επικαιροτητα

Published on 19 Οκτωβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Διαμαρτυρία! Να επιτραπεί η …ξόβεργα και η ΄΄χρήση΄΄ 4 σκύλων ζητούν οι Κύπριοι κυνηγοί.

Πέραν των δύο χιλιάδων κυνηγοί συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυνηγοί εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο παραδοσιακός, όπως τον χαρακτηρίζουν, τρόπος κυνηγιού με ξόβεργα.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Οργάνωση “Αμμόχωστος, Διεκδικώ” σε συνεργασία με το Κόμμα Κυπρίων Κυνηγών, και κυνηγετικούς συλλόγους. Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Κώστας Κρασάς.

Τα εξαντλητικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα από την Αστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας, ο περιορισμός στον αριθμό σκύλων, οι απαγορεύσεις για τη χρήση ξοβέργων αλλά και οι συχνές επεμβάσεις των ξένων ακτιβιστών είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στην αποψινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν βίντεο με κυνήγια από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, για τα προβλήματα των κυνηγών της Κύπρου, και την δράση των ακτιβιστών στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, οι κυνηγοί απαίτησαν:

  • Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγιού έτσι ώστε ο αριθμός των σκύλων που θα δικαιούται ο κυνηγός να αυξηθεί στους 4 από 2 που είναι σήμερα.
  • Μόνιμη ρύθμιση στο θέμα άσκησης κυνηγετικών σκύλων.
  • Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγιού έτσι ώστε να καταργηθούν τα τέλη χρήσης και εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.
  • Δημιουργία ανεξάρτητου κλιμακίου της ΜΜΑΔ το οποίο θα δίνει αναφορά απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας, και το οποίο θα ασχολείται με την πάταξη της λαθροθηρίας του έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει του βιοτόπους σε συνεχή βάση, και να καταπολεμήσει το φαινόμενο των θανάτων κυνηγετικών σκύλων από τοποθέτηση φολών. Η πάταξη της λαθροθηρίας αποδημητικών να μεταφερθεί σε άλλο τμήμα της Αστυνομίας.
  • Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγιού έτσι ώστε να τιμωρείται μόνο η χρήση μιμητικής συσκευής κατά το κυνήγι και όχι και η κατοχή. Επίσης όπως μειωθεί η ποινή στα 100 ευρώ αντί 500 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Τροποποίηση του νόμου περί κυνηγιού έτσι ώστε να επιτρέπεται η κατοχή ξόβεργων σαν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Αναφορικά με τη χρήση αυτή, θα επιτρέπεται υπό περιορισμούς και δε θα τιμωρείται.
  • Μεταφορά της συκαλλίας σε ξεχωριστό κατάλογο όπου θα περιλαμβάνονται μη θηρεύσιμα για είδη τα οποία δεν παρουσιάζεται κίνδυνος μείωσης των πληθυσμών τους. Να καθοριστεί ποινή ανά θήραμα η οποία θα αποτρέπει την εμπορία και θα διατηρεί την παράδοση.

Στο πλευρό των κυνηγών βρέθηκαν βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Χριστάκης Τζιοβάνης, ο Λίνος Παπαγίαννης, ο Ονούφριος Κουλλάς, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων το θέμα με τα αμπελοπούλια στις Βρετανικές Βάσεις

Σε σειρά γραπτών ερωτήσεων από Βρετανούς βουλευτές για την παγίδευση αμπελοπουλιών στην περιοχή των βρετανικών βάσεων απάντησε ο Υφυπουργός Άμυνας της βρετανικής κυβέρνησης Μαρκ Λάνκαστερ.

Όπως σημείωσε, η αντιμετώπιση της παράνομης πρακτικής αποτελεί «μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες» της Διοίκησης των βρετανικών βάσεων.

«Η αστυνομία των περιοχών των κυρίαρχων βάσεων χρησιμοποιεί όλα τα νόμιμα μέσα για να στοχεύσει τα άτομα που εμπλέκονται στην παγίδευση πτηνών. Πέρυσι η Διοίκηση των βάσεων δίωξε ποινικά 78 άτομα», ανέφερε ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας, απαντώντας σε ερώτημα της βουλευτή Μισέλ Ντόνελαν.

Συμπλήρωσε ότι η Διοίκηση των βάσεων προέβη πέρυσι συνολικά σε 39 μεγάλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης διχτυών, επιχειρήσεις που θα συνεχιστούν και με τη χρήση drones.

Ο κ. Λάνκαστερ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επιβολή προστίμων σε 14 λαθροθήρες από το δικαστήριο των βάσεων στη Δεκέλεια και ποινών φυλάκισης με αναστολή σε έξι από αυτούς.

Σε πρόσθετες ερωτήσεις από τις βουλευτές Ντέιντρε Μπροκ και Μάντλιν Μουν, ο Υφυπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι λαμβάνονται μέτρα και για τον περιορισμό των ακακιών που χρησιμοποιούνται από τους λαθροθήρες – είτε με την υλοτόμησή τους είτε με τη διάλυση σωληνώσεων άρδευσής τους.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας