λαγος

Published on 19 Ιανουαρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Λαγός: Γράφει ιστορίες με τα χνάρια του…

Κείμενο: Δημήτρης Γαϊτάνης

Πολλές φορές έχουμε ακούσει ένα λαγοκυνηγό να λέει:

«Ξέρω ένα λαγό στο τάδε μέρος…» Αυτό σημαίνει ότι ο λαγός έχει μια κάποια κατοικία, η οποία βέβαια δεν είναι σπίτι, αλλά περιοχή οικοπέδων στα οποία ζει σύμφωνα με τις συνήθειές του.

Το σπίτι του δεν είναι μόνιμο, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους το αλλάζει, αλλά πάντα μέσα στα ίδια οικόπεδα. Είναι το «λαγούμι» που λένε οι κυνηγοί, το οποίο αν πράγματι διαπιστώσει ότι του παρέχει ασφάλεια, μένει αρκετές φορές.

Αλλά για όσους δεν το ξέρουν, καλό είναι να διευκρινίσω ότι το «λαγούμι» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μικρός λάκκος που φτιάχνει με τα νύχια του ο λαγός και που μόλις λίγο καλύπτει το σώμα του, εκμεταλλευόμενος την παραλλαγή του με το έδαφος όπως κάθεται λουφαγμένος.

Επίσης πολλές φορές ακούμε κυνηγούς να λένε: ένας λαγός βόσκει στο τάδε χωράφι και μάλιστα έχει αφήσει εδώ και εκεί μεμονωμένες κοπριές του. Εκεί που βόσκει, οι κοπριές του είναι κατά σωρουλάκια, πολλές μαζί. Στις περιπτώσεις αυτές, δίδονται οι εξής απαντήσεις:

Εκεί που είναι σωρός οι κοπριές του, είναι το πρώτο σημείο αρχής της βοσκής του, και μόλις άφησε το λαγούμι του. Άρα πρέπει ο κυνηγός να προσέχει πολύ το ψάξιμο του σκύλου, διότι εκεί κάπου μένει ο λαγός. Ενώ στην περίπτωση που οι κοπριές είναι στο χωράφι που βόσκει ο λαγός πολύ σπάνιες, αυτό σημαίνει ότι ο λαγός βρίσκεται στο τέλος της βοσκής του και ετοιμάζεται να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του. Άρα πολύ μακριά από το γιατάκι του.

Όταν σε ένα δρομάκι βλέπουμε τα χνάρια του επάνω στο χώμα ή σε λάσπη και πηγαίνουμε σε μια ορισμένη κατεύθυνση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαγός μένει προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση που δείχνουν τα χνάρια του. Γιατί ποτέ δεν θα επαναλάμβανε το δρομολόγιο επιστροφής του κάθε μέρα από την ίδια κατεύθυνση. Αρα επιστρέφει στην αντίθετη κατεύθυνση από άλλο δρόμο. Επίσης, αν παρατηρήσουμε χνάρια που πάνε και έρχονται, τότε είναι κάπως δυσκολότερο το πράγμα και ο κυνηγός πρέπει να ψάξει πρώτα στη μια κατεύθυνση όπου νομίζει εκ πείρας πιο πιθανή την διαμονή του λαγού και έπειτα να βάλει το σκύλο να ψάξει στην άλλη κατεύθυνση. Αυτά όμως ισχύουν στους κάμπους ή στα ημιορεινά εδάφη, εκεί που ο κυνηγός παρακολουθεί το σκύλο από κοντά.

Στις περιπτώσεις αυτές ο κυνηγός πυροβολεί κατά το ξεφώλιασμα και χρειάζεται μεγάλη υπομονή και ηρεμία για να πετύχεις το στόχο σου χωρίς νευρικότητες και βιασύνες. Γι’ αυτό βλέπουμε πολλές φορές κυνηγούς με δεινή σκοπευτική ικανότητα να τους φεύγει ο λαγός.

Στα λογγωμένα και στα δασώδη όμως, ο λαγός έχει τις ίδιες συνήθειες, αλλά το κυνήγι του απαιτεί τελείως διαφορετική τεχνική.

Σε αυτά τα μέρη, είναι δύσκολο να ακολουθεί τον ιχνηλάτη του ο κυνηγός.

Όπως τα διάφορα αγρίμια και οι λαγοί έχουν τους δρόμους τους μέσα σε αυτά τα δύσβατα μέρη, τους οποίους χρησιμοποιούν για να πηγαίνουν στη βοσκή τους, καθώς επίσης να διαφεύγουν όταν διώκονται από τους διάφορους εχθρούς τους. Εδώ λοιπόν, ο κυνηγός σπουδάζει ή μάλλον συστηματοποιεί το μέθοδο της ενέδρας. Διαλέγει ένα μέρος, συνήθως διάσελο, όπου διασταυρώνεται από πολλά δρομάκια των αγριμιών και ανεβασμένος πάνω σε καμιά μεγάλη πέτρα ή οποιοδήποτε μέρος του παρέχει καλύτερη ορατότητα, κάθεται ακίνητος και περιμένει.

Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον κυνηγό. Δεν πρέπει να κάνει καμία κίνηση που να προκαλέσει έστω ελάχιστο θόρυβο, διότι πρέπει να ξέρεις πως εκτός από το γρήγορο τρέξιμο, στις περιπτώσεις αυτές ο λαγός, όταν καταδιώκεται από σκυλιά και τους έχει απομακρυνθεί, χρησιμοποιεί την ακοή του, την οποία έχει τόσο ανεπτυγμένη που δεν του ξεφεύγει και ο ελάχιστος θόρυβος. Γι’ αυτό πολλές φορές τον βλέπουμε όταν ακούσει κάτι ελάχιστο, να κάθεται όρθιος (σούζα) που λέμε και να ακροάζεται. Μάλιστα, πολλοί κυνηγοί που κάθονται στα καρτέρια, προκαλούν σκοπίμως ένα τέτοιο μικρό θόρυβο όταν ο λαγός είναι εντός της βολής τους, ρίχνοντας ένα μικρό πετραδάκι.

Οπότε ο λαγός σταματά να ακροαστεί και έτσι με μεγάλη ευκολία τον πυροβολούν με σίγουρη επιτυχία. Ετσι λοιπόν, εκείνο που πρέπει να ξέρουμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι καθημερινές συνήθειες του λαγού σε κάθε περιοχή. Αυτό εύκολα το μαθαίνει ο κυνηγός, όταν στην κάθε περιοχή, παρακολουθήσει τα σκυλιά που τον καταδιώκουν, από ποια σημεία περνούν. Γι’ αυτό ακούμε κυνηγούς να λένε ότι: «Από την ίδια πέτρα χτύπησα δύο λαγούς». Αυτό σημαίνει ότι εκεί είχαν το δρομολόγιό τους σε αυτή την περιοχή οι λαγοί που χτύπησε, και το ίδιο δρομολόγιο θα έχουν και οι μετά από αυτούς, που θα εγκατασταθούν στην ίδια περιοχή.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας