επικαιροτητα

Published on 27 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Εξαπλώνεται ραγδαία το πιο θανατηφόρο ψάρι στην Κύπρο- Δίνουν 630.000 ευρώ για την «εξολόθρευση» του

Σύμφωνα με τον «Φ», τις δράσεις, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, για έγκαιρη αντιμετώπιση της ραγδαίας πληθυσμιακής εξάπλωσης του δυνητικά θανατηφόρου και άκρως επεκτατικού λεοντόψαρου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της Μεσογείου αναλαμβάνει το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την ενεργό συμμετοχή ψαράδων, δυτών τουριστών και πολιτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €1.676.077, από τα οποία ποσό ύψους €630.048 αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: €383.520). Το έργο, με συνολική διάρκεια 4 ετών, ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017 και περιλαμβάνει πλήθος δράσεων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της περαιτέρω εισβολής στη Μεσόγειο του εισβλητικού (χωροκατακτητικού) είδους ψαριού pterois miles (lionfish ή devil firefish – λεοντόψαρο) με την απομάκρυνσή του από τα παράκτια νερά της Κύπρου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 (Κάβο Γκρέκο και Νησιά) και Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στα ανατολικά παράκτια της Κύπρου, όπου και έχουν εντοπιστεί οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λεοντόψαρων στη Μεσόγειο.

Το δηλητηριώδες και δυνητικά θανατηφόρο λεοντόψαρο εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στα θαλάσσια νερά της Μεσογείου και απαντάται στις πλείστες παράκτιες περιοχές της Κύπρου και σε όλα τα ενδιαιτήματα, ενώ φαίνεται να προτιμάει τεχνητές κατασκευές και βραχώδη υποστρώματα.

Το λεοντόψαρο (pterois miles) προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ στη Μεσόγειο έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. Τρέφεται με ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, καθ’ όλο το έτος, συνολικά γύρω στα δύο εκατομμύρια αβγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους. Έχει ισχυρό δηλητήριο στα σκληρά αγκάθια που διαθέτει, το οποίο το προστατεύει από θηρευτές και μπορεί να επιφέρει ισχυρό πόνο σε περίπτωση ατυχούς τσιμπήματος στον άνθρωπο.

Πέρα από τον προφανή αυτό κίνδυνο για τους ανθρώπους, το λεοντόψαρο είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε πλήθος άλλων ειδών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών ειδών (αλιευμάτων), επιφέροντας σημαντικές οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα υλοποιηθούν πρότυπες δράσεις απομάκρυνσης του είδους από ευάλωτες και προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, θα ενημερωθούν ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους αλίευσης και ασφαλούς χειρισμού του είδους, ώστε να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην απομάκρυνσή του από τα νερά της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, θα μελετηθούν η οικολογία και η γενετική σύσταση του λεοντόψαρου, καθώς και οι πιθανοί φυσικοί εχθροί του, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισβολής.

Πηγή: http://www.newsbomb.com.cy


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας