επικαιροτητα

Published on 8 Μαΐου, 2017 | by Kynoclub

0

Δανία: Επιστροφή λύκων μετά από 200 χρόνια

Η παρουσία της πρώτης αγέλης λύκων εδώ και 200 χρόνια επιβεβαιώθηκε στη Δανία. Ο πρώτος λύκος στη χώρα εδώ και δύο αιώνες εντοπίστηκε αρχικά το 2012, και οι επιστήμονες από τότε περίμεναν να εμφανιστεί το πρώτο ζευγάρι λύκων που θα τεκνοποιήσει και θα δημιουργήσει μία νέα αγέλη.

Τώρα, μετά από εξέταση DNA σε δείγματα κοπράνων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία πέντε λύκων, εκ των οποίων ο ένας είναι θηλυκός. Οι λύκοι πιστεύεται ότι προήλθαν από την επαρχία Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν στη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν στην δυτική Δανία, στην πιο αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή της χώρας, μετά από ταξίδι τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για νεαρούς λύκους που απορρίφθηκαν από τις οικογένειες και αγέλες τους και αναζητούν νέες περιοχές θήρευσης», δήλωσε ο Πέτερ Σούντε του Πανεπιστημίου του Άαρχους.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης τα ίχνη και αποτυπώματα των λύκων και επαλήθευσαν την παρουσία τους μέσω κάμερας, χωρίς να αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία τους για λόγους ασφαλείας. Ο θηλυκός λύκος εικάζεται ότι θα γεννήσει αυτή την άνοιξη ή την επόμενη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν υπάρχουν ακόμα νεογνά, καθώς σε αυτή την περίπτωση το θηλυκό δεν θα είχε εντοπιστεί να κυνηγά μαζί με το αρσενικό σύντροφό του.

Οι λύκοι εξαφανίστηκαν από τη Δανία λόγω κυνηγιού από τις αρχές του 19ου αιώνα. Στη γειτονική Νορβηγία το κυνήγι ενός ποσοστού του τοπικού πληθυσμού λύκων παραμένει αμφιλεγόμενο σημείο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης, ακτιβιστών, κυνηγών, κτηνοτρόφων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας