επικαιροτητα

Published on 14 Ιουνίου, 2017 | by Kynoclub

0

Πρώτη φωτογραφία ενός νεαρού Βαλκανικού Λύγκα μετά από 10 χρόνια

Την πρώτη φωτογραφία  μετά από 10 χρόνια του μεγαλύτερου και σπανιότερου αιλουροειδούς, του βαλκανικού λύγκα, κατάφερε να συλλάβει ο φακός, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την επιβίωση αυτού του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους. Το υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα μετρά 50 άτομα στα δυτικά βαλκάνια και είναι κοντά στη εξαφάνιση, με κυριότερες απειλές την απώλεια των ενδιαιτημάτων,  το παράνομο κυνήγι και το εκδικητικό κυνήγι από κτηνοτρόφους και αγρότες στων οποίων τα ζώα επιτίθεται μερικές φορές ο λύγκας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι η θνησιμότητα των νεαρών ατόμων, εξηγεί η Mareike Brix από το EuroNatur, που δουλεύει εδώ και μια δεκαετία για την προστασία του λύγκα. «Μόνο το 25% των νεαρών ατόμων ενηλικιώνονται», αναφέρει.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Εθνικό Πάρκο του Μαύροβο, στη γειτονική FYROM, υποδηλώνοντας πως υπάρχει εκεί ένας υγιής πληθυσμός που αναπαράγεται, και αυτό έγινε δυνατόν μόνο όταν η ομάδα έρευνας κατάφερε να βάλει ένα κολάρο με GPS σε έναν θηλυκό άτομο του είδους.

Τα καλά νέα σύμφωνα με τον John Durrus Linnell του Νορβηγικού Institute for Nature Research είναι πως καταρχήν φαίνεται να υπάρχει πληθυσμός που αναπαράγεται. «Όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αυτό δεν υπήρχαν ενδείξεις ούτε καν για την ύπαρξη του πληθυσμού αυτού» και προσέθεσε πως από τότε έχουν συλλεχτεί πολλές φωτογραφίες από κάμερες με αισθητήρα και στην Αλβανία και στην FYROM, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων που δείχνουν πως οι λύγκες αναπαράγονται.
«Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν ακόμα πυρήνες πληθυσμού στους οποίους μπορεί να βασιστεί η ανάκαμψη του είδους»

Η llse Storch, του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ αναφέρεται επίσης στο πόσο σημαντική είναι η αναπαραγωγή σε κρισίμως κινδυνεύοντα είδη. «Η εξαφάνιση ενός κορυφαίου θηρευτή είναι πάντα μεγάλη απώλεια από οικολογική σκοπιά, καθώς στα ολοκληρωμένα λειτουργικά οικοσυστήματα, παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο».

Δυστυχώς όμως ένα μόνο νεαρό άτομο δεν μπορεί να κάνει από μόνο του τη διαφορά στην επιβίωση του είδους. Οι ερευνητές ανησυχούν πως οι ασθένειες, η κακή και φτωχή διατροφή, τα ατυχήματα στο δρόμο θα είναι δύσκολες προκλήσεις για το νεαρό λύγκα. Παρά το αισιόδοξο μήνυμα η κατάσταση δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για το σπάνιο αυτό είδος. Αρκετοι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να συλλέξουν στοιχεία για την ύπαρξη νεαρών ατόμων, κάτι που θα αποδείκνυε πως ο πληθυσμός τους αυξάνεται.

Ο Aleksandar Petrovic από το κέντρο για την έρευνα και προστασία των πουλιών της Podgorica αναφέρει πως εδώ και 4 χρόνια που χρησιμοποιούν κάμερες στην περιοχή δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιον λύγκα, είδος το οποίο ήταν παρόν τουλάχιστον μέχρι το 2002 όταν και έγινε και η τελευταία καταγραφή λύγκα αφού πυροβολήθηκε.

Ο λύγκας τρέφεται με λαγούς, ζαρκάδια και αγριόγιδα και το κυνήγι αυτών των ειδών κάνει δυσκολότερη την επιβίωση του είδους που ούτως ή αλλως κηνηγιέτια παράνομα. Η προσπάθειες προστασίας θα πρέπει να επικεντρωθούν στο Εθνικό Πάρκο του Μαύροβο, την μόνη περιοχή που ξέρουμε πως ο λύγκας αναπαράγεται. «Η περιοχή φιλοξενεί πολλά είδη και έχει απίστευτη βιοποικιλότητα όπως λύγκες, αρκούδες, λύκους και αγριόγιδα» αναφέρει ο Linnell, «αλλά  το οικοσύστημα απειλείται από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την κατασκευή δρόμων, τα πλάνα για υδροηλεκτρικά έργα, τον τουρισμό και την δασοπονική εκμετάλλευση». Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με την ερευνήτρια Manuela von Arx είναι η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας, η αειφορική διαχείριση της άγριας πανίδας καθώς και η προστασία του οικοσυστήματος όταν έργα υποδομής σχεδιάζονται για την περιοχή. Σημαντικό θεωρεί επίσης την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτικών πλυθησμών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και τα οφέλη που μπορούν να έχουν από την διατήρηση του λύγκα όπως π.χ. από τον αγροτουρισμό.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να είναι ασφαλή αυτά τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητά τους» λέει ο Linnell, «αλλά εικόνες σαν και αυτές μας θυμίζουν πως όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα – και αυτό είναι κάτι που δίνει κίνητρο στους ερευνητές»

Πηγή: New Scientist


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας