επικαιροτητα

Published on 8 Δεκεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Πόσο εκπαιδευμένοι είναι τελικά οι κυνηγοί μας;

Μία ακόμη πραγματική τραγωδία κατά την διάρκεια κυνηγετικής εξόρμησης είχαμε στην περιοχή Ορεστινής, της Σταυρούπολης Ξάνθης όταν δύο συγγενείς, μέλη και οι δύο του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης αλλά και συγγενείς, ενεπλάκησαν σε ένα πραγματικά απίστευτο περιστατικό όπου τελικά κατέληξε με τον 33χρονο ανεψιό να πυροβολεί και να σκοτώνει κατά λάθος τον 51χρονο θείο του…

Το τραγικό ατύχημα που έγινε την περασμένη Τρίτη έρχεται να προστεθεί σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν γίνει στο παρελθόν σε ολόκληρη την χώρα και δημιουργεί ερωτηματικά τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την εξοικείωση που έχουν ακόμη και οι νόμιμοι κυνηγοί που είναι κάτοχοι κυνηγετικών αδειών, με τα όπλα και τις διαδικασίες ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγους Ξάνθης, κ. Λοΐζος Σερραίοςτόνισε: «Είμαι συντετριμμένος και σήμερα ο σύλλογός μας πενθεί για το περιστατικό αυτό. Ήμουν από τους πρώτους που μίλησα με τον δράστη ο οποίος είναι ένα ράκος και στην αρχή που μίλησα μαζί του φοβήθηκα ακόμη και για πιο χειρότερα αφού ακουγόταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση… Οι κυνηγοί μας εκπαιδεύονται τόσο στην χρήση όπλων όσο και στις διαδικασίες ασφαλείας. Όμως ήταν μία άτυχη στιγμή».

Αντίθετη άποψη όμως δείχνει να έχει το μέλος της Οικολογικής Παρέμβασης στην ΑΜΘ. κα Κατερίνα Γεροστεργίου, η οποία σημειώνει πως: «Χρειάζεται να γίνεται καλύτερη εκπαίδευση και αυστηρότεροι έλεγχοι στο ποιος έχει άδεια και ποιος όχι γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να έχουμε ανθρώπινες απώλειες σε μια δραστηριότητα την οποία σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι είναι ένα ακόμη σπορ…»

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Στο αστυνομικό δελτίο για το συμβάν αναφέρεται ότι: «Την Τρίτη 5-12- 2017 το μεσημέρι, 51χρονος ημεδαπός κυνηγός τραυματίσθηκε θανάσιμα, κατά τη διάρκεια κυνηγιού, σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σταυρούπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, ένας 33χρονος ημεδαπός κυνηγός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, σε ορεινή περιοχή της Ορεστινής Ξάνθης, κατά τη διάρκεια κυνηγιού, ο 33χρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 51χρονο.

Κατασχέθηκε το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποίησε και κατείχε νόμιμα ο 33χρονος καθώς επίσης ένας κάλυκας. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης.

Λ. ΣΕΡΡΑΙΟΣ: «ΗΤΑΝ Η ΚΑΚΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»

ΛΟΪΖΟΣ ΣΕΡΡΑΙΟΣΑναλυτικότερα ο κ. Σερραίος δήλωσε: «Δυστυχώς αυτή η περίπτωση ήταν ακόμη πιο τραγική από τα περιστατικά που ακούμε όπου ο ένας κυνηγός περνά τον άλλο για θήραμα και τον πυροβολεί. Οι δύο άντρες είχαν τελειώσει με το κυνήγι και γύριζαν στο αυτοκίνητό τους για να φύγουν. Εκεί και όπως προχωρούσαν ο 33χρονςο ανεψιός θεώρησε καλό να αδειάσει το όπλο του ενώ βάδιζε πίσω από τον 51χρονο θείο του, περίπου 200 μέτρα πριν φτάσουν στο αυτοκίνητο. Όπως άδειαζε το όπλο από φυσίγγια έγινε και το κακό… Ήταν μία κακή χρήση και μία άτυχη στιγμή. Πως ακριβώς έγινε δεν γνωρίζω γιατί δεν ήμουν παρών. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι η κυνηγετική οικογένεια και ο κυνηγετικός σύλλογος Ξάνθης πενθούν αυτή τη στιγμή γιατί έγινε ένα τραγικό ατύχημα και σε κάθε περίπτωση είμαστε εξ’ αρχής δίπλα στο παιδί αυτό για να το στηρίξουμε ψυχολογικά γιατί είναι ένα ράκος… Ίσως να είμαι και από τους πρώτους ανθρώπους που μίλησαν τηλεφωνικά μαζί του μετά το περιστατικό και προσπαθούσα να αποτρέψω τα χειρότερα γιατί κατάλαβα ότι εκείνη την στιγμή είχε χάσει τα λογικά του από τα περιστατικό και προσπαθούσα να τον ηρεμίσω μέχρι να καταφτάσουμε στο σημείο ώστε να μην βρούμε δύο νεκρούς αντί για έναν… Γιατί όπως τον άκουγα να μιλάει αυτό σκέφτηκα. Πάντως τα ατυχήματα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κυνηγών είναι ελάχιστα. Δυστυχώς όμως επειδή όμως εμπλέκονται και όπλα μπορεί μερικές φορές να έχουμε και τέτοια τραγική κατάληξη… Μερικές φορές υπάρχουν και απλές γρατζουνιές αλλά μπορεί να υπάρξουν και θανατηφόρα ατυχήματα. Σε όλη την χώρα είμαστε περίπου 160.000 κυνηγοί και σε όλη την χώρα δεν έχουμε πάνω από 2-3 περιστατικά τον χρόνο. Από την πλευρά μας κάνουμε συνέχεια σεμινάρια για την ασφαλή χρήση των όπλων με σκοπό την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα αυτό. Αυτό ειδικά γίνεται για τους νέους κυνηγούς. Όσον αφορά τις ανανεώσεις της άδειας μπορούν να γίνονται για όσο νιώθει ο καθένας ότι μπορεί να πηγαίνει στο κυνήγι. Ακόμη και στα 80 του μπορεί κάποιος να βγάλει αν νομίζει ότι μπορεί να πάει αν και αρκετοί ηλικιωμένοι βγάζουν την άδεια απλά και μόνο για να ενισχύσουν τον σύλλογο και πρακτικά δεν πηγαίνουν ποτέ για κυνήγι. Τέτοιο ατύχημα πάντως έχουμε να δούμε πάνω από δύο δεκαετίες στην περιοχή μας από τότε που είχαμε πάλι έναν θάνατο σε κυνήγι για αγριογούρουνα… Μικρά ατυχήματα υπάρχουν αλλά κάτι τόσο σοβαρό ήταν πραγματικά αναπάντεχο και μία τραγική ειρωνεία…»

Κ. ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥΑπό την πλευρά της η κα Γεροστεργίου τόνισε ότι: «από την πλευρά μας οι Οικολόγοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε από τον τρόπο που γίνεται το κυνήγι, που δεν έχει κανόνες, κι επειδή ακριβώς ούτε η εκπαίδευση που θα έπρεπε να γίνεται υπάρχει αλλά και ούτε σοβαρές εξετάσεις γίνονται έχουμε αυτά τα δραματικά περιστατικά. Εμείς πάντως σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε το κυνήγι ένα ακόμη απλό χόμπι. Κατά διαστήματα μάλιστα έχουν γίνει σχετικές παρατάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο από οικολογικές οργανώσεις και τα θέματα αυτά είναι σε διαρκή συζήτηση. Με τέτοιες παρεμβάσεις των οργανώσεων άλλωστε περιοδικά απαγορεύεται το κυνήγι και ειδικά σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπως δασικές πυρκαγιές, κακοκαιρία, θεομηνίες κλπ. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση των πυρκαγιών της Θάσου όπου είχαμε ζητήσει, ως Οικολογική Αλληλεγγύη, να απαγορευτεί το κυνήγι σε όλη την Θάσο κι όχι μόνο στα καμένα. Η αλήθεια είναι ότι οι οικολογικές οργανώσεις περίμεναν πολλά και οι κυνηγετικοί σύλλογοι φοβόντουσαν πολλά από αυτή την κυβέρνηση όμως λίγα έχουν γίνει. Εμείς θα θέλαμε να μπουν περισσότεροι κανόνες στο θέμα του κυνηγιού και σαφέστατα δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις. Δυστυχώς κάθε χρόνο έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά και πραγματικά είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές για ένα “χόμπι”… Γιατί μπορεί να έχουμε λίγα σχετικά σοβαρά περιστατικά όμως μην ξεχνάτε, επειδή υπάρχει εμπλοκή όπλων, αυτά τα περιστατικά συνήθως καταλήγουν σε θάνατο κι όχι απλά σε κάποιον ελαφρύ η σοβαρό τραυματισμό… Κι εδώ δεν έχει να κάνει με “νόμιμους” ή με “παράνομους” κυνηγούς αφού τα βλέπουμε να γίνονται και μεταξύ αυτών που κυνηγούν με νόμιμες άδειες. Γιατί οι κυνηγετικοί σύλλογοι κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς επιρρίπτοντας όλες τις άνομες συμπεριφορές σε κυνηγούς χωρίς άδειες που είναι παράνομες. Όμως και στο περιστατικό της Σταυρούπολης οι εμπλεκόμενοι είχαν και οι δύο άδειες και ήταν και οι δύο μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, εκπαιδευμένοι υποτίθεται κλπ. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι τέτοια ατυχήματα γίνονται πάντα σε νέους ανθρώπους…»

 

Πηγή: http://www.thraki.com.gr

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας