θεματα

Published on December 10th, 2017 | by Kynoclub

1

Τελικά, πόσες ώρες πρέπει να κυνηγάμε καθημερινά;

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε αναφέρεται στις ώρες που πρέπει να εργάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος. Αυτό που το κάνει πολύ ενδιαφέρον (για μια κυνηγετική ιστοσελίδα) είναι η αναφορά στην σύνδεση που κάνουν οι ανθρωπολόγοι των ωρών κυνηγίου του αρχέγονου κυνηγού- τροφοσυλλέκτη  με τις  ώρες εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου. Η έκπληξη, όπως προκύπτει από την ανάγνωση του άρθρου, βρίσκεται στην σύμπτωση του ….ωραρίου αρχέγονου και σύγχρονου κυνηγού. Το άρθρο αφιερώνεται σε ορισμένους αχόρταγους που τους βρίσκει η νύχτα στο βουνό μετά από ολοήμερο κυνήγι. Ν. Φ.

Η αντιστοιχία ωρών κυνηγίου και εργασίας

Αυτός είναι ο ιδανικός αριθμός ωρών για να δουλεύεις ανά ημέρα, σύμφωνα με την επιστήμη

Είναι δεδομένο, ότι στην εποχή μας οι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες. Είτε «τρέχεις» ένα δικό σου project, είτε είσαι υπάλληλος κάπου, θα χρειαστεί να δουλέψεις αρκετές ώρες, αν θέλεις να έχεις ένα καλό εισόδημα. Τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα στην Ελλάδα, αφού στα περισσότερα επαγγέλματα εργάζεσαι πλέον πολλές ώρες, αλλά… δεν αμείβεσαι και όπως θα έπρεπε.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και υπάρχει ένα ερώτημα: Τελικά, πόσες ώρες είναι το ιδανικό να εργάζεται κάποιος ανά ημέρα; Κι όμως, η απάντηση δεν είναι 8 ώρες, όπως θα περίμεναν αρκετοί. Στο βιβλίο Rest, ο καθηγητής του Χάρβαρντ,  Alex Pang, παραθέτει την απάντηση.

Όπως αναδημοσιεύει το αμερικανικό inc.com, ο Pang εκτιμά ότι αν η μια δουλειά εξελίσσει το μυαλό σου, τότε χρειάζονται μόνο 4 ώρες εργασίας την ημέρα. Έτσι ώστε να είσαι παραγωγικός και να μην εξουθενώνεσαι.

Κάτι που έχουν δείξει και έρευνες που έχουν γίνει εδώ και 10ετίες. Ακόμα και οι άνθρωποι που αποδίδουν πολύ καλά σε μια δουλειά, μπορούν να το κάνουν για 4 ώρες ή λιγότερο. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά πέφτει η απόδοση τους.

Φαίνεται ότι ακόμα και οι προ-βιομηχανικοί άνθρωποι ήταν πιο σοφοί από εμάς σε αυτό το θέμα. Μπορεί, για παράδειγμα, το κυνήγι θηραμάτων να απέχει πολύ από τη διαδικασία που ακολουθείται για να κλείσει ένα επιχειρηματικό deal, ωστόσο ακόμα και οι παλιότεροι άνθρωποι είχαν κατανοήσει ότι δεν πρέπει να εργάζεσαι ατελείωτες ώρες.

«Πριν από μισό αιώνα, ο ανθρωπολόγος Marshall Sahlins προκάλεσε αναταραχή υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι στις κοινωνίες κυνηγών-συλλεκτών δεν αγωνίζονταν αδιάκοπα για επιβίωση», σημειώνει ο αρθρογράφος Oliver Burkeman, στον Guardian.

Βλέποντας τα στοιχεία που προκύπτουν από περιοχές όπως η Αφρική και η Αυστραλία, αποδεικνύεται ότι οι κυνηγοί στα παλιά χρόνια, εργάζονταν περίπου 3 ως 5 ώρες. Δεν επέλεγαν να εργαστούν αμέτρητες ώρες, μέχρι να τους εγκαταλείψουν οι δυνάμεις τους.

Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εργάζεσαι 4 ώρες κάθε ημέρα, και τις υπόλοιπες… να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Το αντίθετο. Μετά το 4ωρο δουλειάς, μπορείς να κάνεις πράγματα που θα σε εξελίξουν, θα σε ευχαριστήσουν και θα σου δώσουν νέες γνώσεις. Μπορείς ακόμα να κάνεις πιο χαλαρές εργασίες, όπως η οργάνωση των εισερχόμενων emails.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να δουλεύεις στο «κόκκινο» κάθε ημέρα, για 8 ή παραπάνω ώρες. Αν εφαρμόσεις κάτι τέτοιο, τότε πιθανόν να μην γίνει σωστά η δουλειά, ενώ την ίδια στιγμή εσύ θα εξουθενωθείς.

ΠΗΓΗ: http://www.cretewoman.gr


About the Author  • adsdentiste .

    Υπεροχο συντακτικο !

Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας