αγριοχοιρος

Published on 20 Σεπτεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Να πως πρέπει να είναι ο ικανός και άξιος αρχηγός της γουρουνοπαρέας!

κείμενο: Δημήτρης Ευμοιρίδης

Εχθές ένα νέο παιδί και νέος κυνηγός μου έκανε την ερώτηση, ποια προσόντα πρέπει να έχει κανείς για να είναι αρχηγός μιας κυνηγετικής ομάδας; Ομολογώ πως με ξάφνιασε ο νέος συνάδελφος με την ερώτηση στην αρχή, αλλά αμέσως κατάλαβα από την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, το ενδιαφέρον του για το κυνήγι και την θέληση να μάθει βασικά στοιχεία που το διέπουν.

Αγαπητέ Κωστάκη του απάντησα, ο αρχηγός μιας κυνηγετικής ομάδας είναι ο δάσκαλος, είναι ο διοικητής, είναι πατέρας. Η ομάδα είναι ένα σχολείο, είναι μια διμοιρία, είναι μια οικογένεια και ο αρχηγός θα πρέπει να είναι αυτός που θα έχει την ικανότητα και τις γνώσεις για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις.

Ο αρχηγός για να γίνει κατανοητό θα πρέπει να είναι αυτός που έχει τις μεγαλύτερες κυνηγετικές γνώσεις και εμπειρίες από τα μέλη της ομάδας.
Να είναι άνθρωπος που να σέβεται τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του, το θήραμα και το κυνήγι ως δραστηριότητα. 
Να υιοθετεί κανόνες και να επιβάλει τα μέλη στην τήρησή τους, να μοιράζει τους ρόλους στα μέλη της ομάδας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις γνώσεις που έχει ο καθένας.
Να υπενθυμίζει ακούραστα κάθε φορά που θα ξεκινάει μια παγάνα τα βασικά μέτρα προστασίας ατυχήματος.
Να μην επιτρέπει τον χλευασμό των μελών προς άλλο μέλος εξαιτίας κάποιας αποτυχημένης βολής ή κάποιου λάθους, αντίθετα να τον ενθαρρύνει ούτως ώστε την άλλη φορά να είναι περισσότερο προσεκτικός και ήρεμος. 

Να μην προσβάλει, να μην βρίζει, να μην ειρωνεύεται ουδέποτε και για κανέναν λόγω μέλος της ομάδας.

Και θα πρέπει να ξέρεις Κωστάκη ότι ο ικανός αρχηγός δεν εκλέγεται με ψηφοφορία, ούτε με οικονομικά κριτήρια, απλά τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους αφού αξιολογούν καθημερινά την κυνηγετική και την διοικητική ικανότητα , την εμπειρία, τις γνώσεις και την αντίληψη του κάθε μέλους ξεχωριστά, κατόπιν με την πρακτική αποδοχή ή απόρριψη τους χρήζουν τον αρχηγό τους. Αυτός είναι ο πραγματικός, ικανός και άξιος αρχηγός μιας αληθινής κυνηγετικής ομάδας.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας