κυνηγετικα-οπλα

Published on 14 Δεκεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Πιστόλια κρότου. Όσα πρέπει να ξέρουμε για να μην μπλέξουμε…

Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε κυνόφιλο που συνελήφθει σε μπλόκο της αστυνομίας να έχει στο αυτοκίνητο του  ένα πιστολάκι κρότου για την εκπαίδευση των σκύλων του. Ταυτόχρονα δεκάδες είναι, διαχρονικά, οι συλήψεις ακι μυνησεις για κατοχή πιστολιών κρότου. Ο έγκριτος νομικός κος Θανάσης Παπαγεωργίου μας δίνει το νομικό πλαίσιο που διέπει την κατοχή και χρήση των πιστολιών κρότου ώστε όλοι οι κυνόφιλοι να είναι ενημερωμένοι και να αποφεύγουν  δυσάρεστες καταστάσεις. Ν.Φ.

 

Ο δικηγόρος, κυνηγός και σκοπευτής κ Αθανάσιος Παπαγεωργίου ενημερώνει

Ένα ζήτημα αξιοσημείωτο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα μέλη των Εθνικών Ομίλων φυλών και των κυνοφιλικών Ομίλων τοπικού χαρακτήρα είναι αυτό του νομικού καθεστώτος που πλαισιώνει τις περιπτώσεις οπλοφορίας και οπλοκατοχής πιστολιών αφέσεως αγώνων, καθώς και αυτό των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν από τους εκάστοτε κυναγωγούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο «περί όπλων και πυρομαχικών» Ν.2168/1993 άρθρο 1: Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα ή χημικές ουσίες ή ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά και ιδίως κάθε πυροβόλο όπλο, χειροβομβίδα και νάρκη κάθε τύπου, όπως και κάθε συσκευή που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα. Ο ίδιος ο νόμος αναφέρεται και κατονομάζει τα αντικείμενα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα κυνηγετικά όπλα, στα αεροβόλα, στα πυρομαχικά, τις εκρηκτικές ύλες, σε αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση και άμυνα, όπως μαχαίρια, ξίφη, μεταλλικές γροθιές, ρόπαλα ή μηχανισμοί εκτόξευσης χημικών ουσιών.

Κατά την παράγραφο 5 εδ. β’ του ίδιου άρθρου ο νόμος 2168/1993 τονίζει αφενός μεν ότι τα όπλα σκοποβολής καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Δημόσιας Τάξης, αφετέρου δε ότι δεν θεωρούνται όπλα τα πιστόλια αφέσεως αγώνων, που κατασκευάζονται ειδικά για το σκοπό αυτόν.

Επιπροσθέτως με βάση το Φ.Ε.Κ. 423/Β’ 20-4-1999 “με θέμα τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων διεξαγωγής κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών”, στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο οι κριτές και οι κυναγωγοί που θα συνοδεύσουν τα διαγωνιζόμενα σκυλιά. Οι κυναγωγοί μπορούν να φέρουν μόνο πιστόλιο αφέσεως αγώνων, που έχει κατασκευασθεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της κροτοφοβίας των διαγωνιζόμενων σκύλων δεικτών.

Συμπερασματικά, όπως διαπιστώνεται από τα παραπάνω, οι κυναγωγοί νομιμοποιούνται να φέρουν τα εν λόγω πιστόλια μόνο στην περίπτωση της διεξαγωγής κυνηγετικών αγώνων που διοργανώνουν εθνικοί όμιλοι φυλών ή κυνοφιλικοί όμιλοι τοπικού χαρακτήρα και έχουν αναγνωρισθεί ως σωματεία από τα αντίστοιχα Πρωτοδικεία της χώρας και τελούν υπό την αιγίδα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και συγκεκριμένα κατά την μεταφορά τους στους εκάστοτε αγωνιστικούς χώρους και κατά την αποχώρηση τους από αυτούς.

Αυτονόητο είναι ότι στις περιπτώσεις κατοχής, μεταφοράς και χρήσης κατά τη διάρκεια του αγώνα ή των προπονήσεων τέτοιου πιστολιού ο κυναγωγός δεν διαπράττει κανένα ποινικό αδίκημα που να εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του Ν. 2168/1993 αφού τα πιστόλια αυτά που εξομοιώνονται με πιστόλια αφέσεως αγώνων, αφ’ ενός δεν θεωρούνται όπλα με την έννοια που απαιτεί ο νόμος, αφ’ ετέρου δεν απαιτείται σχετική άδεια κατοχής. Τα πιστόλια αφέσεως στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδική θήκη, ενώ τα φυσίγγια αυτών θα πρέπει να φυλάσσονται χωριστά, προς αποφυγή ατυχημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας.

δειτε: Δικηγορικό γραφείο Θανάση – Πάνου Παπαγεωργίου & Συνεργατών

δειτε: Αλλεπάλληλες συλλήψεις για κατοχή πιστολιών κρότου!


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας