικό αριθμό ενήλικων και άριστα προσαρμοσμένων ατόμων κολχικού φασιανού σε επιλεγμένες θέσεις στο πλέον κατάλληλο ενδιαίτημα για το είδος αυτό. Η ζώνη επανεγκατάστασης αποτελείται από ένα μεγάλο τμήμα του οικοσυστήματος του ποταμού Καλλέντζη ο οποίος διαρρέει κυρίως δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες με  πολύ μεγάλη ποικιλομορφία.

Υπογραμμίζουμε ότι ο κολχικός φασιανός αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και σπάνια είδη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πτηνοπανίδας.  Το είδος, σύμφωνα με την παράδοση, μεταφέρθηκε από την Κολχίδα της Γεωργίας στην Ελλάδα από τους Αργοναύτες περίπου το 1.300π.Χ. Το όνομά του πιστεύεται ότι προήλθε από τον ποταμό ‘’ Φάσι’’ της Κολχίδας.  Σήμερα, ο τελευταίος αυτόχθων φυσικός πληθυσμός του είδους στην χώρα μας διαβιεί στο οικοσύστημα του δάσους Κοτζά Ορμάν στον ποταμό Νέστο και οι κυνηγοί με πρωτοπόρα την ΚΟΜΑΘ και το επιστημονικό τους δυναμικό έχουν αναλάβει το βάρος της διαχείρισης και διαφύλαξης του  μοναδικού αυτού πληθυσμού.

Αναφορικά με το φιλόδοξο και πρωτοπόρο εγχείρημά μας και σύμφωνα με την έκβαση των αρχικών μας προσπαθειών, η διαδικασία επανεγκατάστασης του είδους θα επαναλαμβάνεται και τα επόμενα έτη, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς,  η προσπάθεια για να έχει επιτυχία πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον την  πενταετία. Καθίσταται αναγκαίο  στα σημεία απελευθέρωσης να υπάρχει κάλυψη, νερό και τροφή και μειωμένη παρουσία αρπάγων και φυσικά ουδεμία ανθρώπινη όχληση. Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης του κολχικού φασιανού υλοποιείται αποκλειστικά από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας με αρωγό την  Δασική Υπηρεσία Καρδίτσας και την αμέριστη συνδρομή του επιστημονικού δυναμικού της και για τους λόγους αυτούς οφείλουμε δημόσια να τους ευχαριστήσουμε για την ανταπόκριση και την συμπαράσταση. Από την άλλη καλούμε τους φορείς του νομού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να στηρίξουν ενεργά και με κάθε τρόπο το  πρωτοποριακό  φιλοθηραματικό αυτό εγχείρημά μας που έχει τεράστια περιβαλλοντική σπουδαιότητα για την ευρύτερη περιοχή.  Ζητούμε τόσο από τους κυνηγούς μας, όσο και από όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που έχουν πρόσβαση και συμφέροντα στις περιοχές του Καλλέντζη,  αναλογιζόμενοι το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της προσπάθειας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διαφύλαξη και τη διαχείριση του πληθυσμού του κολχικού φασιανού. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας έχει τοποθετήσει ενδεικτικές πινακίδες σήμανσης στην περιοχή εγκατάστασης και θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις  προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής και φυσικά θα υλοποιήσει όλες τις διαχειριστικές ενέργειες που απαιτούνται σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος – μελέτης που εφαρμόζει για το σπάνιο αυτό είδος.

Το Δ.Σ.

Πηγή: http://www.karditsa24.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας