μπεκατσα

Published on 15 Ιανουαρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Το ωράριο της μπεκάτσας!

Πίνακες: Andrea Mazzoli

Στο κυνήγι της μπεκάτσας υπάρχει μια διαρκής απορία που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα,  όσο κι αν αποτελεί ένα προσφιλές θέμα συζήτησης ανάμεσα στους λάτρεις της αναζήτησης της…

Είναι άραγε αλήθεια ότι η μπεκάτσα αναζητά την τροφή της κυρίως τη νύχτα,  ενώ την ημέρα κρύβεται στις ΄΄κούρνιες΄΄ που έχει προεπιλέξει σε πυκνότερα σημεία της βλάστησης;

Και αν αυτό αποτελεί λίγο-πολύ μια αλήθεια που επιβεβαιώνεται από τις απογευματινές μετακινήσεις της προς τα ΄΄βοσκοτόπια΄΄ ή τη γνωστή επιστροφή της το χάραμα στα ΄΄λογγωμένα΄΄,  πως γίνεται άραγε κάποια προχωρημένα πρωινά ο σκύλος να απορτάρει μπεκάτσες με το σκουλήκι ακόμα στο ράμφος;   

Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε άλλες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μπεκάτσα ψάχνει την τροφή και την ημέρα και την νύχτα.

Μερικοί μάλιστα ερευνητές στις Η.Π.Α διατύπωσαν την άποψη ότι η μπεκάτσα την ημέρα έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα απ’ ότι τη νύχτα, αφού συγκρίνοντας μεταξύ τους 60 μπεκάτσες που πιάστηκαν και το πρωί και το βράδυ, οι τελευταίες βρέθηκαν όλες με το στομάχι γεμάτο!

Όπως όμως οι κυνηγοί,  ούτε και οι επιστήμονες δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους.

Κάποιοι θεωρούν ότι την ημέρα η μπεκάτσα βρίσκεται λίγο πολύ στα πυκνά σε μια κατάσταση ΄΄ακινησίας΄΄,  αρχίζοντας να ψάχνει για τροφή τις πρώτες δύο απογευματινές ώρες και κατ’ επέκταση το βράδυ.

Υπάρχουν σήμερα πολλοί μπεκατσοκυνηγοί που επιμένουν να ΄΄φαντάζονται΄΄ τη μπεκάτσα σε μια κατάσταση  πλήρους ΄΄ανάπαυσης΄΄ και κάλυψης το πρωί,   έπειτα από τα ζόρια της νύχτας.

Στην πραγματικότητα όμως,  τα στοιχεία που αποκτήσαμε με την ραδιοτηλεμετρία λένε ότι το πουλί δεν περνάει δώδεκα συνεχόμενες ώρες χωρίς να τρέφεται, αλλά εναλλάσσει τις φάσεις ανάπαυσης με τις φάσεις της έρευνας για την εξασφάλιση της τροφής του…

Εν ολίγοις αυτό σημαίνει ότι η μπεκάτσα τρέφεται – και κατ’ επέκταση κινείται – τόσο το νύχτα όσο και την ημέρα.

Ωστόσο οι ώρες που φαίνεται να δραστηριοποιείται και να είναι περισσότερο ΄΄κινητική΄΄ η μπεκάτσα,  εντοπίζονται γύρω στο ηλιοβασίλεμα, την αυγή και την περίοδο γύρω στα μεσάνυχτα.

Ούτε όμως και έτσι είμαστε σίγουροι για τίποτα,  καθώς οι ρυθμοί δραστηριότητας επηρεάζονται καταλυτικά από τις αντίξοες καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Είναι δηλαδή φυσικό και επόμενο όταν π.χ ο νυχτερινός πάγος εμποδίσει τα πουλιά να τραφούν με την κάλυψη του σκοταδιού,  η ΄΄βοσκή΄΄ και η αναπλήρωση των διατροφικών αναγκών να συνεχιστεί με το φως της ημέρας που ο ήλιος θερμαίνει το έδαφος και ο πάγος αρχίζει σταδιακά να λιώνει  .

Φυσικά όλη αυτή η ΄΄συζήτηση΄΄ γίνεται,  επειδή ακριβώς έχει για τον μπεκατσοκυνηγό μια αναμφισβήτητη κυνηγετική αξία…

Όλοι προσπαθούμε να συμπεράνουμε ποιες είναι οι καλύτερες ώρες για το κυνήγι της μπεκάτσας,  με δεδομένο ότι μέσα στα πυκνά ένα λουφαγμένο και σε πλήρη ή μερική ακινησία θήραμα,  εκπέμπει μια ασθενή αναθυμίαση…. που ελάχιστα βοηθάει έναν σκύλο.

Αντιθέτως μια μπεκάτσα που κινείται συνεχώς για να βοσκήσει ακόμα και την ημέρα,  ΄΄σκορπάει΄΄ στον αέρα και στο έδαφος οσμές που διευκολύνουν τον εντοπισμό της.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι καλύτερες ώρες είναι νωρίς το πρωί όταν η μπεκάτσα επιστρέφει στο δάσος και επιτρέπει στον εαυτό της κάποιους ΄΄γύρους΄΄ επί του εδάφους πριν ησυχάσει,  ή εκείνες οι πρώτες απογευματινές ώρες όταν μόλις αρχίζει να κινείται για να τραφεί…

Δεν είναι όμως αναγκαίο να συμφωνήσουμε,  ιδιαίτερα όταν ξέρουμε ότι τις ώρες του απογεύματος τα πουλιά είναι πιο ΄΄ελαφρά΄΄ και ανέχονται τη φέρμα του σκύλου δυσκολότερα από το πρωί.

Είναι η ώρα που έτσι κι αλλιώς ετοιμάζονται να βγούνε από το δάσος, και  ξεσηκώνονται με μεγάλη ευκολία στον πρώτο κίνδυνο.

Γι’ αυτό και η ΄΄συζήτηση΄΄ θα συνεχίζεται…

πηγή: Περιοδικό Κυνήγι με Κυνηγόσκυλα


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας