ειπαν

Published on June 2nd, 2017 | by Kynoclub

0

Το …παπατζιλίκι των ΕΚΙ για Πόιντερ & Σέττερ

Κείμενο: Αχιλλέας Γιάππος  

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος


Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τους πρόσφατους έξαλλους πανηγυρισμούς της οργανωμένης Κυνοφιλίας για την τεράστια επιτυχία της καθιέρωσης των αγώνων τύπου ΕΚΙ και στον ΚΟΕ. Μία επιτυχία που καταχωρήθηκε εξ ολοκλήρου στην διοίκηση του ΟΚΑΔΕ και κυρίως στην καθοριστική παρέμβαση του Προέδρου. Θέλησα και εγώ να συμμεριστώ αυτή την χαρά. Προσπάθησα αρκετά και ζήτησα να μάθω τις λεπτομέρειες αυτής της ‘αναβάθμισης’, αλλά όσο περισσότερα μάθαινα τόσο περισσότερο η χαρά μετατρέπονταν σε προβληματισμό και ειλικρινά ελπίζω να μην μετατραπεί σε άλλη μία απογοήτευση από τις εντελώς πρόχειρες και τεχνικά ατεκμηρίωτες ‘καινοτομίες’ που τα τελευταία χρόνια εισαγάγει ο ΟΚΑΔΕ με τεράστια αποτυχία. 
Για να γίνω πιό συγκεκριμένος πριν από λίγα χρόνια άλλαξε ο κανονισμός του Ντέρμπυ καθιερώνοντας τα Ντέρμπυ των δεκάδων μπαράζ. Η χαρά της Παγκοσμίως πρώτης αυτής ‘καινοτομίας’ πολύ σύντομα μετατράπηκε σε αμηχανία και όπως πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει σε σχετικό μας άρθρο, κατέρρευσε με πάταγο. Στην βιασύνη να περάσουμε σε μία νέα διαδικασία στην πρόσφατη Γενική συνέλευση του ΟΚΑΔΕ ο κανονισμός του ντέρμπυ άλλαξε εκ νέου. Άλλη μία ‘ανόητη’ πρωτοτυπία. Ένας κανονισμός που δεν επέζησε -ευτυχώς- ούτε μία εβδομάδα και ήδη αναζητείται μηχανισμός αντικατάστασης.

Αποφασίζουν άτομα άσχετα με την κυνοφιλία

Είναι σίγουρο ότι οι προθέσεις της Διοίκησης είναι πάντα θετικές αλλά προφανώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για την ‘Ετερογονία των σκοπών’ ή για τον ‘Νόμο των εκούσιων συνεπειών’. Θεωρίες που εξηγούν τους μηχανισμούς που παρεμβαίνουν ώστε ενώ ο προφανής στόχος μας είναι το ‘Α’ αυτόματα και νομοτελειακά να οδηγούμαστε στο ‘Ω’. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί όταν καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις άνθρωποι που η παρουσία τους στην οργανωμένη κυνοφιλία μετράει ….. μήνες. Καμία προετοιμασία, κανένας ουσιαστικός διάλογος, καμία εμβάθυνση στους βαθύτερους Ευρωπαϊκούς κυνοφιλικούς μηχανισμούς. Το γεγονός ότι κάποιοι κατάφεραν να γνωρίζουν την βασική διαφορά μεταξύ αρσενικού και θηλυκού σκύλου δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να ηγούνται και προτείνουν κυνοφιλικές ‘ασυναρτησίες’ που πληγώνουν την αξιοπιστία της αγωνιστικής κυνοφιλίας και συντελλούν στην συνολική απαξίωση της. 
Ερχόμενος στην παρούσα απόφαση για τους ΕΚΙ θα ήθελα να προκαταλάβω όλους όσους θα βιαστούν να θεωρήσουν ότι βάλω εναντιών αυτών των κυνοφιλικών ‘πανυγηριών’ σε άγριο θήραμα. Κάθε άλλο. Είμαι μανιώδης υπέρμαχος ΟΛΩΝ των τύπων κυνοφιλικών εκδηλώσεων. Αποτελούν ευχάριστες συναντήσεις και έχουν και έναν σημαντικό εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα το γεγονός ότι έχουν μία μεγάλη χαλαρότητα και στερούνται ενός αυστηρού κανονιστικού πλαισίου δίνουν την δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους κυνόφιλους-κυνηγούς και έτσι μπορεί να γίνει ένα γενικό σκανάρισμα του πληθυσμού των κυνηγετικών σκύλων. Σίγουρα αυτό από μόνο του λέει πολλά, είναι εξαιρετικά θετικό και θα πρέπει οι διαδικασίες αυτές και να συνεχιστούν και να ενισχυθούν. Το γεγονός λοιπών ότι θα τους διοργανώνει και ο ΚΟΕ είναι μία σημαντική επιτυχία. Από το σημείο αυτό έως το σημείο να τους αναβαθμίσουμε σε κανονικούς αγώνες όπου όχι μόνο θα δίνεται χαρακτηρισμός (αξιολόγηση) αλλά αυτός θα γράφεται στο Βιβλιάριο Εργασίας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Αν ισχύσει αυτό, από μόνο του αποτελεί μία τεράστια οπισθοχώρηση. Μετά από 25 χρόνια οργανωμένης κυνοφιλίας μία μικρή ομάδα ατόμων υποκλινόμενη στις πίεσεις μικροσυμφερόντων και με αποκλειστικό ενδιαφέρον την ψηφοθηρία για μελοντική χρήση δίνει την χαριστική βολή στην αγωνιστική κυνοφιλία και ανοίγει μία κερκόπορτα για την εξαπάτηση του μέσου κυνόφιλου-κυνηγού. Θα κάνω μία προσπαθεια να το εξηγήσω. Η υποτιθέμενη αυτή αναβάθμιση φαίνεται εκ πρώτης όψεως να στηρίζει τον μέσο κυνηγό μίας και του δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχει σε κάτι πιό επίσημο. Είναι όμως έτσι? Κάθε άλλο. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον κάθε κουταβοπαραγωγό-σκυλέμπορο με μία εξαιρετικά απλή διαδικασία να κάνει τον σκυλάκι του σκύλο εργασίας και με μεγάλη άνεση να κάθετε σε κάθε Έκθεση μορφολογίας δίπλα-δίπλα με σκύλους και ανθρώπους που έφτυσαν αίμα και επένδυσαν χρόνια δουλειάς για να μπορούν να δείξουν τους σκύλους τους στην κατηγορία ‘Εργασίας’.

Σκυλεμπόριο και Πρωταθλητές

Να θυμίσω σε όλους όσους απλώς κοιτάνε αλλά δεν βλέπουν, ότι πριν από χρόνια υπήρχαν αντίστοιχοι αγώνες κάμπου και αποδίδονταν ακόμα και CACIT χωρίς ακινησία για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Το πάρτυ των 35ευρων. Στις Εκθέσεις των αμέσως επόμενων χρόνων ζήσαμε το φαινόμενο, η πιο δύσκολη κατηγορία που είναι η ‘Εργασίας’ να συμμετέχουν περισσότερα σκυλιά από ότι στην ‘Ανοιχτή’. Κάθε φορά βλέπαμε απίθανους σκύλους να φιγουράρουν υπερήφανοι και πολλές φορές να κατατροπώνουν σκύλους σύμβολα της ‘Ελληνικής Κυνοφιλίας’. Αν σήμερα ζούμε την αναβιώσει αυτής της κατάστασης τότε είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μία κολοσσιαίου μεγέθους οπισθοχώρηση.                      

  

Ό κάθε απελπισμένος σκυλέμπορος που σήμερα δυσκολεύεται να αποδείξει την αξία της πραμάτειας του, αποκτά αναίμακτα πρόσβαση στη βιομηχανία ανάδειξης εικονικών πρωταθλητών και ο κάθε ανυποψίαστος κυνηγός γίνεται έρμαιο στις ορέξεις του. Και όλα αυτά με την ευλογία του ΟΚΑΔΕ που ενέπλεξε και τον ΚΟΕ. 
Ελπίζω και εύχομαι πέρα από την διοργάνωση των ΕΚΙ και από τον ΚΟΕ να μην σημαίνει και ταυτόχρονη αναβάθμιση των εκδηλώσεων αυτών σε εφάμιλλους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων. Ακόμα και σε όσους παραβρέθηκαν στην Γ.Σ του ΚΟΕ αυτή η λεπτομέρεια δεν έγινε κατανοητή από κανέναν. Το θλιβερό είναι ότι στην είδηση της καθιέρωσης των ΕΚΙ και από τον ΚΟΕ έσπευσαν και πολλοί παλιοί κυνόφιλοι να πανηγυρίσουν δείχνοντας μία αδικαιολόγητη προχειρότητα. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κάποιων να υποβάλλουν εμμέσως ή και αμέσως τα σέβη τους στην εκάστοτε ηγεσία, ειδικά αυτή την εποχή που οι ‘black list’ ξαναγίνανε της μόδας. Όμως η κυνοφιλία χρειάζεται καταρτισμένους ιδεολόγους και όχι χειροκροτητές.


About the AuthorBack to Top ↑
  • Video της εβδομάδας