επικαιροτητα

Published on 26 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Χ.Μανώλης Πρόεδρος Κ.Σ Λαρισσας: «Προστατεύουμε αυτό που κυνηγάμε»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Κατά καιρούς οι κυνηγοί έχουν κατηγορηθεί κυρίως από οικολογικές οργανώσεις ότι καταστρέφουν το περιβάλλον σκοτώνοντας τα θηράματα. Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας Χρήστος Μανώλης μιλά στη Larissanet και απαντά σε όλα τα παραπάνω τονίζοντας πως ο κυνηγός σέβεται και κυρίως εμπλουτίζει το φυσικό περιβάλλον με πουλιά και ζώα.

Ο κ. Μανώλης αναφέρεται στην νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκινά και πως κάποιος νέος κυνηγός μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια.

Μάλιστα κάνει λόγο και για μεγάλη αύξηση των αγριογούρουνων τα οποία προκαλούν καταστροφές σε καλλιέργειες και προσπαθεί να δώσει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο που προκαλεί διαταραχή στη φύση.

Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου. Τι έγγραφα χρειάζεται κάποιος νέος κυνηγός για να μπορέσει να κυνηγήσει σε περίπου ένα μήνα;

Η διαδικασία για την έγκριση βεβαίωσης γίνεται από το δασαρχείο με την διαδικασία των εξετάσεων. Υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο. Ο εξεταζόμενος συμπληρώνει ένα φύλλο που θα διαλέξει και έτσι αφού περάσει τις εξετάσεις φέρει την έγκριση ως νέος κυνηγός. Ακολουθεί η διαδικασία με την εγγραφή του στον Κυνηγετικό Σύλλογο.

Η λαθροθηρία δεν γίνεται από μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου. Είναι κάτι ξένο για εμάς. Αυτούς δεν τους θεωρούμε κυνηγούς»

Σας κατηγορούν πολλές φορές ότι σκοτώνοντας τα θηράματα βλάπτετε το περιβάλλον. Από την άλλη εμπλουτίζετε το οικοσύστημα όμως με θηράματα. Τί απαντάτε σε όλους αυτούς;

Επικρατεί αυτή η εντύπωση από κακή πληροφόρηση. Αυτό συμβαίνει με ανθρώπους που δεν έχουν έστω και την ελάχιστη επαφή με ανθρώπους που έχουν σχέση με το κυνήγι. Το κυνήγι είναι κουλτούρα. Είναι διαδικασία. Στηρίζονται οικογένειες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο έχοντας πολύ πείρα και γνώση στο αντικείμενο, να προστατεύουμε αυτό που κυνηγάμε. Δεν λαθροθηρούμε. Είναι ένα δικό μας κομμάτι το οποίο και θέλουμε να διατηρήσουμε.

«Αυτός που κάνει το κυνήγι είναι ο σκύλος. Ο κυνηγός απολαμβάνει τις ομορφιές της διαδικασίας» τονίζει ο Χρήστος Μανώλης

Πως βοηθάει ο Σύλλογος στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας;

Κάθε κυνηγός από την τσέπη του πληρώνει την θηροφυλακή. Πληρώνει δηλαδή ο ίδιος κυνηγός να γίνεται αστυνόμευση για την λαθροθηρία. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Οι Σύλλογοι ή μισθώνουν ένα ακόμη φύλακα ή κάνουν περίπολα με δική τους ευθύνη προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Πως είναι η αίσθηση κάποιος να έρχεται τόσο κοντά με την φύση; Ο κυνηγός το βιώνει αυτό.

Για τον άνθρωπο της φύσης -όχι μόνον για τον κυνηγό- ακόμη και να περπατήσει σε ένα δάσος είναι λατρεία. Είναι τρόπος ζωής. Είναι μεγάλη αγάπη. Ο Σύλλογός μας έχει κάνει σεμινάρια με την πυροσβεστική υπηρεσία για την προστασία του δάσους και της ζωής στη φύση. Την πονάμε την φύση.

Πολλές φορές ακριβώς για αυτό το λόγο εμπλουτίζετε το περιβάλλον με νέα πουλιά και ζώα.

Δεν υπάρχει λόγος αυτό που κάνουμε να φαίνεται. Το θεωρούμε αυτονόητο. Απελευθερώνουμε πουλιά που έχουν εξαφανιστεί όπως η πεδινή πέρδικα. Έχει εξαφανιστεί από τις αρχές του 1980. Καταφέραμε και απελευθερώσαμε 600 τέτοια πουλιά όχι για κυνηγηθούν -όπως λένε κάποιοι- καθώς αυτό το είδος απαγορεύεται να κυνηγηθεί. Επίσης απελευθερώνουμε λαγούς, ζαρκάδια σε κάποιες περιοχές. Ζητούμε από τον κόσμο να μας ενημερώνει για τα προστατεύσουμε.

Ποιά είναι η σχέση του κυνηγού με το σκύλο του;

Ακούμε πολλές φορές διάφορα που δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρεξήγηση. Λένε ότι κακοποιούμε τα σκυλιά μας. Δεν είναι αυτή η εικόνα. Θυμάμαι πάντα από μικρό παιδί να έχω δύο σκυλιά στο σπίτι. Δεν πιστεύω ότι ένας κυνηγός που δένεται με τον σκύλο του μέσα σε ένα δάσος ή σε ένα βουνό και αυτό το σκυλί να του φερθεί άσχημα.

Αυτή η σχέση του κυνηγού με τον σκύλο του πόσο βοηθάει στο κυνήγι;

Αυτός που κάνει το κυνήγι είναι ο σκύλος. Ο κυνηγός απολαμβάνει τις ομορφιές της διαδικασίας. Το πως θα ψάξει ο σκύλος του, πως θα φερμάρει ένα θήραμα. Δεν είναι ο απώτερος σκοπός να σκοτώσουμε το θήραμα. Η διαδικασία είναι που μας αρέσει.

Τα αγριογούρουνα κάνουν μεγάλες ζημιές, κυρίως στον κάμπο, σε καλαμπόκια, σε μπιζέλια, σε φασόλια κά.

Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με τα αγριογούρουνα. Φαίνεται ότι έχει μεγαλσει ο πληθυσμός και τα ζώα κάνουν μεγάλες ζημιές κυρίως σε χωριά και καλλιέργειες.

Το πρόβλημα είναι πραγματικά σοβαρό. Αυτή την εποχή που τα νερά στα βουνά είναι λιγότερα τα αγριογούρουνα δεν βρίσκουν τροφή και κατεβαίνουν στους κάμπους. Έτσι κάνουν μεγάλες ζημιές, κυρίως σε καλαμπόκια, σε μπιζέλια, σε φασόλια κά. Τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Δεν υπάρχει όμως μόνον πολλαπλασιασμός αλλά και υβριδισμός. Έχουμε απελευθέρωση ημιάγριων γουρουνιών τα οποία άφησαν ελεύθερα οι ιδιοκτήτες τους καθώς έληξε η επιδότηση και πλέον δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Έτσι άλλαξε η ισορροπία.

Υπάρχει όμως και μεγάλη λαθροθυρία στα αγριογούρουνα. Έτσι δεν είναι;

Η λαθροθηρία δεν γίνεται από μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου. Είναι κάτι ξένο για εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που στήνουν θηλιές. Υπάρχουν άνθρωποι που στήνουν όπλα που εκπυρσοκροτούν με κίνδυνο να σκοτώσουν και άνθρωπο. Αυτούς δεν τους θεωρούμε κυνηγούς, αυτούς δεν τους θέλουμε μαζί μας. Πολλοί από αυτούς έχουν οικονομικά κίνητρα καθώς πουλάνε το κρέας τους και δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που το αγοράζουν.

ENTYΠΗ LARISSANET

Πηγή: http://fonografos.net


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας