επικαιροτητα

Published on 1 Σεπτεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Ξάνθη! Ενδοκυνηγετικός εμφύλιος ανάμεσα σε Ανεξάρτητο και ΄΄Συνεργαζόμενο΄΄ Κυνηγετικό Σύλλογο.

Το κυνήγι στην Ξάνθη αποτελεί παραδοσιακά πολύ δημοφιλές σπορ στο οποίο επιδίδονται εκατοντάδες συμπολίτες μας και μάλιστα φανατικά. Αναπόφευκτο λοιπόν ήταν να υπάρξουν αντίθετες θεωρήσεις, αντιπαλότητες και έριδες και στον χώρο αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω η ύπαρξη δύο συλλόγων που ο καθένας από την πλευρά του εκπροσωπεί μία διαφορετική θεώρηση του κυνηγιού, μία διαφορετική προσέγγιση στο σπορ που για πολλούς είναι τρόπος ζωής.

Από την μία υπάρχει ο γνωστότερος Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης, με πρόεδρό του τον κ. Λοΐζο Σερραίο, ο οποίος τονίζει πως: «Ο δεύτερος σύλλογος που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη δεν είναι αναγνωρισμένος ούτε από την ομοσπονδία ως κυνηγετικός, ούτε είναι συνομιλητής του υπουργείου ή του δασαρχείου, ούτε παρουσιάζει κάποια δράση σχετικά με το κυνήγι. Αποτελείται από κάποιους ανθρώπους που επί χρόνια προσπαθούσαν να πάρουν την διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης και αποτύγχαναν, με αποτέλεσμα τελικά να κάνουν έναν σύλλογο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και… πολιτιστικός!»

Στην αντίπερα όχθη και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πολιτών – Κυνηγών νομού Ξάνθης, ο πρόεδρός του κ. Σάκης Μουρατίδης υποστηρίζει ότι: «Η διαφωνία μας έχει να κάνει με την συμπεριφορά του ΔΣ της Ομοσπονδίας που είναι βουτηγμένο στην διαπλοκή και την αδιαφάνεια κι όχι με τους κατά τόπους συλλόγους. Είναι μία διαφωνία που αφορά την οικονομική διαχείριση που γίνεται στην Ομοσπονδία και είναι σε βάρος των κυνηγών όλης της χώρας. Ο σύλλογός μας υπάρχει εδώ και 12 χρόνια, έχει 800 μέλη στην Ξάνθη και 60.000 σε όλη την χώρα ενώ η Ομοσπονδία μας υπάρχει εδώ και 20 χρόνια».

Όπως φαίνεται οι δύο σύλλογοι προτάσσουν ο ένας την εγκυρότητα και ο δεύτερος την τιμιότητα απέναντι στους φίλους του δημοφιλούς σπορ, έχοντας ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα, φίλους αλλά και στόχους, κάνοντας τελικά επιλογή του κάθε ενός κυνηγού το σε ποιον θα ενταχθεί τελικά.

Λ. ΣΕΡΡΑΙΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

ΛΟΪΖΟΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣΑναλυτικότερα ο κ. Σερραίος τόνισε ότι: «Ο σύλλογος αυτό πρώτα από όλα είναι μη αναγνωρισμένος ως κυνηγετικός, έτσι δεν μπορεί να έχει θηροφύλακες, δεν μπορεί να κάνει παρεμβάσεις στην φύση, όπως κάνουμε εμείς, ούτε είναι επίσημος συνομιλητής του αρμόδιου υπουργείου. Είναι ένας απλός σύλλογος από κάθε άλλος στην χώρα, όπως είναι π.χ. οι Μικρασιάτες, ο σύλλογος Ποντίων ή ο σύλλογος κατοίκων Παλιάς Πόλης Ξάνθης. Το ότι δραστηριοποιείται εδώ και 12 χρόνια δεν λέει απολύτως τίποτε. Τι κάνει δηλαδή αυτός ο σύλλογος; Εκπροσωπεί μήπως τους κυνηγούς; Γιατί στο καταστατικό του αναφέρεται ότι είναι φίλοι κυνηγών κι όχι κυνηγοί. Η ευθύνη για την απόσπαση και την αποχώρησή τους ανήκει στον κ. Μουρατίδη γιατί ενώ ήταν μέλη του συλλόγου μας, διεκδίκησαν 4-5 φορές την ηγεσία, ο κόσμος δεν τους έδωσε το χρίσμα οπότε αποχώρησαν κι έφτιαξαν με μια απλή απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης αυτό τον σύλλογο. Αντίθετα ο δικός μας σύλλογος είναι αναγνωρισμένος από το υπουργείο, συνεργαζόμενος, ελέγχεται από το Δασαρχείο κλπ. Αυτοί από ποιον ελέγχονται; Από κανέναν! Πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία επιτέλους για να φανεί τι εκπροσωπεί ο καθένας τελικά. Απλά ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε κάθε ένα κυνηγό να πηγαίνει μεμονωμένα και να βγάζει άδεια στο Δασαρχείο. Ε, αυτός ο σύλλογος εκεί εμπλέκεται κυρίως και μεσολαβεί. Ποιους αγώνες έχει κάνει για το κυνήγι και ποιες είναι οι δράσεις του; Είναι συνομιλητές του υπουργείου; Όταν γίνεται κάτι όλοι μιλάμε με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ελλάδος. Σε αυτή την οικογένεια ανήκει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης. Αυτοί δεν ανήκουν πουθενά. Είτε κάποιος το πει κακία είτε προσωπική φιλοδοξία το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι κακό στο κυνήγι και τίποτε άλλο…»

Σ. ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ: «ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ ΚΙ ΟΧΙ ΩΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ»

ΣΑΚΗΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣΑπό την δική του πλευρά ο κ. Μουρατίδης τόνισε ότι: «Τα κίνητρα της διάσπασης, που δεν είναι μόνο σε τοπικό αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο, έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ειδικά σε θέματα οικονομικής διαχείρισης. Εμείς δεν έχουμε κάτι με τους κατά τόπους συλλόγους. Όμως δεν γίνεται για κάθε 100€ που πληρώνει ένας κυνηγός γιια την άδειά του τα 70€ να πηγαίνουν στην Ομοσπονδία και τα 30€ στον τοπικό σύλλογο… για μας ο τελικός μας στόχος είναι η ηλεκτρονική έκδοση των αδειών θήρας μέσα σε τρία λεπτά και με ελάχιστη ή και καθόλου χρέωση για τους κυνηγούς, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αλλά και στην Κύπρο. Αρχικά μάλιστα και η σημερινή κυβέρνηση είχε υιοθετήσει αυτή μας την θέση. Δυστυχώς τελευταία βλέπω τον κ. Φάμελο να αλλάζει γνώμη και να συντάσσεται σε αυτό το θέμα με την διαπλοκή και την αδιαφάνεια που κυριαρχούν στον χώρο… Διότι η σημερινή διοίκηση της Ομοσπονδίας αυτά εξυπηρετεί: την διαπλοκή και τα οικονομικά συμφέροντα. Εμείς πάντως είμαστε σε ανοδική πορεία, τόσο σαν σύλλογος όσο και σαν ομοσπονδία. Εμείς υπάρχουμε 12 χρόνια τώρα κι έχουμε φτάσει στα 800 μέλη και η ομοσπονδία μας υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και έχει περίπου 60.000 μέλη από τους 125.000 ενεργούς κυνηγούς της χώρας. Είμαστε μη κερδοσκοπικοί και μη χρηματοδοτούμενοι σύλλογοι που βλέπουμε το κυνήγι σαν άθλημα κι όχι σαν πρωτάθλημα…»

Πηγή: http://www.thraki.com.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας