επικαιροτητα

Published on 29 Ιουνίου, 2017 | by Kynoclub

0

Kύπρος: Νέος νόμος με βαριές καμπάνες και άμεση εφαρμογή για λαθροθήρες!

Αυστηρότερες ποινές, με αποτρεπτικά εξώδικα πρόστιμα για τη λαθροθηρία περιλαμβάνει ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή για την Προστασία και Διαχείριση Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων.

Όπως αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με τη νέα νομοθεσία και την αμεσότητα των ποινών θα παταχθεί η λαθροθηρία και ταυτόχρονα θα βελτιωθεί η εικόνα της Κύπρου σε ότι αφορά την παγίδευση προστατευόμενων πτηνών, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου μετά τη συνεδρία.

Η Επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση του Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα για μείωση του επιβαλλόμενου προστίμου σε αυτούς που λαθροθηρούν με ξόβεργα. Η εισήγηση ήταν όπως για χρήση μέχρι 72 ξόβεργων η ποινή θα είναι 200 ευρώ και θα προστίθεται πρόστιμο 10 ευρώ για κάθε ξόβεργων πέραν των 72.

Στη δήλωση του, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση και υπήρξε κατάληξη και συγκλίσεις στις πλείστες πρόνοιες.

Πρόσθεσε πως μέσα από εμπεριστατωμένη και αναλυτική επεξήγηση που υπήρξε κατά τη συνεδρία από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίστηκαν αρκετά θέματα «τα οποία νομίζαμε ότι γνωρίζαμε».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έχουμε καταλήξει σε ένα κείμενο νόμου που διαλαμβάνει αυστηρές ποινές και αντιμετωπίζει τη λαθροθηρία και ταυτόχρονα διασκεδάζει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της εισήγησης Γιωργάλα, ο κ. Αδάμου ανέφερε πως με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρία και από μόνο του το πρόστιμο των 200 ευρώ για τα ξόβεργα θα ήταν αρκετό.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται αύξηση του χρηματικού προστίμου ανάλογα  με τον αριθμό των ξόβεργων και σημείωσε πως δεν χρειαζόταν να υιοθετηθεί η ψηλότερη των ποινών εκ των προτέρων. Αν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι χαμηλό μπορούμε να το αυξήσουμε, συμπλήρωσε.

Περαιτέρω ανέφερε το γεγονός πως όλες οι ποινές είναι εξώδικα πρόστιμα συντείνει στην αμεσότητα και άρα αποτρεπτικότητα των ποινών καθώς όπως εξήγησε με την υφιστάμενη νομοθεσία ο λαθροθήρας οδηγείται στο Δικαστήριο για να πληρώσει 300 ευρώ μετά από  5 χρόνια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχέδιου μεγάλη ημέρα για τους κυνηγούς του τόπου και για όλους αυτούς που αγαπούν το φυσικό περιβάλλον.

«Θα πατάξει τη λαθροθηρία με εξώδικες ποινές που έχουν με άμεση εφαρμογή» συνέχισε προσθέτοντας το νομοσχέδιο είναι απόλυτα συμβατό με το κεκτημένο και με πολύ αυστηρότερες ποινές.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως γίνεται διαχωρισμός στις παραδοσιακές μεθόδους θήρευσης, που δεν αποσκοπούν σε μαζική παγίδευση και σχολιάζοντας θέσεις ότι με το νέο νόμο θα  ανοίξει η οδός για τη νυχτερινή λαθροθηρία, είπε πως οι ποινές που προβλέπονται είναι τέτοιες που ο νόμος θα οδηγεί σε αποτροπή.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος με περιβαλλοντική ευαισθησία και σεβασμό στην παράδοση, ολοκλήρωσε τη συζήτηση του σημαντικού αυτού νομοσχεδίου.

Πρόσθεσε ότι αποκαταστάθηκε η αλήθεια γύρω από το νομοσχέδιο μέσα από την παρέμβαση της νομικής υπηρεσίας και ανέφερε πως αυτό διαλαμβάνει πιο αυστηρές ποινές μέσα από ευέλικτη διαδικασία.
‘Αν κάποιοι πρέπει να ανησυχούν, αυτοί είναι λαθροθήρες, συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του να διαφοροποιηθούν τα ξόβεργα από τα άλλα εργαλεία θήρευσης, είπε πως η εισήγηση έγινε επειδή όταν το πρόστιμο για ξόβεργα είναι το ίδιο με τα δίχτυα, η επιλογή του λαθροθήρα θα είναι τα δίχτυα.

Εξήγησε επίσης πως στα 200 ευρώ πρόστιμο θα προστίθεται επιπλέον πρόστιμα ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που παγιδεύτηκαν την περιοχή θήρευσης και άλλα που δυνατόν να ανεβάζουν το πρόστιμο στα 1.100 ευρώ.

Περαιτέρω είπε πως για τη λαθροθηρία ο θηροφύλακας θα κάνει καταγγελία και θα αναλαμβάνει ανακριτής της Αστυνομίας, ο οποίος με το Ταμείο Θήρας θα επιβάλλει το πρόστιμο..

Είπε τέλος πως όταν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση ο λαθροθήρας θα πηγαίνει Δικαστήριο για ποινή φυλάκισης.

Πηγή : http://tvonenews.com.cy


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας