τσιχλα

Published on 19 Ιανουαρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Η ΄΄ταυτότητα΄΄ του κότσυφα!

Οικογένεια: Turdidae

Κότσυφας – Turdus merula

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 24 – 25 cm

Άνοιγμα φτερών:  34 – 38,5 cm

Βάρος αρσενικού:  78 – 148 gr

Βάρος θηλυκού:  70 – 140 gr

Γνωρίσματα

Σκοτεινόμαυρο πουλί με κίτρινη μύτη. Τα θηλυκά και τα ανήλικα έχουν καφετί χρώμα και κηλίδες στο στήθος

Γεωγραφική εξάπλωση

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια και δυτική Ασία. Διαχειμάζει στην δυτική και νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική και νοτιοδυτική Ασία. Στη χώρα μας ένα τμήμα του πληθυσμού μεταναστεύει, ενώ ένα άλλο είναι μόνιμο (αναπαράγεται και διαχειμάζει) πραγματοποιώντας μικρές καθ’ ύψος μετακινήσεις, (κατεβαίνει ή ανεβαίνει στα βουνά ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ενδιαίτημα – αναπαραγωγή

Οι βόρειοι πληθυσμοί μεταναστεύουν ενώ οι νότιοι είναι, σχετικά  μόνιμοι. Αναπαράγεται σε ποικιλία ενδιαιτημάτων, σε δάση, θαμνότοπους, καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες ακόμα και στις παρυφές πόλεων και σε πάρκα. Φωλιάζει σε δέντρα, θάμνους ακόμα και σε παλιά κτίρια. Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και στρώνεται με λάσπη.  Κατασκευάζεται και  από τα δύο φύλα. Γεννάει 2 – 3  φορές το χρόνο από  3 – 5   αβγά χρώματος ελαφρού πρασινογαλάζιου με μικρές καφεκόκκινες   κηλίδες, τα οποία επωάζει για 10 – 19 ημέρες και τα οποία εκκολάπτονται ασύγχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 10- 19  ημερών. Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά των περιοχών αναπαραγωγής ως τη βόρεια Αφρική. Το συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες και σε θαμνότοπους κοντά σε δάση . 

Τροφή

Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους  αλλά και με καρπούς κυρίως  το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Κυνήγι

Τα κοτσύφια τα κυνηγάμε με τη μέθοδο της αναζήτησης σε ρεματιές, φυσικούς φράχτες, θαμνότοπους κ.λπ. Το ξημέρωμα και το σούρουπο κυνηγάμε με καρτέρι στις άκρες πευκοδασών και θαμνοτόπων. Χρησιμοποιούμε ελαφρές γομώσεις και φυσίγγια με σκάγια Νο 8- 9.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας