τρυγονι

Published on 31 Ιουλίου, 2017 | by Kynoclub

0

Εισαγωγή στο Τρυγόνι ( Streptopelia turtur)

Επιμέλεια: Χατζηνίκος Ευάγγελος, Αλεξίου Βασίλειος, Δασολόγοι -Περιβαλλοντολόγοι

Είναι το μικρότερο από τα άλλα θηρεύσιμα περιστερόμορφα και το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 250 γραμμάρια εκλεκτού κρέατος. Το κυνήγι του τρυγονιού δίνει τη μοναδική δυνατότητα για τεχνικές και γρήγορες τουφεκιές σε αυτούς που θα καθίσουν υπομονετικά για αρκετές ώρες στο καρτέρι. Είναι είδος αποδημητικό, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές διαχειμάζει στην κεντρική και βόρεια Αφρική και αναπαράγεται στη νότια και κυρίως στην κεντρική Ευρώπη. Αφήνει τους τόπους που αναπαράγεται στην Ευρώπη κατά τα τέλη του Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο, με περάσματα μεμονωμένων ατόμων και μέσα στον Οκτώβριο. Όταν μεταναστεύει κινείται σε μέτωπο πλατύ, βέβαια όταν περνάει τη Μεσόγειο εμφανίζει μεγαλύτερη συγκέντρωση. Πουλιά δακτυλιωμένα στην κεντρική Ευρώπη σε χώρες όπως η Αυστρία, Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν βρεθεί να περνάνε απο την Ιταλία και την Ελλάδα. Το κύριο πέρασμα για τους χώρους αναπαραγωγής (προς βορρά) μέσω της Μεσογείου γίνεται μετά της 15 Απριλίου και οι περιοχές που τελικά θα αναπαραχθούν τα τρυγόνια καταλαμβάνονται το Μάιο.

 Αναπαραγωγή –συνήθειες

Αναπαράγεται στην ηπειρωτική Ευρώπη σε υψόμετρα μέχρι 350 μέτρα και μόνο σε σημεία μέχρι 500μ. Αν και ανέχεται την ανθρώπινη παρουσία, αποφεύγει να αναπαράγεται κοντά σε πόλεις, χωριά κλπ. Είναι είδος μονογαμικό. Φωλιάζει πάνω σε δέντρα και θάμνους. Η φωλιά του είναι πρόχειρη. Συνήθως γεννάει δύο φορές το χρόνο, από ένα μέχρι δύο(1-2) αυγά τη φορά. Η επώαση των αυγών διαρκεί 13εώς 14(-16) μέρες. Επωάζουν και οι δύο γονείς. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν 20 ημέρες μετά από την ημερομηνία της εκκόλαψής τους. Το διάστημα που παραμένουν στη φωλιά τρέφονται με μια παχύρρευστη ουσία από τον πρόλοβο και των δύο γονιών τους. Χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των περιστερόμορφων, έτσι και του τρυγονιού, είναι και το ότι έχουν τη δυνατότητα να αναρροφούν το νερό, χωρίς να σηκώνουν το ράμφος τους όπως κάνουν τα υπόλοιπα πτηνά. Το φτέρωμα τους όπως και σε όλα τα περιστερόμορφα είναι πυκνό και μαλακό και τα φτερά τους αποσπώνται εύκολα, πράγμα που το διαπιστώνουμε εύκολα κατά την αναζήτηση του πληγωμένου θηράματος στο οποίο οδηγούμαστε από τα φτερά που αιωρούνται μετά τη βολή μας. Το τρυγόνι τρέφεται κυρίως στο έδαφος. Προτιμάει καλλιεργημένες εκτάσεις.

Το κυνήγι του

Το τρυγόνι απαντάται σε πεδινές περιοχές με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, σε αραιά δάση που συνορεύουν με γεωργικές καλλιέργειες και σε παραποτάμια δάση. Οι παραπάνω περιοχές είναι άλλωστε και τυπικοί βιότοποι του τρυγονιού. Σχετικά σπάνια και συνήθως κατά τη διάρκεια της αποδημίας, το συναντάμε σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000 μέτρων. Το πέταγμά του είναι κομψό και γρήγορο. Το τρυγόνι κυνηγιέται συνήθως στο καρτέρι, αλλά και με ψάξιμο. Τον Αύγουστο τα ντόπια τρυγόνια διατηρούν μόνιμες θέσεις κουρνιάσματος και τροφοληψίας. Έτσι αν κάποιος καταγράψει τις κινήσεις τους είναι εύκολο να εντοπίσει τις διαδρομές που ακολουθούν και να στήσει το καρτέρι του σε ράχες, μεμονωμένα δέντρα, παρυφές δασυλλίων κλπ. στα σημεία που περνάνε. Το καρτέρι γίνεται τις πρώτες πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Τα τρυγόνια κυνηγιούνται επίσης και με ψάξιμο, στους χώρους που χρησιμοποιούν για ξεκούραση, όπως ρεματιές, δασύλλια, θαμνότοπους κλπ.. Σ’ αυτή την περίπτωση ο κυνηγός πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός, να κινείται προσεκτικά χωρίς θόρυβο, και να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή γιατί τα τρυγόνια πετάγονται ξαφνικά και απομακρύνονται γρήγορα. Το κυνήγι με ψάξιμο στα χωράφια όταν τα τρυγόνια τρέφονται είναι αρκετά επίπονο, αφού δεν δέχονται την παρουσία του ανθρώπου και σηκώνονται αρκετά μακριά και εκτός βολής. Για το κυνήγι του κατά την περίοδο της μετανάστευσης (περάσματα), χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά καρτέρια σε γνωστές θέσεις που συνήθως περνάνε. Τα τρυγόνια το φθινόπωρο περνάνε σε αρκετά ευρύ μέτωπο. Χρησιμοποιούν συγκεκριμένα σημεία της χώρας μας σαν σταθμούς και παραμένουν όσο χρειάζεται ώστε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Για το κυνήγι του προτιμούνται σκάγια Νο 7-8, με γόμωση κατάλληλη για την εποχή και άριστες σκοπευτικές ικανότητες.

Πηγή: Δ ΚΟΣΕ


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας