τσιχλα

Published on 12 Φεβρουαρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Η τσίχλα του …λαού! Κελαηδότσιχλα – Turdus philomelos

επιμέλεια-φωτο: kynoclub.gr

Η κελαηδότσιχλα είναι καστανή τσίχλα με κηλίδες στο στήθος και κιτρινοπορτοκαλί κάτω επιφάνεια φτερούγων.

Αναπαράγεται σε όλη την Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ασία ενώ διαχειμάζει στη δυτική και νότια Ευρώπη, βόρεια Αφρική και νοτιοδυτική Ασία.

Ειναι είδος αποδημητικό και αναπαράγεται σε ενδιαιτήματα με δέντρα, θάμνους, καλλιέργειες, πάρκα και κήπους. Φωλιάζει σε δέντρα και  θάμνους συνήθως στο σημείο που ενώνεται ο κορμός με τα κλαδιά.  Η φωλιά αποτελείται από κλαδάκια και χόρτα και είναι στρωμένη με λάσπη.  Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από το θηλυκό, το οποίο γεννάει 2 – 3 φορές το χρόνο από 3 – 5  αβγά χρώματος ελαφρού γαλάζιου με μικρές καφέ ή μαύρες κηλίδες. Επωάζει για 10 – 17 ημέρες και τα αβγά εκκολάπτονται σύγχρονα. Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δύο γονείς και είναι ικανοί να πετάξουν σε ηλικία 11 – 17   ημερών. Για να ξεχειμωνιάσει μεταναστεύει το φθινόπωρο νότια και δυτικά από τις περιοχές αναπαραγωγής ως τη βόρεια Αφρική. Τη συναντάμε σε αγροτικές καλλιέργειες με φυσικούς φράχτες, σε ελαιώνες, σε θαμνότοπους και σε ρεματιές. Κοπαδιάζει μόνο κατά την περίοδο της μετανάστευσης.

Τρέφεται με  ασπόνδυλα  (σκουλήκια, σαλιγκάρια κ.λ.π.) και έντομα που συλλέγει από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και με καρπούς (ελιές κ.λπ) κυρίως  το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Διαστάσεις

Μήκος σώματος: 23 cm

Άνοιγμα φτερών:  33 – 36 cm

Βάρος αρσενικού:  63 – 84 gr

Βάρος θηλυκού:  60 – 82 gr

Πως και που την κυνηγάμε           

Το κυνήγι της τσίχλας γίνεται με καρτέρι και με ψάξιμο. Το καρτέρι πραγματοποιείται νωρίς το πρωί όταν πηγαίνει από τις θέσεις κουρνιάσματος στις θέσεις που θα αναζητήσει την τροφή της και το απόγευμα όταν επιστρέφει για να κουρνιάσει. Συνήθως οι τόποι που κουρνιάζει είναι πλαγιές προστατευμένες από τον άνεμο και βαθιές  ρεματιές με πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Πετάει σχεδόν πάντα κόντρα στον άνεμο όταν μετακινείται για να κουρνιάσει.  Στο καρτέρι στεκόμαστε με την πλάτη προς τον αέρα και περιμένουμε τις τσίχλες που θ’ ανέβουν από τους ελαιώνες. Το κυνήγι με ψάξιμο γίνεται όλη την ημέρα σε θαμνώνες, σε ελαιώνες, σε φυσικούς φράχτες ανάμεσα σε καλλιέργειες , σε ρεματιές κ.λ.π. Χρησιμοποιούμε φυσίγγια με ελαφριές γομώσεις και σκάγια Νο 8 -9.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας