ορτυκι

Published on 14 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Ψάξε για το …δεύτερο ορτύκι!

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Όσοι κυνηγούν συστηματικά ορτύκια, το γνωρίζουν πολύ καλά. Όταν σηκώνεται  ένα ορτύκι είτε προγκηχτό, είτε μετά από φέρμα, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει στο ίδιο σημείο και ένα δεύτερο.

Για αυτό μην βιάζεσαι. Αν το πρώτο πουλί έφυγε ατουφέκιστο δες που θα κάτσει, απομνημόνευσε το σημείο και συνέχισε το ψάξιμο στο χωράφι  από όπου ξεπετάχτηκε.  Τα ορτύκια όπως και όλα τα ορνιθοειδή (πέρδικες, φασιανοί κ.λ.) αρέσκονται στον κοπαδιαστό βίο και επιζητούν την συντροφικότητα με το είδος τους.  Η συνύπαρξη με ένα ακόμα ή περισσότερα ορτύκια προσφέρει πέρα από την …γονιμότητα και μεγαλύτερη προστασία από τα αρπακτικά. Ένα μοναχικό ορτύκι είναι σχετικά ευάλωτο ενώ όταν είναι περισσότερα  η αυτοπροστασία γίνεται πιο αποτελεσματική. Για αυτό τα ορτύκια επιζητούν την συντροφιά των ομοίων τους. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η αποδημία τους γίνεται μαζικά και όχι μεμονωμένα…

Ψάξε λοιπόν αργά και μεθοδικά και πιθανότατα να βγάλεις ακόμα ένα πουλί ίσως και περισσότερα. Μετά μπορείς να πας στο σημείο που  είχε καθίσει το πρώτο ορτύκι που ξεπετάχτηκε.  Κάπου εκεί θα βρίσκεται….Ψάξε κάνοντας κύκλους διευρύνοντας σταδιακά την ακτίνα της έρευνας.  Αν δεν το βρεις μην χολοσκάς. Συνέχισε το κυνήγι σου και μετά από μια δυο ώρες ψάξε απλά το χωράφι από όπου σηκώθηκε αρχικά.  Στα ορτύκια αρέσει να περνάνε την μέρα και την νύχτα τους στα σημεία που γνωρίζουν και τα οποία προφανώς τους παρέχουν τροφή και κάλυψη… Για αυτό σχεδόν πάντα επιστρέφουν στον βιότοπο που γνωρίζουν..


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας