επικαιροτητα

Published on 26 Σεπτεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Ή εμείς ή τα… αγριογούρουνα!

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα
Χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες με αμπέλια,  σταφύλια, καλαμπόκια ακόμα και με αμυγδαλιές πολλών αγροτικών περιοχών του νομού που οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις συνορεύουν με βουνά βρίσκονται στο έλεος των αγριογούρουνων.

Μια από τις αγροτικές περιοχές είναι και αυτή του Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις αγέλες των αγριογούρουνων οι οποίες μπαίνουν στα χωράφια και κατατρώγουν τα πάντα. Παρόμοια προβλήματα με τα αγριογούρουνα έχουν και άλλες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, όπως και του Δήμου Τεμπών, αφού οι αγέλες κατεβαίνουν από τα oρεινά του Κάτω Ολύμπου τη νύχτα και ισοπεδώνουν τα πάντα. Περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή «Γκαβάνες» βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των αγριογούρουνων. Μετά από παράπονα αγροτών του Δαμασίου η «Ε» βρέθηκε εκεί και ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής κυρίως σε αμπέλια.
Μιλώντας στην «Ε» οι αγρότες Κώστας Μουσιάρης και Δημήτρης Νταμπαλέτσιος ζητούν να βρεθεί λύση για την αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων στην περιοχή. Ο κ. Κώστας Μουσιάρης σημειώνει: «πήγα χθες το πρωί με εργάτες να μαζέψω σταφύλια και δεν βρήκα ούτε ένα κορφάδι. Επισκέφθηκα στη συνέχεια τον δήμαρχο κ. Π. Σαρχώση στον οποίο μετέφερα το πρόβλημα. Είδα κατανόηση, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση. Τελικά πρέπει το κράτος να αποφασίσει τι θέλει: Εμάς ή τα γουρούνια;»
«Μαζεύω νωρίτερα τα σταφύλια χάνοντας βαθμούς και χρήματα. Αν τα αφήσω μερικές ημέρες ακόμα, φοβάμαι ότι δεν θα βρω να μαζέψω ούτε κλούβα», σημειώνει με πικρία ο κ. Νταμπαλέτσιος.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Εν τω μεταξύ από τον περασμένο Ιούλιο ο δήμαρχος Τυρνάβου απέστειλε έγγραφο προς τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δασαρχείο Λάρισας με το οποίο ζητά να υπάρξουν συντονισμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων που προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του δήμου.
Στο έγγραφο ο κ. Σαρχώσης αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, αλλά κυρίως στις Τ.Κ. Αργυροπουλίου, Δελερίων, Ροδιάς και Δαμασίου, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα από τον μεγάλο αριθμό αγριογούρουνων.
Οι προσπάθειες των πολιτών να προστατέψουν με κάθε τρόπο τις καλλιέργειές τους και την ασφάλειά τους παραμένουν άκαρπες.
Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και να προχωρήσουμε σε άμεση συνεργασία οι κατά τόπους Δήμοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και οι Διευθύνσεις Δασών, προκειμένου με τον καλύτερο δυνατό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, για να διασφαλιστεί η αγροτική παραγωγή και η σωματική ακεραιότητα των αγροτών».
Τυπική ήταν μετά από ένα μήνα η απάντηση του Δασαρχείου Λάρισας: «Σε απάντηση των παραπάνω εγγράφων, σας πληροφορούμε ότι έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και αναμένουμε οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Πηγή: http://www.eleftheria.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας