ειπαν

Published on 3 Οκτωβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Οι καιροί άλλαξαν και η πέρδικα δεν θέλει γιαλαντζί κυνηγούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΑΝΤΑΚΗΣ (Αρθρογράφος και Εκτροφέας Αγγλικών Σέττερ)

Έγραψε σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο σχετικά με το κυνήγι της πέρδικας και τους περδικοκυνηγούς.

΄΄ΌΚ, έγινε η πολυπόθητη έναρξη στην «ορεινή» και λίγο-πολύ όλοι εκτονώσαμε το συσσωρευμένο πάθος μας για το βουνό και την αρχόντισσα των βράχων. Και αν κάναμε και μια μικρή υπέρβαση και ξεφύγαμε λιγάκι, δεν έγινε δα και κάνα μεγάλο έγκλημα, η θεά- Άρτεμις ξέρει πως θα βρούμε τρόπο να επανορθώσουμε από εδώ και πέρα και θα μας συγχωρέσει, αν είμαστε Μεγάλοι «Περδικάδες», σωστά;… Ποιος, όμως, είναι αυτός ο Μεγάλος Περδικάς; Μα, φυσικά, αυτός που θα κατέβει από το βουνό με τις περισσότερες πέρδικες…

Όχι- όχι, φίλοι μου, πάει πέθανε αυτός! Αυτός θεωρείται στις μέρες μας «ο μαλάκας- περδικάς»… Οι καιροί άλλαξαν και η πέρδικα δεν θέλει γιαλαντζί κυνηγούς. 
Απαιτεί ανθρώπους που πέρα από την δύναμη στα πόδια και πάθος στην ψυχή, διαθέτουν και το ανάλογο μυαλό στο κεφάλι. Γιατί δεν είναι (μόνο) θέμα κουλτούρας πλέον, είναι θέμα (επιτακτικής) ανάγκης.
O Δεκάλογος του αληθινού-σύγχρονου-Μεγάλου «Περδικά»:
1. Δεν υπερβαίνει ποτέ το όριο κάρπωσης, ακόμα και αν κυνηγάει παρέα με άλλα άτομα που δεν το έχουν φτάσει.
2. Κυνηγάει αποκλειστικά με δίκαννο (ή μονόκαννο) 
3. Δεν χρησιμοποιεί φυσίγγια διασποράς
4. Δεν τουφεκάει πουλιά που δεν φέρμαρε ο σκύλος του.
5. Δεν τουφεκάει και δεύτερο πουλί (ντουμπλές) αν σε ένα σήκωμα (κοπαδιού) έχει πέσει ήδη ένα. 
6. Δεν πάει με μεγάλη παρέα, καλύπτοντας το βουνό σε στιλ παγάνας.
7. Υπολογίζει στο όριο κάρπωσης και τα πουλιά που έφυγαν τραυματισμένα και ειδικά τα πουλιά που έπεσαν και δεν τα βρήκε.
8. Δεν προσπαθεί να βγει μπροστά από άλλους συναδέλφους του αλλά αλλάζει πορεία.
9. Διαχειρίζεται τα βουνά που κυνηγάει και αν καταλάβει πως έχει «πιεστεί» ο πληθυσμός τους, λειτουργεί ανάλογα, μειώνοντας την «πίεση» που τους ασκεί.
10. Προσέχει και φροντίζει τους σκύλους του.

Δύσκολο να τηρηθεί ε; Κι, ομώς, φίλοι μου δεν είναι… ίσα- ίσα που όταν τον τηρείς νιώθεις ωραία, νιώθεις υπεύθυνος για το μέλλον του κυνηγιού, της φύσης, της μούσας σου, για τα παιδιά σου, νιώθεις Περδικάς! Σας μιλάω εκ πείρας.΄΄

ΣΧΟΛΙΑ:

Νικολεττα Μυλωνοπουλου Δεν είναι τυχαίο …Σωστός κυνηγός -Σεβασμός στη φύση.!!!!! Συγχαρητήρια για άλλο ένα αξιόλογο άρθρο σου.!!!!!!!!!!!!!

Kostas Gritzalas ωραια..εγω θα ρωτησω γιατι δεν κανει ντουμπλε και γιατι να εχω δικανο μονοκανο..ποιος τα κρινει αυτα ρε Γιωργο..αλλα ειναι ηθικα αλλα ειναι φιλοσοφια..

George Kourentzis Συμφωνώ

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΟΥΡΤΕΡΟΥΔΗΣ Συμφωνώ και εγώ!!

Ilias Matsagganis Εμείς που έχουμε καραμπινες παιδιά να τις πετάξουμε για να μας πει κάποιος αν είμαστε μεγάλοι περδικαδες….Η να μην πάμε με φίλους στο βουνό γιατί έτσι…..ο μεγάλος περδικας για εμένα βλέπει τς μαλακές που μένουν στα βουνά 19μερες λες κ είναι κατασκήνωση κ εξολοθρευουν τα πάντα Όλες τις μέρες κ τους γαμαει…..Αυτά…

George Tsamantakis Kostas Gritzalas, ασφαλώς και δεν σου απαγορεύει κανένας (άγραφος ή γραπτός νόμος) να κάνεις έναν ντουμπλέ στο κυνήγι σου,αλλά ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ…και μόλις τον κάνεις τι; θα μπορείς να… φύγεις από το βουνό ή να… περιπλανιέσαι με (άδειο) το όπλο σου, χωρίς να ξανατουφεκίσεις, όσες φέρμες και να κάνει ο σκύλος σου.Ελπίζω τώρα να κατάλαβες το σκεπτικό και -ίσως-την υπερβολή της ανάρτησής μου.

George Tsamantakis Ilias Matsagganis, το θέμα δεν είναι το πως θα σε χαρακτηρίσει ο άλλος αλλά το τι νιώθεις για το θήραμα που αγαπάς…Εσείς, λοιπόν, με τις καραμπίνες μπορείτε να βάζετε δύο φυσίγγια στη θαλάμη και όχι τρία. Όσο για αυτόυς που μένουν…19 μέρες στο βουνό και εξολοθρεύουν τα πάντα, δεν έχω απαίτηση αυτοί να τηρήσουν, να συγκινηθούν, ούτε καν να καταλάβουν την ανάρτησή μου.

Konstantinos Sideris Συμφωνώ σε όλα, να προσθέσω και κάτι ακόμη, σε μπουλούκι κάτω των πέντε ατόμων δεν σηκώνουμε ποτέ οπλο, γιατί πλέον δεν ονομάζεται μπουλούκι.

Kostas Gritzalas που το πρωτοσηκωνεις η το εχουνε σπαει η το εσπασες?

Konstantinos Sideris Σε πρωτοσηκωμένο ή αλλιώς λειψό,που το λένε στο χωριό μου και τα πιο πολλά εφέτος είναι λειψά.

Kostas Gritzalas Μια μερα θελω να μαθω ειλικρινα ποσες περδικες βαρα ο καθενας..να κανω μια αληθινη στατιστικη ..τι ζημια κανει ολο τον χρονο..οχι απο μια φωτο..δεν τοε χεις περιεργεια Κωστα?

Konstantinos Sideris Έχω διαπιστώσει ότι τις πιο πολλές τις βαράνε αυτοί που δεν τις δείχνουν .

George Kourentzis Σωστά μιλάμε για αποδεκατισμο

George Kourentzis Εγώ δεν βγήκα στο βουνό θέλετε να μάθετε συμπεριφορά πουλιών? Σκορπισμένα και φοβισμένα στα 150 μέτρα και φυσιγγια εδώ κι εκεί.

Βλάσης Μαντέλος Εξαίρετος όπως πάντα ….συμφωνώ και επαυξανω!!!! Ηπέρδικα δυστυχώς δέχετε πλήξη μεγάλη

Balantis Gaitatzis Μπράβο που τα λες το θέμα φίλε είναι ποιος σε ακούει

Leyteris Kalampokas 2-3-5 εντελώς άκυρα..μαλλον κατι αλλο ηθελες να γραψεις..

George Tsamantakis Ακριβώς Leyteris Kalampokas αυτά ήθελα να γράψω… Μάλλον δεν μπορείς να τα καταλάβεις

Giannhs Marouditshs Μακάρι να σκέφτονται όλοι έτσι.Πολλά συγχαρητήρια Γιώργο

Nikos Aetopoulo καλημερα..οκ με τα παραπάνω…άμα σε μια περιοχή έχει 10 πουλια κ πάει ένας κ πάρει μερικά από τα 10 ας πούμε 2 κ είναι ο σωστός ο παραπάνω που λέγατε. .κ πάει στο καφενείο η στους φίλους του κ πει πήρα 2 εκεί με τα θα πάει κ ο άλλος για 2 με 3 κ μετά πάλι κάποιος άλλος από την παρέα με αποτέλεσμα να μην μηνει ούτε ένα στο τέλος. .

George Tsamantakis Nikos Aetopoulo, με το (σωστό) σκεπτικό σου αποδεικνύεται πως η νομοθεσία που επικρατεί για την πέρδικα είναι ελλιπής.

Dimitris Roussakos Δεν συμφωνώ στο 2,5

George Tsamantakis Dimitris Roussakos, αν ήξερες πόσα πουλιά φεύγουν σκαγιασμένα με τα διασποράς, θα άλλαζες γνώμη… Όσο για το 5, αν κάνεις έναν επιτυχημένο ντουμπλέ την πρώτη ώρα του κυνηγιού και την υπόλοιπη δεν ξανασηκώνεις τουφέκι σε πουλί, καλά κάνεις και δεν συμφωνείς.

Κυριακος Μπαρδης Μακάρι κάποια απο της 10 εντολές να τηρουσαμε το επίπεδο των Κυνηγών θα ήταν ανεβασμένο !!!!
ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΆΛΟΓΟ

ΔΕΙΤΕ:  Να γιατί έχω σταματήσει το κυνήγι της ορεινής πέρδικας!

 

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας