επικαιροτητα

Published on 5 Αυγούστου, 2017 | by Kynoclub

0

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας μας ενημερώνει…

Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος με μικρές αυξήσεις στις τιμές για τις άδειες

Με ελαφρώς αυξημένες τιμές για την έκδοση αδειών ξεκινά φέτος η κυνηγητική περίοδος στις 20 Αυγούστου, που θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες μέλη της διοίκησης του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας και της Θηροφυλακής.
Ωστόσο, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν καλύτερη ασφάλιση για τους κυνηγούς, ενώ αναφέρθηκαν στην απελευθέρωση 350 φασιανών και στο σχεδιασμό για αξιοποίηση της έκτασης των 1.500 στρεμμάτων που έχει ο Σύλλογος στα Άνω Αρφαρά, με στόχο τη δημιουργία κυνηγετικού χωριού.
Να σημειωθεί πως η έκδοση των αδειών στα γραφεία του Συλλόγου ξεκινά τη Δευτέρα.

Ρυθμιστική διάταξη
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παντελής Δρούγας, αναφέρθηκε αρχικά στην υπογραφή της ρυθμιστικής απαγορευτικής διάταξης για τη νέα περίοδο, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Για την περιοχή της Πελοποννήσου θα ισχύσουν τα εξής:
-Για το λαγό το κυνήγι αρχίζει στις 15/9/2017 και λήγει στις 10/1/2018, με επιτρεπόμενο αριθμό ανά κυνηγό 1 λαγό
-Για τον αγριόχοιρο το κυνήγι αρχίζει στις 15/9/2017 και λήγει στις 21/1/2018, με περιορισμό τη θήρευση 10 ατόμων ανά ομάδα δέκα κυνηγών και ημερήσια έξοδο
-Για τη νησιώτικη πέρδικα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει στις 1/10/2017 έως την 15/12/2017, με επιτρεπόμενο αριθμό 4 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο
-Για την πετροπέρδικα η κυνηγετική περίοδος αρχίζει από 1/10/2017 έως την 15/12/2017, με επιτρεπόμενο αριθμό 2 άτομα ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
-Για το φασιανό η κυνηγετική περίοδος είναι από 15/9/2017 έως 31/12/2017, με επιτρεπόμενο αριθμό ένα άτομο ανά κυνηγό και ημερήσια έξοδο.
Για όλα τα θηράματα που αναφέρεται ο όρος «ημερήσια έξοδος» εννοούνται οι ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Τιμές
Η παραλαβή αδειών θήρας για ανανέωση αρχίζει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου. Οι τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες, καθώς φέτος, όπως εξήγησε ο κ. Δρούγας, στη γενική συνέλευση πάρθηκε απόφαση για αύξηση κατά 2,5 ευρώ στην άδεια θήρας και με καλύτερη ασφάλιση των μελών.
Έτσι, οι φετινές τιμές είναι: για την Τοπική 106,69 ευρώ, για την Περιφερειακή 126,69 ευρώ και για τη Γενική 156,69 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των κυνηγών, ο κ. Δρούγας είπε ότι κέρδισαν αρκετά από αυτά που διεκδικούσαν και ενδεικτικά ανέφερε ότι η αποζημίωση για ιατροφαρμακευτικά έξοδα εντός ή εκτός νοσοκομείου είναι έως 1.000 ευρώ, ενώ η ημερήσια αποζημίωση για νοσηλεία από ατύχημα 20 ευρώ.
Τέλος, είπε ότι από την Ομοσπονδία εκδόθηκε χάρτης με τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγιού, τον οποίο θα διαθέτουν στους κυνηγούς δωρεάν με την έκδοση της άδειας.
Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Μούζος, αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τους νέους κυνηγούς. Θα πρέπει να έχουν είτε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου σε ισχύ στο όνομά τους είτε βεβαίωση ΚΟ6 από την Αστυνομία. Με ένα από αυτά τα δύο έγγραφα συν ένα εκκαθαριστικό εφορίας ή βεβαίωση μονίμου κατοικίας και την ταυτότητά του, ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στο Δασαρχείο και δίνει γραπτές εξετάσεις. Μετά τις εξετάσεις του Δασαρχείου προσκομίζει στο Σύλλογο την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή τη βεβαίωση ΚΟ6, τη βεβαίωση των εξετάσεων του Δασαρχείου και δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας έγχρωμες για να εκδοθεί η άδεια.
Για την ανανέωση οι κυνηγοί θα πρέπει να προσκομίζουν στο Σύλλογο την παλιά άδεια, καθώς και την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ 6 που χορηγείται από την Αστυνομία. Επιπροσθέτως, σε όσα μέλη έχει τελειώσει το βιβλιάριο θήρας (δεν υπάρχουν σελίδες για νέα θεώρηση), με την αλλαγή στο νέο βιβλιάριο θα χρειαστούν οπωσδήποτε καινούργια φωτογραφία τύπου ταυτότητας έγχρωμη, αλλά και την προσκόμιση των νέων Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων που κατέχουν και είναι σε ισχύ.
Για τους κυνηγετικούς σκύλους αλλά και για τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς, σημείωσε ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για την προστασία τους από τη λύσσα, αλλά και από τις άλλες ασθένειες, καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση τσιπ).
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα για τους παραβάτες του συγκεκριμένου νόμου. Όσοι κυνηγοί έχουν δηλώσει στο Σύλλογο κυνηγετικό σκύλο, είναι απαραίτητο για την ανανέωση της άδειας να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του, ότι είναι σε ισχύ το εμβόλιο κατά της λύσσας.
Τέλος, ο κ. Μούζος υπενθύμισε ότι τα όπλα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, ενώ σε άλλο, επίσης ασφαλές, τα φυσίγγια.

Θηροφυλακή
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας, Δημήτρης Μαλαπάνης, ευχήθηκε καλή κυνηγετική χρονιά σεβόμενοι τους γραπτούς και άγραφους νόμους, τη φύση, το θήραμα, το συνάδελφο κυνηγό, τον αγρότη, καθώς και κάθε άνθρωπο που μοχθεί στην ύπαιθρο.
Υπενθυμίζοντας ότι η ύπαρξή τους είναι δικό τους δημιούργημα, ζήτησε από τους κυνηγούς να είναι συνεργάσιμοι με τους θηροφύλακες και επισήμανε ότι όσοι κυνηγούν αγριόχοιρο, λαγό, μπεκάτσα, και ορτύκι θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει νόμου να φορούν γιλέκο χρώματος φωσφορίζοντος πορτοκαλί, που να είναι ορατό από κάθε οπτική γωνία.
Συνέστησε στους κυνηγούς να επιλέγουν περιοχές που γνωρίζουν, να ντύνονται κατάλληλα και να ελέγχουν τον εξοπλισμό τους. Επίσης, να θυμούνται ότι απαγορεύεται το κυνήγι σε απόσταση μικρότερη των 150 μ. από την τελευταία αγροικία και 250 μ. από οικισμό.
Τέλος, ο ταμίας του Συλλόγου, Αργύρης Φράγκος, σημείωσε ότι ο κυνηγός είναι και φύλακας της υπαίθρου, ενώ συμβάλλει και στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς, όπως υπογράμμισε, πίσω από το κυνήγι υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία. Κλείνοντας, έβαλλε κατά ορισμένων οικολόγων που, όπως είπε, από τον καναπέ τους αποκαλούν τους κυνηγούς εγκληματίες.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Πηγή : http://www.tharrosnews.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας