θεματα

Published on 3 Αυγούστου, 2017 | by Kynoclub

0

Να τι είδε ο κυνηγός στην Τήνο…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Η οπτική του κυνηγού και ο τρόπος που ΄΄σκανάρει΄΄   νέα τοπία και προορισμούς είναι πάντα διαφορετικός από αυτόν που θα τα έβλεπε ο μέσος …θνητός.  Το μάτι και η φωτογραφική του μηχανή ψάχνουν αυτό το διαφορετικό. Αυτό που για τους υπόλοιπους ανθρώπους θα ήταν χωρίς  σημασία και ανάξιο λόγου, για τον κυνηγό είναι η ζωή του όλη…  Να τι είδε λοιπόν ο υπογράφων, ως κυνηγός, το κείμενο και τις φωτογραφίες σε ένα ολιγοήμερο πέρασμα από το νησί της Τήνου.

Ένα προσεγγίσιμο περδικόπουλο…

Το μάτι και ο φακός του κυνηγού πάντα ψάχνουν το θήραμα. Αυτή η περδικούλα μας έκανε την χάρη να σταθεί λίγα μέτρα από τον φακό.  Ήταν υπερβολικά ήρεμη και μας άφησε  να την πλησιάσουμε στα 3-4 μέτρα χωρίς να κάνει φτερό. Χώθηκε στα αγκάθια και τις ξερολιθιές και χάθηκε σιγά, σιγά. Δεν μπορούμε να  ξέρουμε αν η παρουσία της είναι προϊόν ΄΄εμλουτισμού΄΄  ή απλά ήταν ένα νεαρό φετεινάρι. Όμως η συμπεριφορά της ήταν μάλλον υπερβολικά, έως αφύσικα) …φιλική,  χωρίς καχυποψία και ένστικτο αυτοπροστασίας από την ανθρώπινη παρουσία…. Κάπου κοντά στον Πάνορμο.

Κυνηγοί το νού σας!

Σε όλο το νησί και παρά τα άπειρα χιλιόμετρα που διανύσαμε οδικώς,  πουθενά δεν είδαμε κάποια από τις γνωστές κίτρινες πινακίδες που καθορίζουν όρια καταφυγίων, ζωνών εκπαίδευσης κ.λ.π. Η μόνη ΄΄κυνηγετική΄΄ πινακίδα ήταν  κάποιου κτηματία που μάλλον συχνά πυκνά νιώθει να σφυρίζουν σκάγια πάνω από το αγρόκτημα του. Κάπου κοντά στο πανέμορφο χωριό  Βώλαξ.

Οι περιστερώνες

Όσοι μεγαλώσαμε και ζήσαμε την εποχή που τα κάθε είδους πουλιά, ήμερα και άγρια,  ήταν μέρος της ζωής μας θα γοητευτούμε από τους περιστεριώνες της Τήνου. Με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και λειτουργική διαρρύθμιση δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα ….μεσόκοπο που βίωσε τα περιστέρια στην ταράτσα της πόλης ή στην αγροικία του χωριού του.  Η εκτροφή περιστεριών στην Τήνο δυστυχώς εγκαταλείπετε, χρόνο με τον χρόνο, και σιγά σιγά σβήνει μια παράδοση που έδινε νόστιμο κρέας και φυσικό  λίπασμα όπως μας είπε κάποιος ντόπιος που εκτρέφει περιστέρια για τις …..κοτσιλιές τους!

Τα   Ντράτχααρ Κυκλάδων 

Το να πας στην Τήνο και να μην προσπαθήσεις να δεις από κοντά τους  ανθρώπους και τα σκυλιά του ΄΄Ντρατχααρ Κυκλάδων΄΄  θα ήταν μια ….παράλειψη.  Στην σύντομη επίσκεψη θαυμάσαμε όχι μόνο την φροντίδα και την διάχυτη αγάπη για τα σκυλιά του Δημήτρη και του Νίκου Κρητικού αλλά και κάποια όμορφα κουταβάκια που βιώνουν τους πρώτους κρίσιμους μήνες της ζωής τους σε ένα ιδανικό περιβάλλον… Περισσότερα για τα Ντράτχααρ  Κυκλάδων διαβάστε στα σχετικά λινκ στο τέλος του κειμένου.

Eνα Parker  του 1862!

Περισσότερο λύπη παρά θαυμασμό προκαλεί η εικόνα του σκουριασμένου Parker που είδαμε  ως έκθεμα σε μικρό τοπικό λαογραφικό μουσείο κάποιου χωριού. Ήταν παραδομένο  στην αδηφάγο σκουριά και προφανώς δεν έχει περάσει …λάδι πανό του για πολλά χρόνια. Δίπλα του ήταν τα απαραίτητα αξεσουάρ αποθήκευσης  (για σκάγια και μπαρούτι) που συνοδεύουν ένα εμπροσθογεμές ντουφέκι. Η πληροφοριακή πινακίδα δίνει ως χώρα προέλευσης την …Σουηδία και όχι την Αμερική που είναι η πραγματική χώρα κατασκευής. Ο Νικήτας Κυπρίδημος θα μπορούσε να μας πει περισσότερα..

δείτε: Συνέντευξη Ο Δ. Κρητικός μιλά για τη φυλή που εκτρέφει Τα Ντράτχααρ των Κυκλάδων!

δείτε: ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ: Eλληνικές συμμετοχές στο 83 ο Internationalen Hegewald – Zuchtprufung 2016


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας