επικαιροτητα

Published on 1 Σεπτεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Σέρρες: Έσπασε όλα τα ρεκόρ φέτος ο κυνηγετικός τουρισμός

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Χωρίς απώλειες πορεύεται η κυνηγητική δραστηριότητα στο Νομό Σερρών. Η έκδοση κυνηγητικών αδειών παραμένει αυξημένη παρότι διανύουμε τον 8ο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Αυτό αποτυπώνεται αριθμητικά από το μεγάλο ενδιαφέρον των κυνηγών- μελών του κυνηγητικού συλλόγου οι οποίοι αυτές τις μέρες προσέρχονται στα γραφεία του τοπικού συλλόγου για να εκδώσουν την άδεια τους. Η κυνηγητική περίοδος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Σερρών Πασχάλης Παρατσουκίδης έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 850 άδειες και εκτιμάται ότι έως τις 15 Σεπτεμβρίου- ημέρα κατά την οποία ξεκινά το κυνήγι του αρχιόχειρου και λαγού -θα έχουν εκδοθεί άλλες τόσες περίπου φθάνοντας τον αριθμό των αδειών στις 1500, όσος είναι δηλαδή ο αριθμός των μελών του κυνηγητικού Συλλόγου Σερρών. «Η ροή έκδοσης αδειών είναι η ίδια και οι τιμές είναι επίσης ίδιες αφού ανέρχονται στα 126 ευρώ για την τοπική άδεια, 146 ευρώ για τη περιφερειακή και 176 ευρώ για τη γενική άδεια. Οι κυνηγοί από το περίσσευμα τους διαθέτουν χρήματα για να ανανεώνουν τις άδειες τους. Ο σύλλογος των Σερρών είναι ο 3ος μεγαλύτερος σε αριθμό μελών στη Μακεδονία και τη Θράκη» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου ο οποίος μας απαρίθμησε την πολύπλευρη δράση του συλλόγου τα τελευταία χρόνια:

Α.Ο σύλλογος διέθεσε πέρσι το ποσό των 4000 ευρώ για να κατασκευαστεί το θηροφυλακείο του Αλή Μπαμπά που βρίσκεται σε ύψος 1845 μέτρων στη κορυφή του βουνού Λαϊλιάς. Το Θηροφυλακείο επανδρώνεται από την πυροσβεστική και μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου για προληπτικούς λόγους και συμβάλλει στην ασφάλεια των δασών όταν ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι αυξημένος (40 βαθμούς και αέρας). Η δράση αυτή στοχεύει στη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας του Νομού.

Β. Υπάρχει τράπεζα αίματος ενώ παράλληλα ο σύλλογος ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτας και του Δήμου Σερρών.

Γ. Τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα συλλογής δειγμάτων για τον ιό της λύσσας. Κατά την περσινή χρονιά δόθηκαν τα περισσότερα δείγματα σε όλη την Ελλάδα από τους Σερραίους κυνηγούς στα συνεργεία της κτηνιατριακής Υπηρεσίας Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι άριστη είναι η συνεργασία με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Λεωνίδα Βαρούδη.

Δ. Πριν ένα μήνα μέλη του συλλόγου τσίπαραν 400 σκυλιά αποδεικνύοντας ότι είναι ευσυνείδητοι κυνηγοί και σέβονται τους νόμους.

Ε. Πέρσι σε συνεργασία με τον σύλλογο ΦΟΣ ο σύλλογος στείρωσε 500 σκυλιά με δικές του δαπάνες. Συμβολή στη δράση είχαν οι κυνηγητικοί σύλλογοι Σιδηροκάστρου, Νέας Ζίχνης, Ροδόπολης και Νιγρίτας.

ΣΤ. Εγιναν υδρομαστεύσεις σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού που δεν υπάρχει νερό για την βοήθεια της πανίδας ενώ άριστη είναι η συνεργασία του συλλόγου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, την ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον δασάρχη Σερρών Κωνστανίνο Ζάβο και την υπεύθυνη Θήρας κυρία Γατίδου. Ο Πασχάλης Παρατσουκίδης ανέφερε στο «Σ.Θ.» ότι δυστυχώς ο κυνηγός είναι πολλές φορές παρεξηγημένος από τις ΜΚΟ και τις οικολογικές οργανώσεις ενώ επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο και είναι άμισθος φρουρός της φύσης. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα φαινόμενο παράνομου κυνηγιού. «Αυτοί που κυνηγούν παράνομα δεν είναι μέλη της κυνηγητικής οικογένειας αλλά λαθροκυνηγοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ρεκόρ προσέλευσης κυνηγών από όλη την Ελλάδα»

Ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Πασχάλης Παρατσουκίδης.

Εντυπωσιακό και πέρα από κάθε πρόβλεψη ήταν το ξεκίνημα της κυνηγητικής περιόδου αφού καταγράφηκε ρεκόρ προσέλευσης κυνηγών από μακρινές περιοχές στο Νομό Σερρών. Πάνω από δύο χιλιάδες κυνηγοί βρέθηκαν στην περιοχή μας το τετραήμερο 18-19-20-21 Αυγούστου για το κυνήγι του Φτερωτού θηράματος (ορτύκι- τριγώνι). Οι κυνηγοί φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία τονώνοντας την τοπική οικονομία.

Στην προσέλευση ρεκόρ των κυνηγών από όλη την Ελλάδα συνέβαλλαν αποφασιστικά δυο λόγοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγητικού Συλλόγου Σερρών Πασχάλη Παρατσουκίδη.

Α. Η ημερομηνία έναρξης της κυνηγητικής περιόδου που ήταν Κυριακή και έτσι πολλοί κυνηγοί την συνδύασαν και με μία εκδρομή παρατείνοντας την παραμονή τους στις Σέρρες.

Β. Η Βιοποικιλότητα του κάμπου των Σερρών. Η καλλιέργεια του ηλίανθου τα τελευταία χρόνια έχει ως συνέπεια να υπάρχει εκτός από το ορτύκι και άλλο ένα θήραμα που ελκύει το ενδιαφέρον των κυνηγών να επισκεφθούν το Νομό Σερρών. Το θήραμα αυτό είναι το τριγώνι το οποίο έρχεται στην Ελλάδα από τις Βαλκανικές χώρες με κατεύθυνση τις χώρες της Αφρικής.Τα τριγώνια κάνουν μία στάση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους αφού προηγουμένως ξεκουραστούν και ανακτήσουν δυνάμεις από τις πλούσιες πρωτεϊνες που διαθέτει η τροφή του ηλίανθου η οποία βρίσκεται στη σερραϊκή γή.

Πηγή: sertharros.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας