υδροβια

Published on 18 Δεκεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

0

Το ντύσιμο του βαλτοκυνηγού.

Κείμενο: Ζαφείρης Κινάλης

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το κυνήγι του καρτεριού στο βάλτο είναι πολύωρο και στατικό. Ο κυνηγός είναι εκτεθιμένος σε αντίξοες πολλές φορές καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, βροχή, χιόνι) επομένως απαιτείται σωστό ντύσιμο για να μπορέσει να παραμείνει ζεστός και στεγνός. Το εξειδικευμένο ντύσιμο που απαιτούν τα υδρόβια, κοστιζει γενικα ακριβα σε σχεση με αλλα κυνηγια, ειναι ομως το μοναδικο όπλο του κυνηγου να αντιμετωπισει τις συνθηκες του βαλτου. ημιμετρα και φθηνες πατεντες δεν εχουν θεση εδω, αφενος γιατι δεν θα μας προσφερουν  την ανεση στις κινησεις που απαιτουνται, αφετερου  δεν θα μας επιτρεψουν την πολυωρη παραμονη στον βαλτο.

Υαρχει μια χρυση τομη οσον αφορα ποσα και ποια ρουχα  θα φοραμε, ωστε αφενος να μας κρατανε ζεστους και στεγνους, και αφετερου, να μας δινουν ευχερεια στις κινησεις και στην επομιση του οπλου.

Προτιμουμε τις πολλαπλες στρωσεις  ρουχων, αρχιζοντας απο θερμοεσωρουχα  κατασκευασμενα με τεχνικα υλικα σε ινες και υφανση, που ειναι λεπτα,  ελαφρια και προσφερουν το μεγιστο σε θερμομονωση, ενω συγχρονως αναπνεει το σωμα, αποβαλλοντας την υγρασια του σωματος απο τον ιδρωτα στα εξωτερικα στρωματα

ρούχων. τα θερμοεσώρουχα είναι  μακρυμάνικα ,εφαρμοστά στο σώμα και φοριούνται κατάσαρκα για να αποδώσουνε τα μέγιστα. ένα μάλλινο πουκάμισο και ένα  πουλόβερ ή μια μπλούζα fleece (το μαγικό  υλικό που είναι ζεστό και πολύ ελαφρύ) θα είναι το δεύτερο ρούχο και  καλό είναι να καλύπτει τον λαιμό μας.

Ντύσου  ζεστά

Πάνω από όλα αυτά θα προστεθεί ένα πολύ καλό τζάκετ, χακί ή παραλλαγής, αλλά οπωσδήποτε αδιάβροχο! Δεν θα πρέπει να τσιγκουνευτούμε όσο και να κοστίζει γιατί σε αυτές τις συνθήκες αξίζει μέχρι το τελευταίο του ευρώ. Τα τζάκετ  αυτά συνήθως έχουν προσθαφαιρούμενη επένδυση  από ένα  δεύτερο μπουφάν και χοντρή, αποσπώμενη κουκούλα που ανάλογα με τον καιρό το χρησιμοποιούμε ή όχι…

ανάλογα με τον κυνηγότοπο διαλέγουμε   παραλλαγή δάσους, βάλτου, καλαμιών κ.λ.π. ή απλό χακί. Να λάβουμε υπόψη μας όμως, ότι ένα τζάκετ με παραλλαγή καλάμι θα είναι ανοιχτόχρωμο και θα κιτρινίζει αν κυνηγάμε σε γιαλγκίνια. αν δεν έχουμε την δυνατότητα για κάθε τόπο να έχουμε ανάλογη παραλλαγή (που πολλοί φανατικοί παπιατζήδες το κάνουνε), τότε η παραλλαγή  mossey oak ή wet-lands είναι αυτή που θα μας ικανοποιήσει για γενική χρήση στον βάλτο.

Τα τζάκετ που κυκλοφορούν στην αγορά είναι εξαιρετικής αντοχής, ελαφριά,  αθόρυβα και  αδιάβροχα χάρη στις  εσωτερικές μεμβράνες (gore-tex, sympa-tex , m-tex κλπ.) που είναι    θερμοκολλημένες στις ραφές. Είναι δοκιμασμένα σε ορειβατικές αποστολές υψηλού βουνού  και σε  αρκτικές ζώνες με  ακραίες καιρικές συνθήκες, επομένως αποτελεσματικά… Το τζάκετ πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εξωτερικές τσέπες με μεγάλα ανοίγματα για να χωράνε τα χέρια μας με τα γάντια φορεμένα, όταν περιμένουμε στο καρτέρι. οι τσέπες χρήσιμο είναι  να κλείνουν με φερμουάρ, ή αυτοκόλλητη υφασμάτινη ταινία Velcro, για να ασφαλίζουμε το περιεχόμενo.

Απαραίτητο φυσικά είναι  ένα παντελόνι από το ίδιο υλικό με το τζάκετ, που να χωράει όμως να φορεθεί μέσα στις μπότες. Και πάλι όμως δεν θα πρέπει να λείπει  το μακρύ θερμοεσώρουχο, για να κρατά τα πόδια και την μέση μας ζεστά. Αποκλείονται οι βαμβακερές στρατιωτικές σκελέες που είναι βαριές, κρατάνε τον ιδρώτα και καταλήγουν να γίνουν κρύες… κομπρέσες.

Γενικά τα στρατιωτικά ρούχα που χρησιμοποιούν μερικοί κυνηγοί  δεν είναι  κατάλληλα  για τα συγκεκριμένα κυνήγια του βάλτου, εφόσον  έχουν κατασκευαστεί με άλλες προδιαγραφές και για άλλη χρήση. Χρήσιμες σε ακραίες καταστάσεις είναι και οι ολόσωμες φόρμες με υαλοβάμβακα , σαν αυτές  που χρησιμοποιούνται για σκι, που κρατάνε όλο το σώμα ζεστό και μονωμένο.

Το καπέλο 100%  αδιάβροχο,  με γείσο για βροχή και χιόνι και με κάλυμμα για τα αυτιά. Οταν δεν βρέχει  θα μας χρησιμεύσει καλύτερα  μία κουκούλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο, και τον λαιμό. Εξειδικευμένες, αλλά πρακτικές οι κουκούλες παραλλαγής που καλύπτουν όλο το πρόσωπο προσφέροντας εκτός από ζέστη και καλό κρύψιμο του προσώπου.

Αρκετοί προτιμούνε τα χοντρά γούνινα καπέλα, που είναι πράγματι ζεστά, άλλοι πάλι φοράνε 2-3 κουκούλες μαζί. Μπορούμε να φοράμε ότι μας αρέσει και μας ζεσταίνει , αρκεί να μην  να μας σφίγγουν το κεφάλι , γιατί μετά από λίγη ώρα θα μας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

η κουκούλα που έχει το τζάκετ μας προφυλάσσει άριστα ,αλλά μας περιορίζει την οπτική γωνία και είμαστε αναγκασμένοι να στρέφουμε όλο τον κορμό μας προκειμένου να ελέγχουμε τριγύρω για πουλιά. οτιδήποτε φοράμε στο κεφάλι μας καλό είναι να έχει σκούρα χρώματα και ανάλογη παραλλαγή, γιατί το κεφάλι τις περισσότερες φορές είναι το μόνο σημείο που βρίσκεται έξω από την φυλάχτρα, και επομένως ορατό από τα πουλιά.

Τα γάντια πρέπει να δίνουν σταθερότητα στο κράτημα του όπλου και ευχέρεια στο πάτημα της σκανδάλης. τα γάντια από νεοπρέν είναι εξαιρετικά για τις δουλειές στην βάρκα και τον χειρισμό της εξωλέμβιας, αποφεύγουμε όμως να τα φοράμε στο κυνήγι γιατί σφίγγουν και  αν είναι βρεγμένα εξωτερικά, γλιστράνε.

Για το κυνήγι θα προτιμήσουμε γάντια αδιάβροχα με μεμβράνη (gore-tex), και με λεπτή επένδυση που μας επιτρέπει να πατάμε την σκανδάλη. Ποτέ δεν βγάζουμε από το νερό κάποιο σκοτωμένο παπί φορώντας γάντια, για να αποφύγουμε να τα βρέξουμε και επομένως να τα αχρηστεύσουμε. Πολλές φορές ακόμη και με τα γάντια, τα χέρια μας στο κυνήγι παγώνουνε. Προτιμούμε λοιπόν να τα έχουμε χωμένα στις τσέπες του μπουφάν, ή τα κουνάμε, ή βάζουμε τα χέρια μέσα από το μπουφάν στις μασχάλες  μας για να ζεσταθούνε.

σε ολοήμερα κυνήγια καλό είναι να έχουμε 2-3 ζευγάρια γάντια μαζί για εφεδρεία.

Οι κάλτσες που φοράμε πρέπει να είναι μακριές, ζεστές και με εξαιρετικές προδιαγραφές, φτιαγμένες  από μαλλί ή τεχνητά υλικά, που είναι μεν αρκετά ακριβές, αλλά και η μοναδική λύση στο πολικό κρύο και στην ακινησία του γκιουμέ μέσα στα νερά.

Αποφεύγουμε τα καλτσάκια από νεοπρέν (από την στολή κατάδυσης για ψαροντούφεκο), που φοράνε μερικοί, γιατί σφίγγουν το πόδι, και το ιδρώνουν με αποτέλεσμα να ξεπαγιάσουν τα πόδια μας μετά από ώρα.  Για τα χέρια και τα πόδια υπάρχουν στην αγορά μικρά αυτοκόλλητα σακουλάκια που το περιεχόμενό τους εκπέμπει θερμότητα για 3-4 ώρες. Επίσης κάλτσες με μπαταρίες που η λεπτή αντίσταση ραμμένη μέσα στην κάλτσα εκλύει θερμότητα. Αντίστοιχες πατέντες κυκλοφορούν και γάντια. Τα πόδια μας τέλος μέσα στις μπότες πρέπει να κινούνται ελεύθερα και να μην είναι σφιγμένα σαν σε γύψο, γιατί θα παγώσουν αμέσως,

 Ο εξοπλισμός

Σακίδια και γιλέκα υπάρχουν πολλά… Θα διαλέξουμε κάποιο αρκετά μεγάλο, αφού τα πράγματα που κουβαλάμε μαζί μας είναι πολλά. Γενικά πάντως τα φυσίγγια στα υδρόβια είναι αρκετά και βαριά γι’ αυτό τα γιλέκα ή τα σακίδια πρέπει να είναι καλοραμμένα με χοντρά πανιά.

Η κλασική φυσιγγιοθήκη δεν προτιμείται από τους παπιατζήδες γιατί κουράζει στο καρτέρι, έχει βάρος, και σε μία ενδεχόμενη πτώση στα νερά γίνεται επικίνδυνη.

Προτιμότερο είναι, ένα ειδικό τσαντάκι μέσης για τα φυσίγγια, με θήκες που ξεχωρίζουν τα διάφορα νούμερα. Αυτή η κατασκευή χωράει πολλά φυσίγγια  (πάνω από 200), μας αφήνει τα χέρια ελεύθερα, ενώ στον γκιουμέ την κρεμάμε κάπου στεγνά. αν παρόλα αυτά είμαστε συνηθισμένοι στην φυσιγγιοθήκη θα προτιμήσουμε κάποια που να έχει δύο σειρές φυσίγγια και ιμάντα για να κουμπώνει, ώστε να μπορεί να αυξομειώνει, και να τοποθετείται πάνω από τις μπότες και όλα τα χοντρά ρούχα που αυξάνουν σημαντικά την περιφέρεια της μέσης μας.

 

Δεν υπάρχει ίσως πιο απαραίτητο υλικό για τον κυνηγό του βάλτου από ένα καλό ζευγάρι μπότες μέχρι το στήθος. αυτές θα τον κρατήσουν στεγνό από το πέρασμα σε  κάποιο κανάλι, θα μπορέσει να γονατίσει για να κρυφτεί  στο γκιουμέ, θα οδηγήσει την βάρκα χωρίς να μουσκέψει, θα καθίσει ώρες μέσα στα νερά σε κάποιο καρτέρι κλπ. Προσωπικά αποκαλώ τις μπότες …«ατομική φυλάχτρα»!

Στο βάλτο έχουμε δοκιμάσει όλες τις εκδοχές από μπότες,. Από πλαστικό p.v.c, από καουτσούκ, από νάιλον ύφασμα. Κατά την γνώμη μου, το υλικό για τους επαγγελματίες ψαράδες και κυνηγούς είναι μόνο το νεοπρέν! οι  μπότες από υλικό νεοπρεν πάχους 4-5 χιλιοστών μέχρι το στήθος, έχουν φοβερή ελαστικότητα που εξυπηρετεί όλες τις κινήσεις αυτού που τις φοράει. Το χοντρό υλικό κρατάει ζεστό το σώμα, επιδιορθώνονται εύκολα ακόμη και στο κυνήγι.  Καλό είναι να τις αγοράζουμε λίγο μεγαλύτερες από το νούμερό μας για να κουνάμε τα δάκτυλα και να μην παγώνουνε, αλλά και να υπάρχει χώρος για δεύτερο ζευγάρι κάλτσες ή για θερμομονωτικούς πάτους που μας εξασφαλίζουν 4-5 βαθμούς παραπάνω θερμότητα. Καλό είναι να είναι ελαστικές για να μην μας ζορίζουν όταν σκύβουμε ή περπατάμε.

οι μπότες  μπορει να είναι πράσινες ή παραλλαγής και καλό είναι όλο το εσωτερικό της μπότας μέχρι κάτω στην πατούσα, να είναι ντυμένο με νεοπρέν. Αντίστοιχα υπάρχει και μπουφάν από νεοπρέν που είναι αδιάβροχο και αντιανεμικό, αλλά οι μέχρι στιγμής κατασκευές που κυκλοφορούν δεν έχουν πολλές τσέπες και μεγάλη εργονομία.

σε πιο ακριβή έκδοση κυκλοφορούν μπότες νεοπρέν  σε πάχος 5-7 mm που εσωτερικά έχουν επένδυση από fleece,  και στο κάτω μέρος της μπότας έξτρα μόνωση thinisulate για περισσότερη ζέστη. Εξωτερικά όλη η μπότα έχει χοντρό ύφασμα ανθεκτικό στα κοψίματα και σκισίματα από πάγους, γιαλγκίνια, καλάμια κλπ.

Καλό είναι να κουβαλάμε πάντα στην θήκη της μπότας(τσεπάκι) την ειδική κόλλα για το νεοπρέν μαζί με ένα μπάλωμα, σε περίπτωση που τα χρειαστούμε για πρόχειρη επιδιόρθωση. Πολλές έχουν στο στήθος εξωτερικά ραμμένες 5-6 θήκες για φυσίγγια. Εκεί προτιμούμε να βάζουμε χοντρά για χήνες, για να μην τα ψάχνουμε και δεν τα βρίσκουμε, και να τα έχουμε πάντα μαζί μας σε πρώτη ζήτηση. οι μπότες από πλαστικό υλικό p.v.c, χωρίς μόνωση, είναι  καλές όταν κυνηγάμε πιο ζεστές μέρες ή όταν περπατάμε πολύ στο κυνήγι. Βέβαια δεν έχουν την άνεση και την ελαστικότητα του νεοπρέν, είναι όμως πιο ελαφριές και δεν ιδρώνουμε  τόσο πολύ όταν κινούμαστε συνεχώς. Το χειμώνα όμως με τα κρύα, τις αφήνουμε στην αποθήκη.

Οι μπότες που είναι μέχρι τον μηρό δεν συνιστώνται ακόμα και αν τα νερά είναι μέχρι τον αστράγαλο, γιατί σε περίπτωση βροχής θα βραχούμε, ενώ αν αναγκαστούμε να γονατίσουμε θα λερωθούμε.

Πολλοί κυνηγοί πριν βάλουν τις μπότες τους, πάνω από τις κάλτσες φοράνε νάιλον σακούλες που τους διευκολύνουν στο βάλε-βγάλε της μπότας και προσφέρουν κάποια μόνωση, παγιδεύοντας όμως και την υγρασία στο κάτω μέρος. Οταν επιστρέφουμε από το κυνήγι και υπάρχει υγρασία μέσα στην μπότα, φροντίζουμε να την στεγνώσουμε. Αν δεν υπάρχει κάποιο σεσουάρ σαν αυτό που χρησιμοποιούν για να στεγνώνουν τα μαλλιά, τότε βάζουμε μέσα εφημερίδες για να ταμπονάρουν το νερό ή την υγρασία.

Με τις μπότες μέχρι το στήθος πρόβλημα υπάρχει όταν έρχεται η ώρα για την… «φυσική ανάγκη» του κυνηγού! Είναι δύσκολο να μισοξεντυθεί κανείς μέσα στο κρύο. Σε ένα πολύωρο κυνήγι οι φορές αυτές δεν είναι λίγες, γιατί οι μπότες σφίγγουν τα πόδια ασκώντας ένα είδους πίεσης στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού.

Για τον λόγο αυτό κυκλοφορούν μπότες με χοντρό στεγανό φερμουάρ …εκεί που πρέπει, ώστε να διευκολύνουν τον κυνηγό.

Οσο στεγανά αν είναι τα ρούχα μας, ένα αδιάβροχο μπουφάν (άνορακ ή νιτσεράδα) που συσκευάζεται σε μικρή θήκη, καλό είναι να το κουβαλάμε στο σακίδιο, σε περίπτωση που η δυνατή βροχή είναι αναπόφευκτη. Αυτό θα το αγοράσουμε δυο νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που φοράμε, ώστε να μπει πάνω από όλα τα ρούχα μας και να είναι άνετο στις κινήσεις .θα μας χρησιμεύσει επίσης στην πορεία με την βάρκα, αν  έχει καιρό  και μπαίνει  νερό από τα κύματα ή όταν βρέχει και πολλαπλασιάζεται η δύναμη του νερού που δεχόμαστε. πολλοί επιλέγουν χρώματα του βάλτου και το φοράνε πάνω από τα μονόχρωμα ρούχα τους για να τα παραλλάξουν.

 Συμβουλές

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο πρέπει να επισημάνουμε ότι:

Τα ρούχα πρέπει να είναι καθαρά, στεγνά και άνετα. Τα βρώμικα ρούχα είναι κρύα, γιατί χάνουν την μόνωσή τους. Τα βρεγμένα ρούχα αποβάλλουν την ζέστη από το σώμα πολύ γρήγορα σε σχέση με τα στεγνά. Η υγρασία στα ρούχα υπάρχει σε δύο μορφές: εξωτερική (βροχή, χιόνι) και εσωτερική (ιδρώτας). Τινάζουμε το χιόνι κάθε τόσο από πάνω μας για να μην λιώνει πάνω στα ρούχα και τα μουσκεύει.

Τα φαρδιά και άνετα στρώματα ρούχων προσφέρουν καλύτερα μονωτικά επίπεδα από τα στεγνά και σφικτά ρούχα. Το υπερβολικό ντύσιμο που μας ιδρώνει είναι ακατάλληλο. Πιο επικίνδυνο είναι να παγώσουμε από τον ιδρώτα, απ’ ότι αν φοράμε λιγότερα ρούχα και να αισθανόμαστε λίγο το κρύο.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας