επικαιροτητα

Published on 8 Αυγούστου, 2017 | by Kynoclub

0

Μάστιγα τα αγριογούρουνα για την παραγωγή-Παρέμβαση από ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ

Με επιστολή της προς την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, που κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά άμεσες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ολοκληρωτικής καταστροφής που προκαλούν οι πληθυσμοί αγριογούρουνων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε όλη τη χώρα.

 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Κατόπιν καταγγελιών από παραγωγούς από διάφορα μέρη της χώρας, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τη «μάστιγα» στην οποία έχουν εξελιχθεί τα αγριογούρουνα, σας ενημερώνουμε ότι:

  1. Το φαινόμενο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε ορεινές και ημιορεινές κυρίως περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  2. Οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων έχουν τόσο αυξηθεί, που η μαζική τους επιδρομή σε καλλιέργειες συμβάλει στην ολοκληρωτική τους καταστροφή.
  3.  Πολλοί αγρότες, έχοντας πλέον απελπιστεί από τις αλλεπάλληλες επιδρομές, εγκαταλείπουν οριστικά την παραγωγή και δηλώνουν ανυπεράσπιστοι από την πολιτεία.
  4. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει πάντα τις απώλειες, με αποτέλεσμα η οικονομική καταστροφή να είναι απόλυτη.
  5. Στην έκρηξη του προβλήματος τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει και η επιμιξία ήμερων-άγριων γουρουνιών, θέμα που χρίζει ειδικής μέριμνας.
  6. Αγριογούρουνα και ημίαιμοι χοίροι εισβάλουν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, σε αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές.

Σημειώστε πως καλλιέργειες καλαμποκιού, σιτηρών, οσπρίων, κηπευτικών και πολλές άλλες βρίσκονται πλέον καθημερινά στο στόχαστρο των «κοπαδιών» αγριογούρουνων, που στο πέρασμά τους δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο και είναι μεγάλο. Στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν φτάσει εκατοντάδες καταγγελίες από αγρότες της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδος, της Πελοποννήσου.

Εκτιμούμε πως είναι πλέον απαραίτητο να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, σαφώς και με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση και συνεργασία. Φυσικά, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υποδείξουμε επιμέρους λύσεις, ξεκαθαρίζουμε, όμως, ότι ως φορέας που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν υπάρξει προτάσεις (να αυξηθούν οι μέρες που θα επιτρέπεται το κυνήγι, διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου κτλ) που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου.

Παρακαλούμε, λάβετε υπόψιν σας ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί και στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερωτήσεις από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, περιλαμβανομένων αυτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται όλο και πιο έντονο.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας