λαγος

Published on 11 Δεκεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Οι αρσενικοί λαγοί από τον Γενάρη και μετά…

κείμενο: Λάζαρος Ευθυμιόπουλος

Ο αρσενικός λαγός, από το Γενάρη και μετά…γίνεται μπερμπάντης!  Σχεδόν κάθε βράδυ επισκέπτεται και  άλλη ΄΄γειτονιά΄΄ του βουνού και του λόγγου. Έρωτας είναι η αιτία…

Κάθε νύχτα  τσεκάρει την ερωτική διαθεσιμότητα κάθε θηλυκιάς της περιοχής, μπας και κάποια έρθει στις ΄΄μέρες΄΄ της χωρίς ο ίδιος να το πάρει είδηση.

 Μια τυπική έξοδος σε αναζήτηση πρόθυμης για ζευγάρωμα θηλυκιάς, περιλαμβάνει για το σερνικό λαγό μια μακρινή διαδρομή πάνω σε αγροτικό δρόμο , τυχαίες συναντήσεις με αντιζήλους, καθώς και σκληρές μονομαχίες για την διεκδίκηση του πλησιέστερου θηλυκού . Το κυνηγητό πάνω στο δρόμο αλλά και έξω από αυτόν, είναι η αρχή μιας συμπλοκής χωρίς έλεος!

Χτυπήματα στο σώμα του αντιπάλου με τα πόδια , γρατσουνιές στο κορμί και δαγκωνιές στα αυτιά, προβλέπονται σαφώς από το πρωτόκολλο ΄΄εμπλοκής΄΄…

Το Γενάρη  που το κυνήγι του επιτρέπεται, τα λαγόσκυλα ΄΄τρελαίνονται΄΄ πάνω από αυτά τα ίχνη και τα σημάδια των ερωτικών αψιμαχιών.

Τούφες μαλλιών διάσπαρτες στο έδαφος,  πολλά ίχνη νυχιών στο έδαφος, και πλούσιες οσμές λαγίσιας… ΄΄τετοστερόνης΄΄ απλωμένες παντού, κάνουν τον σκύλο – ιχνηλάτη να φρενιάζει πριν ακόμα λυθεί…

Όσοι έχουν γίνει τυχαία μάρτυρες μιας τέτοιας νυχτερινής συνάντησης λαγών, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν οι λαγοί που είδαν για λίγο σε κάποιο αγροτικό δρόμο ήταν ζευγάρι που ΄΄φλέρταρε΄΄,  ή αρσενικοί που μάλωναν μεταξύ τους.

Υπάρχουν μαρτυρίες τσοπάνηδων που αναφέρουν ότι, είδαν  αρκετούς αρσενικούς λαγούς να ακολουθούν μια θηλυκιά, μέχρι και μετά το πρώτο φως της ημέρας.

Η δουλειά του ιχνηλάτη

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες κυνηγών που επιμένουν ότι, τα αρσενικά σκυλιά δείχνουν το Γενάρη μια ιδιαίτερη προτίμηση στους ντορούς μόνο των αρσενικών λαγών! Η εύκολη εξήγηση αποδίδει αυτήν την προτίμηση στην εντονότερη οσμή,  και μάλλον πρέπει να τη δεχτούμε αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, που πιθανόν να μας διαφεύγει.

 

Το Γενάρη που οι…αναστατωμένοι λαγοί αναλώνονται σε νυχτερινές μονομαχίες,  οι ακανόνιστες διαδρομές μπορεί να καθηλώσουν ένα λαγόσκυλο για αρκετή ώρα στην περιοχή της συνάντησης.  Όμως,  μόλις όμως ξεκόψει ο έμπειρος σκύλος έναν από τους δύο ΄΄μονομάχους΄΄,  τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.   Ο αρσενικός λαγός, όταν ξεφωλιαστεί, θα τραβήξει μεγάλες ευθείες διαδρομές.  Θα αργήσει να επιστρέψει πίσω, ακόμα και αν πιεστεί πολύ. Αν μάλιστα ήταν απλώς… ΄΄φιλοξενούμενος΄΄ στο γιατάκι από το οποίο ξεφωλιάστηκε,  τότε θα καταφύγει στον γνώριμο του τόπο και εκεί θα μπλέξει για τα καλά το σκύλο….

 

  • Τώρα βέβαια είμαστε ήδη στην άνοιξη, αλλά να το θυμάστε: αν το Γενάρη ειδικά χτυπηθεί αρσενικός λαγός που ΄΄έσυρε΄΄ και ο ιχνηλάτης μας συνεχίσει την ιχνηλασία χωρίς να ασχοληθεί πολύ με το χτυπημένο θήραμα,  τότε πολύ πιθανόν να υπάρχει και δεύτερος λαγός στο ίδιο σημείο.

Όπως και να έχει, οι αρσενικοί λαγοί που θα ξεφωλιαστούν παλικαρίσια το Γενάρη, ήταν και θα είναι σημείο αναφοράς για την ικανότητα ενός ιχνηλάτη.  Αυτή την εποχή δοκιμάζονται άλλωστε από τους έμπειρους λαγοκυνηγούς οι σκύλοι που θα αγοραστούν,  αυτή την εποχή ΄΄κλείνονται΄΄ και πολλές από τις συμφωνίες γύρω από τα λαγόσκυλα….

Το θηλυκό είναι κοντά…

Αν το Γενάρη χτυπήσετε αρσενικό λαγό, είναι μεγάλες οι πιθανότητες σε κοντινό γιατάκι να βρίσκεται λουφαγμένος και ο θηλυκός… Ο καλός κυνηγός πρέπει να απομακρύνει από εκεί το σκύλο του, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα επηρεάσει θετικά τον αριθμό των θηραμάτων της επόμενης χρονιάς.

Ο λαγός θα είναι εκεί κοντά όλον τον υπόλοιπο χρόνο μαζί με τα μικρά του και, όσο πιο ανενόχλητος παραμείνει, τόσο ευκολότερη και πιο επιτυχής θα είναι η αναπαραγωγική του προσπάθεια.  

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας