κυνοφιλια

Published on 23 Ιουνίου, 2017 | by Kynoclub

0

Κάγκελα! Κάγκελα παντού για πολύ αέέέέρααα!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Ποτέ κανένας σκύλος δεν πέθανε, και  ειδικά καλοκαιριάτικα, από τον πολύ αέρα. Αντίθετα είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες σκύλοι έσκασαν κλεισμένοι μέσα σε κάποιο αυτοκίνητο, μπαγκαζιέρα ή σκυλόκουτο….

Μην ανοίγεις λοιπόν μερικές ακόμα  (κουμπό)τρύπες στο σκυλόκουτο νομίζοντας ότι βελτιώνεις την κατάσταση. Σκέψου τον εαυτό σου όταν είσαι στο αυτοκίνητο χωρίς αιρκοντίσιον. Μήπως αφήνεις όλα τα παράθυρα ορθάνοικτα για να κυκλοφορεί ο αέρας ακόμα και όταν ταξιδεύεις με 120 χιλιόμετρα την ώρα;

Οχι στις τρύπες ναι στα κάγκελα

Σκέψου λοιπόν τι παθαίνουν οι σκύλοι κλεισμένοι σε σκυλόκουτα που έχουν μερικές τρυπούλες για εξαερισμό…

Το σκηνικό είναι απλό και ταυτόχρονα τραγικό. Οι σκύλοι αρχίζουν να ζεσταίνονται, στην συνέχεια λαχανιάζουν και γίνονται ατμομηχανές υδρατμών. Όταν ο αέρας δεν ανανεώνεται (από τις κουμπότρυπες) πολύ γρήγορα δημιουργούνται  συνθήκες ασφυξίας….

Δεκάδες οι περιπτώσεις που οι σκύλοι πέθαναν από ασφυξία και θερμοπληξία εξ αιτίας  των ακατάλληλων συνθηκών μεταφοράς και διαμονής τους στο μεταφορικό μέσο… Συνυπεύθυνοι τόσο οι ιδιοκτήτες όσο κα οι κατασκευαστές αυτών των σκυλόκουτων που συχνά αποδεικνύονται φέρετρα των άτυχων τετράποδων.

Οι μύθοι που οδηγούν στον θάνατο

Ένας μύθος που κυκλοφορεί και ενίοτε ΄΄πωλείται΄΄ απο κατασκευαστές είναι ο μύθος της σκνίπας και του καλααζάρ. Σχεδόν κλείνουν, τις έτσι και αλλιώς μικρές τρύπες, με λεπτή σήτα με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορεί ο αέρας κάτι που συχνά έχει τραγικά αποτελέσματα. … Η πιθανότητα να πεθάνει ο σκύλος από ασφυξία είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα να πεθάνει από μια σκνίπα που πιθανόν να μπει την μπαγκαζιέρα..

-Άλλη εμμονή των κατασκευαστών (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) είναι το ύψος του σκυλόκουτου. Λένε ότι ο σκύλος δεν πρέπει να σηκώνεται όρθιος γιατί έτσι θα …κατουρήσει μέσα στο κουτί. Είναι μια από τις θεωρίες που οδήγησε αρκετά σκυλιά στον θάνατο.

-Μα για να φτάσει να κατουρήσει ο σκύλος στο σκυλόκουτο σημαίνει ότι είναι κλειδωμένος για πολλές ώρες! Σίγουρα δεν αξίζει να έχει σκύλο όποιος τον έχει κλειδωμένο τοσο  ώστε να  φτάνει στο σημείο ο φουκαράς (ο σκύλος) να τα κάνει μέσα στην μπαγκαζιερα.

Το χαμηλοτάβανο όμως σκυλόκουτο, που υποτίθεται οτι αποτρέπει το ζωντανό να κατουρήσει μέσα σε αυτό, λειτουργεί και ως …φουρνάκι αφού δεν έχει αρκετό χώρο για αέρα. Ο συνδυασμός λοιπόν αναισθησίας του ιδιοκτήτη, του ανεπαρκούς χώρου και του ανεπαρκούς αερισμού σκοτώνει τους σκύλους.

Τα παραδείγματα πολλά…

Εξοργιστικές μάλιστα είναι  οι περιπτώσεις επαγγελματιών που τους ψόφησαν οι σκύλοι μάσα στα καμιόνια…. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση  γνωστού επαγγελματία που του ψόφησαν καμπόσοι σκύλοι στον Λαγκαδά. Το βίντεο που έχουμε στην διάθεση μας με τους νεκρούς από θερμοπληξία σκύλους να πετάγονται στον κάλαθο είναι  σοκαριστικό….

Όπως σοκαριστική είναι η περίπτωση άλλου επαγγελματία που έβαλε βρεγμένους τους σκύλους στο αυτοκίνητο και σε περιορισμένο χώρο. Το λαχάνιασμα σε συνδυασμό με την υγρασία και την έλλειψη εξαερισμού οδήγησε οκτώ σκύλους στον θάνατο.  Ο επαγγελματίας (τρομάρα του) ισχυρίστηκε ότι κάποιοι του έριξαν φόλα μάσα στο αυτοκίνητο. Όπως φαντάζεστε ουδέποτε πήγε στο αστυνομικό τμήμα να κάνει καταγγελία.

Η δικαιολογία της φόλας που κάποιοι κακοί έριξαν μάσα στο σκυλόκουτο είναι  η πλέον συνηθισμένη που χρησιμοποιούν οι ανεγκέφαλοι ιδιοκτήτες …σκασμένων και θερμόπληκτων σκύλων.

Την ίδια δικαιολογία ακούσαμε πριν από ένα μήνα σε έκθεση σκύλων όταν ένα Αγγλικό Σέττερ πέθανε μάσα στο σκυλόκουτο. Στην συνέχεια η δικαιολογία έγινε συστροφή στομάχου, μάλλον για να αποφύγει ο ιδιοκτήτης τις νομικές και κυνολογικές συνέπειες.

Προσαρμόσου στην εποχή

Σκεφτείτε κάτι  ακόμα. Είναι  δυνατόν  ο εξαερισμός να  είναι ίδιος για τον Γενάρη, ίδιος και για τον Αύγουστο;  Και όμως ελάχιστα είναι  τα σκυλόκουτα ή οι μπαγκαζιέρες που φέρουν εναλλασσόμενα πορτάκια ή παράθυρα ανάλογα με την κάθε εποχή.

-Κάγκελα παντού λοιπόν και ορθάνοικτα παράθυρα…

δειτε: Σπάσε τα τζάμια να τον σώσεις από την θερμοπληξία!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας