οργανωσεις

Published on 28 Αυγούστου, 2017 | by Kynoclub

0

Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου: Καταγγείλτε τους λαθροθήρες!

Το κυνήγι είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, που γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο από την στιγμή που εμφανίστηκε στη γη και αποτέλεσε την κύρια πηγή τροφής του.

Είναι ένα δώρο του Δημιουργού προς κάθε έμβιο ον, με τη χρήση του οποίου εξασφαλίζεται τελικά εκτός των άλλων η διαιώνιση των ειδών και η ισορροπία της Φύσης. Ο άνθρωπος, ως λογικό και υπέρτερο ον, καλείται, ασκώντας τη Θήρα, να συμμετέχει σε μια ορθολογική διαχείριση κάνοντας ωστόσο χρήση των υπαρκτών επιστημονικών δεδομένων της εποχής του.

Η κυνηγετική δραστηριότητα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να συνοδεύει την εξέλιξη του ανθρώπου αρμονικά και καθοριστικά σε μια συνέχιση της ζωής, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Ο κυνηγετικός κόσμος αποτέλεσε την πρώτη κοινωνική ομάδα που πίεσε και πέτυχε να θεσπισθούν κανόνες-προστατευτικές διατάξεις για την άγρια ζωή. Τα επονομαζόμενα κυνηγετικά σωματεία με το Δασικό κώδικα του 1920 απέκτησαν ενιαία καταστατικά και τέθηκαν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας.  Την σημερινή τους μορφή οι κυνηγετικές οργανώσεις την απέκτησαν το 1969 με το Ν.Δ. 86/1969.

Ο κυνηγετικός σύλλογος Πύργου από της ιδρύσεως του το έτος 1976 μέχρι και σήμερα σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες του Νομού μας, την  κυνηγετική  ομοσπονδία  και  τους γειτονικούς κυνηγετικούς συλλόγους,  έχει να επιδείξει σημαντικές δράσεις που αφορούν στην φροντίδα και προστασία τόσο του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας όσο και του περιβάλλοντος γενικότερα.

  • Είναι ενεργό μέλος της πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας με ιδιόκτητο πυροσβεστικό όχημα.
  • Επίσης με την βοήθεια των μελών του στηρίζει την τράπεζα αίματος του συλλόγου. Η κοινωνική προσφορά με εθελοντική εργασία και η βοήθεια προς το συνάνθρωπο είναι προτεραιότητα όλων μας.

Φίλε κυνηγέ,

το κυνήγι μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό στοιχείο διατήρησης της άγριας πανίδας, υπό τον όρο του σεβασμού των οικολογικών αναγκών των ειδών και των βιολογικών ισορροπιών. Ωστόσο, ορισμένες συμπεριφορές και μέθοδοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάποια είδη. Για όλους αυτούς τους λόγους, επιβάλλεται εμείς οι κυνηγοί να γνωρίζουμε καλά και να ακολουθούμε απαραίτητα έναν κώδικα συμπεριφοράς, γιατί το κυνήγι σήμερα εμπεριέχει τον βαθύ σεβασμό στην άγρια πανίδα, τη μεγαλύτερη δυνατή εκτίμηση προς τον άλλον και τη συμπεριφορά ενός καλού διαχειριστή. 

Είμαστε υπεύθυνοι για ένα εθνικό κεφάλαιο, που είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές, ως κυνηγοί πρέπει να σεβόμαστε όχι μόνο τους νόμους και τους κανονισμούς που έχουν σχέση με το κυνήγι, αλλά και τους κανόνες του βιολογικού παιχνιδιού. Πρέπει να έχουμε συνείδηση των καθηκόντων μας και των ευθυνών μας -όσον αφορά τη φύση γενικότερα και το θήραμα ειδικότερα- και φυσικά να σεβόμαστε τους άλλους και τα αγαθά τους.

  • Μη συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα. Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός..
  • Κατά την άσκηση του δικαιώματος σας σεβαστείτε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο τον τρόπο και τον χρόνο του κυνηγίου. Είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους.
  • Σιγουρευτείτε πριν πυροβολήσετε, ο πυροβολισμός έστω και κατά λάθος προστατευόμενου είδους δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.
  • Αποφεύγετε να κυνηγάτε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί. Αυτό καθιστά το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης.
  • Μην πυροβολείτε σε μακρινές αποστάσεις, το πολύ – πολύ να τραυματίσετε το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρετε, ενώ αυτό θα υποφέρει.
  • Να σέβεστε πάντοτε το θήραμα, μεταχειριστείτε το με τον καλύτερο τρόπο, μην το χρησιμοποιείτε για κερδοσκοπικούς λόγους.
  • Να επιστρέφετε τα δαχτυλίδια που βρίσκετε και αφαιρείται από τα πουλιά.
  • Σεβαστείτε αυτούς που σας υποδέχονται στη γη τους. Μην περιφρονείτε την περιουσία του άλλου, μην ξεχνάτε να κλείνετε τους φράχτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα. Σεβαστείτε τις καλλιέργειες.
  • Σεβαστείτε τις πινακίδες, όταν τις πυροβολείται κάνετε μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.
  • Σεβαστείτε τους άλλους χρήστες της φύσης αλλά και αυτούς που απλά την παρατηρούν.
  • Κοντά σε κατοικημένες περιοχές συμμορφωθείτε με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφάλειας και διατηρήστε όσο περισσότερο γίνετε την ησυχία των κατοίκων.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας την κυνηγετική άδεια και την άδεια κατοχής όπλου.
  • Με τη συμβουλή και το παράδειγμα βοηθάτε στην εκπαίδευση και την καλή συμπεριφορά των νέων κυνηγών.
  • Χειριζόμαστε προσεκτικά τα όπλα και τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Το σημαντικότερο πράγμα που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να γεμίζουμε το όπλο μας πριν φτάσουμε στον κυνηγότοπο και πρέπει να το αδειάζουμε όταν τελειώσουμε το κυνήγι. Λύνουμε και ασφαλίζουμε το όπλο όταν το έχουμε στο σπίτι και μαζί με τα φυσίγγια τα φυλάμε σε μέρος σίγουρο και απρόσιτο σε μικρά παιδιά. Πυροβολούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αναγνωρίσει το στόχο. Δεν πυροβολούμε χαμηλά και πίσω από θάμνους.
  • Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο. Πολλές ζωές συνανθρώπων μας θα είχαν σωθεί αν φορούσαν πορτοκαλί γιλέκο στο κυνήγι. Ιδιαίτερα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, όπου το φυσικό περιβάλλον αυτού του υπέροχου θηράματος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την ξεκάθαρη και μακρινή όραση. Εκτός όμως από το γιλέκο, να φοράμε και ένα πορτοκαλί μπλουζάκι και καπέλο.
  • Δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον, δεν ανάβουμε φωτιές στο δάσος και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο πέρασμά μας. Τι πιο αποκρουστικό  να εξερευνούμε ένα υπέροχο κυνηγότοπο και να βρίσκουμε πεταμένα σκουπίδια. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μαζέψουμε το κουτί από τα φυσίγγια μας και τα κυπελάκια από τους καφέδες μας σε μια σακούλα και να τα πετάξουμε στον γυρισμό στον κάδο απορριμμάτων. Το ίδιο κάνουμε και με τους άδειους κάλυκες. Καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια που θα πέσει στην αντίληψή μας και καταστρέφει τη φύση. Θέλουμε να λεγόμαστε προστάτες της φύσης στην ουσία και όχι μόνο στα λόγια.
  • Καταγγέλλουμε τους λαθροθήρες. Δείχνοντας ανοχή στον παραλογισμό της λαθροθηρίας, καταστρέφουμε σιγά – σιγά το μέλλον του κυνηγίου. Ακόμα εκτός του γεγονότος ότι δυσφημούν το κυνήγι αποτελούν πρώτης τάξεως επιχειρήματα στην αντικυνηγετική προπαγάνδα.
  • Η προστασία και η διαχείριση του ενδημικού μας θηράματος (λαγός, πέρδικα, αγριογούρουνο) είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Με τις δυσμενείς φυσικές συνθήκες και τις αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον τις τελευταίες δεκαετίες καλείται ο κυνηγός με επιλεκτική και νόμιμη κάρπωση να γίνει ο διαχειριστής, αυτός που θα φροντίσει για το μέλλον του ενδημικού θηράματος.

Φίλε κυνηγέ,

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι, σε συνεργασία με τις λοιπές κυνηγετικές οργανώσεις, δίνουν μια συνεχή μάχη για την υπεράσπιση των κυνηγετικών κεκτημένων που σήμερα περισσότερο από ποτέ βάλλονται ενώ ψάχνονται από τους αρμοδίους τρόποι για να επιφέρουν σημαντικές περικοπές στην κυνηγετική δραστηριότητα.  Επιβάλλεται λοιπόν να είμαστε ΟΛΟΙ ενεργοί  σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται αγώνας. Η παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου είναι απαραίτητη.

ΤΟ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΟΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΛΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

πηγή: www.ilia24.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας