επικαιροτητα

Published on 10 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

«Στα περσινά πλαίσια θα κινηθεί η ρυθμιστική απόφαση θήρας»

Σύνταξη – Επιμέλεια: Κώστας Αντωνόπουλος

Στα ίδια με τα περσινά πλαίσια  αναμένεται να είναι η ρυθμιστική απόφαση θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο, σύμφωνα με τα συλλεχθέντα στοιχεία και δεδομένα από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου.

Όπως δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ»  ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας κ.Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος, ιδιαίτερα, για την Πελοπόννησο το αίτημα είναι  να παραμείνει ο αριθμός κάρπωσης των αγριόχοιρων στα 10 άτομα, με την δυνατότητα δε της επανεξέτασης του ορίου (κάρπωσης) για τις περιοχές στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, λόγω της αύξησης του πληθυσμού του είδους.

«Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα κυνηγετική περίοδος και για άλλη μια χρονιά οι Κυνηγετικές Οργανώσεις είναι πανέτοιμες, σύμφωνα με την απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να υποβάλλουν στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος την ετήσια μελέτη με τα πιο πρόσφατα βιολογικά δεδομένα προκειμένου να ληφθεί υπόψη για την έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης κυνηγίου.

Με πλήρως επιστημονικά και τεκμηριωμένα στοιχεία, και σε συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας κατατίθεται η σχετική μελέτη από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η οποία μεταξύ άλλων αφορά την επίδραση της χρονικής περιόδου θήρας επί των θηρευσίμων και των απολύτως προτατευόμενων ειδών, τις επιπτώσεις αυτής στους πληθυσμούς ενός εκάστου των θηρευσίμων ειδών, τον προσδιορισμό της τυχόν επίδρασης της κλιμακωτής λήξης της θήρας, την δυνατότητα ελέγχου της λαθροθηρίας κ.λπ.

Είναι δε σαφές ότι το αρμόδιο Υπουργείο ως είναι υποχρεωμένο από το ΣτΕ έχει αποστείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πρόσκληση για την κατάθεση των σχετικών προτάσεών τους για την νέα κυνηγετική περίοδο προκειμένου να λάβει υπόψη του όλα τα στοιχεία. Και είναι απόλυτα σαφές ότι μόνο οι Κυνηγετικές Οργανώσεις διαθέτουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία για να τεκμηριώσουν την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στα πλαίσια της απόφασης ρυθμίσεως της θήρας» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

 

Οι υπουργικές αποφάσεις

 

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ  θέτει το ζήτημα της καθυστέρησης για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν αφενός την ρύθμιση της  θήρας και αφετέρου τα τέλη έκδοσης των κυνηγετικών αδειών, με αποτέλεσμα όπως τονίζει να φτάνουμε λίγο πριν την έναρξη και ακόμα οι κυνηγοί να μην έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν την άδεια θήρας τους, έτσι ώστε να εκδράμουν στις κυνηγετικές περιοχές.

«Είναι δε δεδομένο ότι είμαστε σε συνεχή επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο  έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε το περσινό τραγικό συμβάν να εκδοθούν οι σχετικές άδειες θήρας μία ημέρα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι υπήρχε ένας αστάθμητος παράγοντας εκείνος του Εθνικού Διαλόγου όπου αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία και προσπάθησαν ευτυχώς μάταια να μην ξεκινήσει καν η νέα κυνηγετική περίοδος στις 20 Αυγούστου, εκ των οποίων κάποιοι υποστήριζαν ότι είναι και συνάδελφοι κυνηγοί και αναφερόμαστε ξεκάθαρα στους μη αναγνωρισμένους και μη συνεργαζόμενους με την πολιτεία συλλόγους. Αλλά δεν τα κατάφεραν… ούτε να μας διασπάσουν… ούτε να μας αποδυναμώσουν!!!

Και πως θα μπορούσαν άλλωστε με το πρόσχημα λίγων ευρώ να υπονομεύσουν το τεράστιο έργο και την προσφορά μας… Δεν είμαστε δα τόσο φτωχοί στο μυαλό όπως θα θέλανε για να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους των Κυνηγετικών Οργανώσεων, ώστε με επιστημονικά ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις (σπορές, απελευθερώσεις θηραμάτων, θηροφύλαξη, κ.λπ.) να πετυχαίνουμε την αειφορία του θηραματικού πλούτου και του περιβάλλοντος αλλά και να διατηρούμε το κεφάλαιο της φύσης σε σταθερά επίπεδα.

Ως εκ τούτου, όπως όλοι διαπιστώσαμε, οι άναρθρες κραυγές και οι ατεκμηρίωτες διαμαρτυρίες κάποιων αντικυνηγών οι οποίοι επιθυμούσαν τη συρρίκνωση της κυνηγετικής περιόδου και ακόμα ακόμα την κατάργηση του κυνηγίου, βρήκαν τοίχο στα επιστημονικά δεδομένα και τα στοιχεία που οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι επιστημονικοί φορείς παρέθεσαν.!!! Έτσι λοιπόν, και φέτος είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε απόλυτα και να εγγυηθούμε την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την αειφορική διαχείριση του θηραματικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Σε καμία περίπτωση επαναλαμβάνουμε ότι δεν εφησυχάζουμε και μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης ρυθμίσεως της θήρας θα είμαστε στις επάλξεις αφενός για να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό και αφετέρου να μην έχει αρνητικά ή μελανά σημεία για την κυνηγετική μας δραστηριότητα.

Είναι σαφές ότι ο κάθε κυνηγός θα πρέπει να γίνει σύμμαχος και συμμέτοχος στην κοινή προσπάθεια, έτσι ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όλοι είμαστε απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανένας στην κοινή προσπάθεια για την διαφύλαξη του ελεύθερου και παραδοσιακού κυνηγίου».

Τέλος ο κ. Παπαγεωργόπουλος απευθυνόμενος στους κυνηγούς αναφέρει πως «όλοι μαζί ενωμένοι και συσπειρωμένοι δίπλα τις κυνηγετικές μας οργανώσεις είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση και σε κάθε επίθεση, και το έχουμε αποδείξει περίτρανα, ενώ είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ατενίζοντας με αισιοδοξία αλλά και με πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου».

Πηγή: https://www.protinews.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας