λαγος

Published on 12 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Τί τρώει ο λαγός στην Ελλάδα – Προσαρμόζει τη διατροφή

Ο λαγός, ένα σημαντικό είδος της φυσικής μας κληρονομιάς, μπορεί να χαρακτηριστεί ως «προαιρετικά ευρυφάγο φυτοφάγο είδος», που προσαρμόζει τη διατροφή του ανάλογα με τις εποχιακές αλλαγές της βλάστησης και τις ανάγκες του.

Στα μεσογειακά οικοσυστήματα, όπως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι σπόροι, τα φρούτα και τα σταφύλια εμπλουτίζουν τη διατροφή του είδους κατά την ξηροθερμική περίοδο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ανήλικοι λαγοί δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν όλες τις διαθέσιμες πηγές τροφών, όπως τα φρούτα και τους σπόρους, τόσο αποτελεσματικά όσο οι ενήλικες.

Πρόκειται για το συμπέρασμα έρευνας των Δασολόγων-Θηραματολόγων Δρ. Χρήστου Σώκου, Κώστα Ανδρεάδη και του καθηγητή Νικόλαου Παπαγεωργίου από τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τη ζωολογία*.

Λαγοί, σύμφωνα με τον Δρ Σώκο, συλλέχθηκαν πριν και μετά τις φθινοπωρινές βροχές από περιοχή με μωσαικό καλλιεργειών (ελιάς, καρπουζιού, ντομάτας και σιτηρών) και θαμνώνων σε περιοχή της κοινότητας Κάστρου στην Π.Ε. Ηλείας.

Προσδιορίστηκαν, η ηλικία και το φύλο του κάθε λαγού και η μικροϊστολογική ανάλυση εφαρμόστηκε στο στομαχικό περιεχόμενο για την αναγνώριση των φυτικών ειδών όπου κατανάλωσαν οι λαγοί.

Η έρευνα προσπάθησε, σύμφωνα με τον ίδιο, να αναγνωρίσει τα φυτικά είδη που καταναλώνονται από λαγό και να διερευνήσει τυχόν διαφορές ως προς τη σύνθεση της τροφής και το στομαχικό βάρος σε σχέση με την εποχή, το φύλο και την ηλικία.

Τί κατανάλωσαν

Οι λαγοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατανάλωσαν σοβαρά μεγαλύτερο αριθμό ειδών φυτών σε σύγκριση με άλλες έρευνες σε αγροτικές εκτάσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το μεσογειακό οικοσύστημα, ο λαγός προσαρμόζει τη διατροφή του από ένα συνδυασμό φυτοφαγίας και καρποφαγίας κατά την ξηροθερμική περίοδο, να στρέφεται κυρίως στη φυτοφαγία κατά την υγρή περίοδο.

Την εποχή της ξηρασίας βρέθηκε η επέκταση του διατροφικού εύρους (το ζώο τρέφεται με περισσότερα είδη) και η αύξηση της καταναλωθείσας ποσότητας τροφής.

Η ποιότητα τροφής, διευκρινίζεται στην έρευνα, το καλοκαίρι είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας το θέρος οπότε ο λαγός καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα για αντιστάθμιση των αναγκών του σε θρεπτικά. Η γεωργία επίσης βοηθά και συμβάλλει στον εμπλουτισμό της διατροφής, ιδίως κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου. Στους αρδευόμενους αγρούς φύονται τα βλήτα και η περικοκλάδα τα οποία προτιμήθηκαν ιδιαίτερα από το λαγό.

Με τις βροχές, από αρχές Οκτωβρίου, τα χειμερινά πλατύφυλλα αρχίζουν να φυτρώνουν, με σημαντικά είδη για το λαγό, να είναι η μηδική, το τριφύλλι, τον τζοχό, το αγριοράδικο και τη ραπανίδα.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον λαγό της Μεσογείου, όπως δηλώνει ο Δρ Σώκος, ερευνητής και διαχειριστής σε θέματα άγριας πανίδας στη Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης είναι ότι καταναλώνει καρπούς όπως της γκορτσιάς, αλλά και σταφύλια και καρπούς σιτηρών όπου έχουν απομείνει στις καλαμιές.

Αυτές τις πηγές τροφής των καρπών και σπόρων τις εντοπίζουν και να τις καταναλώνουν περισσότερο οι ενήλικοι λαγοί, σε αντίθεση με τους ανήλικους.

Όσον αφορά τα δύο φύλα δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά. Το ξυνοτρίφυλλο, ένα ξενικό είδος όπου δεν έχει σχέση με το τριφύλλι, βρέθηκε ότι δεν καταναλώνεται από το λαγό αν και είναι σε μεγάλη αφθονία. Κάτι το οποίο είναι επόμενο καθώς περιέχει οξαλικό οξύ.

Το είδος αυτό γίνεται τάπητας σε ελαιώνες όπου καλλιεργούνται εντατικά και εκτοπίζει άλλα φυτικά είδη όπου προσφέρουν τροφή στο λαγό.

Συνεπώς σε θέσεις όπου αναπτύσσεται η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και εξαπλώνεται το ξυνοτρίφυλλο υποβαθμίζεται το ενδιαίτημα για τον λαγό με πιθανές επιπτώσεις για το ζώο, καταλήγει ο κ. Σώκος.

*Sokos C., Andreadis K., Papageorgiou N. 2015. Diet adaptability by a generalist herbivore: the case of brown hare in a Mediterranean agroecosystem. Zoological Studies 54(1): 1-9.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή: http://www.nooz.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας