επικαιροτητα

Published on 19 Αυγούστου, 2017 | by Kynoclub

0

Γιάννενα: Ενστάσεις Β. Λύτρα για τη διαχείριση υπερπληθυσμού του αγριογούρουνου

• Με τα όπλα… ανά χείρας είναι οι κυνηγοί και στον Νομό Ιωαννίνων καθώς την ερχόμενη Κυριακή ξεκινάει επίσημα η φετινή κυνηγετική περίοδος, με πρώτα θηράματα στο «μενού» πουλιά όπως το τρυγόνι, το ορτύκι, η φάσα, ο κότσυφας κ.λ.π..
Αντίθετα, δημοφιλή θηράματα όπως ο λαγός, η αλεπού και το αγριογούρουνο θα παραμείνουν στο… απυρόβλητο ως τα μέσα Σεπτεμβρίου!
Ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, τον αγριόχοιρο, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βαγγέλης Λύτρας εξέφρασε χθες βάσιμες ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία αντιμετωπίζει τον υπερπληθυσμό του που τόσα προβλήματα προκαλεί στην περιοχή μας, ενώ παράλληλα κάλεσε τους συναδέλφους του να σεβαστούν τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Τα αγριογούρουνα
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και φέτος το κυνήγι του αγριογούρουνου, με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων να επαναλαμβάνει τη θέση ότι «κανονικά αυτό θα έπρεπε να γίνει στις αρχές Αυγούστου, αφού το συγκεκριμένο μήνα γίνονται κυρίως οι ζημιές, ενώ οι ζώνες διάβασης πρέπει να διευρυνθούν και να περιλαμβάνουν όλες τις πεδινές εκτάσεις», προσθέτοντας πως «έτσι θα μπορούσαμε να διώξουμε τα γουρούνια, όμως, δυστυχώς, η Πολιτεία δε μας άκουσε». Σημείωσε πάντως πως η απόφαση για αύξηση της κάρπωσης θηραμάτων είναι θετική, δεν επαρκεί όμως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο κ. Λύτρας κάλεσε παράλληλα τους αγροτικούς συλλόγους και οργανώσεις να συντονιστούν με τους κυνηγούς ώστε να πιέσουν μαζί για να βρεθεί λύση. Όπως σημείωσε, «απαιτούμε από τα μέλη μας να κυνηγούν νόμιμα. Καλό είναι να πιέσουμε την Πολιτεία να δώσει νόμιμη λύση και οι κυνηγοί θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Δώρα και συστάσεις
Φέτος ο Κυνηγετικός Σύλλογος, πέρα από ενημερωτικά φυλλάδια, μοιράζει στα μέλη του ένα ειδικό γιλέκο, ένα μπλουζάκι κι ένα καπέλο, με στόχο να γίνονται διακριτοί από μακριά και να τους προφυλάσσουν από τους συναδέλφους τους κατά την ώρα του κυνηγιού.
Ενόψει δε της μεθαυριανής έναρξης της κυνηγετικής περιόδου ο Βαγγέλης Λύτρας κάλεσε τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων να σεβαστούν την περιουσία και το βιος των αγροτών, ώστε και οι ίδιοι να γίνουν σεβαστοί από εκείνους, διαβεβαιώνοντας πως «σε κάθε παρατράγουδο θα παρεμβαίνουμε κάθετα και δε θα επιτρέψουμε να αναπτυχθούν προστριβές και αντεκδικήσεις με τους ανθρώπους της υπαίθρου».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της φόλας που έκανε ξανά την εμφάνισή του αυτές τις ημέρες στα Σερβιανά, υπενθυμίζοντας πως ο Σύλλογος έχει επικηρύξει με το ποσό των 10.000 ευρώ όσους καταφεύγουν σε τέτοιες παράνομες μεθόδους εξόντωσης σκυλιών. «Είναι ένα φαινόμενο που προσβάλλει τον πολιτισμό και την κοινωνία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε σε όλους καλή κυνηγετική χρονιά.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Πηγή: http://www.proinoslogos.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας