προσωπα

Published on 27 Δεκεμβρίου, 2017 | by Kynoclub

1

Libero Zagnis:Ένας πληθωρικός Σέττερμαν

Μια παλιά συνέντευξη στον Νίκο Φωτακόπουλο.

Τον συναντήσαμε πριν μερικα χρόνια στον Λαγκαδά στα Πανευρωπαϊκά των Πόιντερ και των Σέττερ. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον εαυτό του και για τα σκυλιά του  και δεν μας το αρνήθηκε. Μας απάντησε σε όσα τον ρωτήσαμε αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Μας είπε πολύ περισσότερα…

Μιλήστε μας για τον εαυτό σας

-Ασχολούμαι από 16 ετών με τα σκυλιά και κατάγομαι από κυνηγετική οικογένεια. Ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν κυνηγοί όπως και όλοι οι άντρες της οικογένειας. Στην συνέχεια άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο και να ασχολούμαι με τους αγώνες, τους γεννήτορες, τις γενεαλογίες και τα pedigree. Το πρώτο σκυλί που παρουσίασα στους αγώνες ήταν ένα Κούρτσχααρ ή Γερμανικό Μπράκ όπως τα λέγαμε τότε.

Γιατί Αγγλικά Σέττερ;

-Είμαι ταγμένος  να εκτρέφω μόνο Αγγλικά Σέττερ. Μου αρέσει η εκτροφή τους  γιατί είναι μια ράτσα ιδιαίτερη,. Κατά την άποψή μου είναι το καλύτερο σκυλί για κυνήγι, όχι μόνο για μένα, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Η εκτροφή μου βασίστηκε πάνω σε κάποια σκυλιά Dekorlot και De la Dianella.

Προσπαθώ να παράγω σκυλιά ποιοτικά που είναι όχι μόνο καλά κυνηγόσκυλα αλλά και αντιπροσωπευτικά της φυλής τους. Το Αγγλικό Σέτετρ  το προτιμούν, όσοι κυνηγούν μπεκάτσα,  σαν  το ιδανικότερο σκυλί για αυτό το θήραμα.  Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπεκατσοκυνηγοί το θεωρούν το κατ εξοχήν μπεκατσόσκυλο. Σε άλλα κυνήγια όπως π.χ. της πέρδικας ή του ορτυκιού μπορείς να κυνηγήσεις και με άλλα σκυλιά όπως το Πόιντερ ή το Μπρετόν  αλλά στην μπεκάτσα το Αγγλικό Σέττερ είναι αξεπέραστο.

Σκυλιά για κυνήγι ή για αγώνες;

Γνωρίζω πολύ καλά την φυλή και τα σκυλιά μου είναι όλα σκυλιά που κυνηγάνε. Είναι σκυλιά που προέρχονται από τραιάλερ και ανάλογα με την εξέλιξη και την εκπαίδευση τους μπορούν να γίνουν χρήσιμα τόσο στο πρακτικό κυνήγι όσο και στους Αγώνες Μεγάλης Έρευνας. Είναι θέμα ατόμου και διαπαιδαγώγησης.

Οι σκύλοι της Μεγάλης Έρευνας με συναρπάζουν. Όταν είμαι με ένα τουφέκι στα χέρια και κυνηγάω με ένα σκύλο Μεγάλης Έρευνας που κινείται στα όρια του ‘’εκτός ελέγχου’’ (!!!) τότε νομίζω ότι απολαμβάνω το ιδανικό κυνήγι με τον ιδανικό σκύλο. Όπως καταλαβαίνετε  προτιμώ τα πολύ ανοιχτά σκυλιά.. Οι σκύλοι μου που τρέχουν στην Μεγάλη Έρευνα είμαι βέβαιος ότι αν  τους σταματήσω από τους αγώνες και τους βάλω στον κυνηγότοπο θα ανταποκριθούν αμέσως στο πραγματικό κυνήγι. Παράδειγμα ο Gold Del Zagnis o οποίος γυρνούσε όλα τα τερέν της Ευρώπης και όπου γινόταν αγώνες Μεγάλης Έρευνας. Αν σήμερα τον σταματούσα και τον κατέβαζα σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου είναι βέβαιο ότι θα προσαρμοζόταν αμέσως, και αν το ήθελα θα κυνηγούσε στα 100-120 μέτρα μάξιμουμ.

Με ποια κριτήρια επιλέγεται τους γεννήτορες;

Δεν με ενδιαφέρει οι θηλυκές που χρησιμοποιώ στην εκτροφή μου να έχουν διακριθεί σε αγώνες. Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει να είναι στον τύπο της φυλής τους και να πηγαίνουν στο κυνήγι. Σαν επιβήτορες προτιμώ να χρησιμοποιώ σκύλους που έχουν προσόντα και διακρίνονται αλλά αυτούς που ξέρω από νεαρούς και …απείραχτους. Θέλω να γνωρίζω τους σκύλους εξ αρχής και πριν περάσουν από την εκπαίδευση που αλλοιώνει την συμπεριφορά τους και διορθώνει ελαττώματα και ατέλειες. Όταν δεις κάποιο σκύλο φτιαγμένο στον αγώνα βλέπεις περισσότερο την δουλειά του εκπαιδευτή, για αυτό τον τύπο αγώνα και δεν γνωρίζεις ποια είναι τα πραγματικά φυσικά προσόντα του σκύλου.

Έχει σημασία το pedigree ;

Δίνω πολύ μεγάλη βάση στο pedigree. Επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα σκυλιά και την εκτροφή γνωρίζω πολλά σκυλιά και για πολλές γενιές πίσω. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να γνωρίζω σε βάθος τις γενεαλογίες και τα χαρακτηριστικά τους. Δίνω μεγάλη σημασία στο ‘’πάντρεμα’’ και το ταίριασμα ανάμεσα στο θηλυκό και τον αρσενικό .

Πόσα σκυλιά έχετε;

Εκτρέφω Αγγλικά  Σέττερ και μόνο Σέττερ. Γεννάω 250 με 300 κουτάβια τον χρόνο τα οποία προορίζονται για το κυνήγι. Από αυτά τα σκυλιά ξεχωρίζω κάποια που μπορούν να διακριθούν στους αγώνες και τα οποία πρώτα πηγαίνουν για κυνήγι. Έχω  ανθρώπους που με βοηθούν στην εκτροφή και κυνηγάνε με τα σκυλιά μου..

Πάντα υπάρχουν στο κυνοτροφείο μου 200-300 σκυλιά, μικρά, νεαρά και ενήλικα. Τα νεαρά και τα ενήλικα πηγαίνουν διαρκώς στο κυνήγι από μια σειρά ανθρώπων που τα κυνηγούν.

Δυο λόγια για το Πόιντερ….

Θέλω να πω δύο μεγάλες κουβέντες για το Πόιντερ. Είναι μια μεγάλη ράτσα με πάρα πολύ καλά άτομα τόσο στο κυνήγι όσο και στους αγώνες. Όμως  έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχει πέσει σε ανθρώπους που δεν πηγαίνουν στο κυνήγι αλλά μόνο στους αγώνες. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και είναι κάτι που το έχω συζητήσει με πολλούς Ευρωπαίους  ποιντερόφιλους. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο Ευρωπαϊκό κάστρο των Πόιντερ. Οι Έλληνες είναι οι μόνοι που το χρησιμοποιούν ακόμα στο κυνήγι και ακολουθούν από απόσταση οι Γάλλοι που το χρησιμοποιούν κυρίως στο κυνήγι της μπεκάτσας. Στην Ιταλία το χρησιμοποιούν μόνο στους αγώνες και ελάχιστοι για το κυνήγι.

Μια ευχάριστη στιγμή;

Οι πιο ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις μου, είναι από τα κυνήγια άγριου φασιανού και είναι πολλές.  Από τους αγώνες ευχάριστη στιγμή ήταν όταν  κέρδισα το 1989 το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μεγάλης Έρευνας με τον ΑΚΙΜ . Άλλη μου μεγάλη στιγμή ήταν όταν κέρδισα το Ιταλικό Ντέρμπι στο μπαράζ. Απέναντί μου ήταν ο μεγάλος Goufo de Vallntikiana και εγώ παρουσίαζα την Αlvis Tounta. Ήταν καλύτερη και κέρδισα το Ντέρμπι. Ήταν μια μεγάλη και αξέχαστη στιγμή.

Μια δυσάρεστη στιγμή.

Οι δυσάρεστες στιγμές ήταν κάποιες που δεν θέλω να θυμάμαι… Μια άσχημη στιγμή ήταν στην Ισπανία όταν μου έκλεψαν σκυλιά και αυτοκίνητο. Μια άλλη δυσάρεστη στιγμή ήταν, όταν βρισκόμουν στην Πολωνία, και πληροφορήθηκα τον θάνατο του γιατρού Zirroni. Hταν ένας μεγάλος άνθρωπος και ‘’τέρας’’ της κυνοφιλίας και των Πόιντερ. Μέγας κριτής, μέγας γνώστης των Πόιντερ και μεγάλος άνθρωπος.

Διαβάσαμε ότι πρόσφατα είχατε προβλήματα με την ΕΝCI…

Ήταν ένα σκύλος που έδωσα που ήταν γεννημένος από σκύλο δικό μου ο οποίος ήταν ήδη έντεκα ετών. Κάποιος δεν πίστευε ότι  ο σκύλος του, που είχε πάρει από εμένα,  ότι είχε το DNA που έγραφε το pedigree. Θέλανε να κάνουν εξέταση, παίρνοντας αίμα από τον πατέρα του, αλλά υπήρχε πρόβλημα γιατί ο σκύλος ήταν μεγάλος και είχε ήδη πεθάνει.

Ποιον σκύλο θα θέλατε να ξαναγεννήσετε;  

Τον Αkim και Οlaf . Τον πρώτο γιατί κέρδισε το Πανευρωπαϊκό και τους δύο επειδή ήταν μεγάλοι γεννήτορες. Δεν υπάρχει pedigree στην εκτροφή μου που δεν αναφέρει αυτά τα δύο ονόματα.

Η άποψή σας για την Ελληνική Κυνοφιλία;

Έχετε πολύ καλά εκτροφεία και τις καλύτερες πέρδικες της Ευρώπης. Έχετε πολύ καλά τερέν, πολύ καλές πέρδικες και πολύ  καλά σκυλιά. Πρέπει να προχωρήσετε όλοι μαζί πρώτα για το κυνήγι και μετά για τους αγώνες.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας