σπρινγκερ σπανιελ

Published on 16 Φεβρουαρίου, 2018 | by Kynoclub

0

Αχ, αυτά τα Σπρίνγκερ…

κείμενο φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Είναι μικρά, χαριτωμένα, αεικίνητα και… ζουμπουρλούδικα! Ψάχνουν γρήγορα και κοντά στον κυνηγό -για την ακρίβεια «σκουπίζουν» τον τόπο- δίνοντας τη βεβαιότητα ότι δεν αφήνουν πίσω τους κανένα θήραμα από όπου πέρασαν…

Πριν μερικά χρόνια παρακολουθήσαμε από κοντά τον κυνηγετικό αγώνα του Σεντ Υμπέρ που έγινε στο Ναταλίνσκι της Σερβίας και  κάναμε κάποιες διαπιστώσεις. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι έξι κυνηγοί που συμμετείχαν στην κατηγορία των Σπάνιελ παρουσίασαν μόνο Σπρίνγκερ και κανένα Κόκερ ή άλλη φυλή από την ομάδα των «Σκύλων ξεπετάγματος και επαναφοράς», όπως είναι η επίσημη ονομασία αυτής της παραγκωνισμένης ομάδας των κυνηγόσκυλων. Τα Σπρίνγκερ λοιπόν, ως πιο μεγαλόσωμα και πιο δραστήρια, έχουν βάλει στο περιθώριο τα Κόκερ και κυριαρχούν πλέον στις προτιμήσεις όσων κυνηγούν «λίγο από όλα» (και το θήραμα της κάθε εποχής).

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Σαιντ Υμπέρ, στην κατηγορία των Σπάνιελ, επιδεικνύει το βιβλιάριο εργασίας του σκύλου του στους κριτές

Γιατί αυτή είναι η δουλειά του Σπρίνγκερ και όλων των Σπάνιελ… Να ψάχνουν για όλα τα θηράματα φτερωτά ή τριχωτά, να σαρώνουν τα πάντα σε ακτίνα 10-20 μέτρων γύρω από τον κυνηγό, και τέλος να απορτάρουν ή ακόμα και να ιχνηλατήσουν για να βρουν ένα τραυματισμένο θήραμα.

Αυτό το τελευταίο (την ιχνηλασία τραυματισμένου θηράματος) είδαμε να κάνει το Σπάνιελ του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Jean Luis Βourabier από την Ισπανία, και ήταν αυτό που μάλλον έκρινε και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Ο κριτής… ήταν έτοιμος να σφυρίξει το τέλος του μισάωρου που «αγωνιζόταν» ήδη ο Γάλλοςκυνηγός, όταν το Σπρίνγκερ του ξεπέταξε έναν ακόμα φασιανό. Ο Jean Luis με το σοφιστικέ μουσάκι πυροβόλησε ακαριαία μέσα στα πυκνά κλαδιά και ο (άγριος) φασιανός έπεσε στο έδαφος. Μόνο που το έβαλε στα πόδια με ταχύτητα… φωτός!

Επίδειξη…

Όμως το διαβολικό Σπρίνγκερ του δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει μια επίδειξη «υψηλής» ιχνηλασίας και υποδειγματικού απόρτ, όπου ο φασιανός έφτασε ολοζώντανος (δείτε τη φωτογραφία) στον κυνηγό-κυναγωγό…

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Djinn des Valles de la Sylve.

Αυτή η φάση ήταν που έκρινε και τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2012. Ο Γάλλος Jean Luis Bourabier με τους δύο φασιανούς που χτύπησε, αλλά και τη συνολική του παρουσία, κέρδισε με 74 βαθμούς τον Ιταλό Cosimo Cupini που περιορίστηκε στον έναν φασιανό και στους 69 πόντους.

Αυτό που έχει όμως σημασία ήταν η παρουσία, και κυρίως η συνεργασία των Σπρίνγκερ με τους κυνηγούς-κυναγωγούς. Η εκπαίδευσή τους και η υπακοή τους άγγιζε το ιδεατό! Και τα έξι σκυλιά κρέμονταν από τη… σφυρίχτρα του αφεντικού τους, εκτελώντας τις εντολές και δείχνοντας διαρκώς τη χαρά τους για τη συνεργασία με τον κυνηγό. Γιατί εκεί ακριβώς είναι και το κλειδί της επιτυχίας των Σπάνιελ… Επειδή αυτά τα σκυλιά δεν έχουν το «ελάττωμα» της φέρμας, πρέπει να κυνηγούν κοντά στον κυνηγό και εντός του βεληνεκούς του όπλου, στο οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί και η απόσταση που θα διανύσει το θήραμα από τη στιγμή του ξεπετάγματος.

Το τελετουργικό της παρουσίασης των χωρών που συμμετείχαν.

Αν λοιπόν ο σκύλος ξεπετάξει το θήραμα στα είκοσι μέτρα και αυτό προλάβει να διανύσει ακόμα δέκα μέτρα, τότε η βολή αρχίζει να γίνεται οριακή! Για αυτό λοιπόν ένα Σπάνιελ πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο και να κυνηγά κοντά στον κυνηγό, όχι όμως και… μέσα στα πόδια του.

Η εκπαίδευσή του πρέπει να περιλαμβάνει και την εντολή «κάτσε» η οποία μπορεί να είναι και διαρκείας όταν ο σκύλος χρησιμοποιείται στο καρτέρι για κυνήγι τσίχλας ή υδροβίων…

Οι αγώνες έγιναν σε παραποτάμια δασύλλια με μεγάλα διάκενα,
δηλαδή σε ιδανικό βιότοπο άγριου φασιανού.
 Στο Παγκόσμιο Πρωταθλημα του Σεντ Ιμπέρ μόνο τρεις χώρες παρουσίασαν σκύλους (από δυο Σπρίνγκερ). Την πρώτη θέση στην ομαδική βαθμολογία κατέκτησε η Ιταλία, την δεύτερη η Γαλλία και την τρίτη η Ισπανία. Την ατομική βαθμολογία θα τη δείτε στον πίνακα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  1. BOURABIER JEAN LOUIS France 74 point
    2. CUPINI COSIMO Italy 69 point
    3. CARRETTI MARCO Italy 54 point
    4. MOSSI TOMAS JOSE MIGUEL Spain 49 point
    4. SALLES FABIEN France 47 point
    5. OLAYA LOPEZ JULIAN Spain 40 point

ΤΟ ΣΠΡΙΝΓΚΕΡ ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

Εξέταση του όπλου πριν από το ξεκίνημα.

Το Σπρίνγκερ λατρεύει το νερό και το κολύμπι ! Αν δεν κυνηγά το έχει τάση για παχυσαρκία, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με εξάσκηση και σωστή διατροφή. Χρειάζεται ενθάρρυνση των φυσικών ενστίκτων (έρευνα και θηραματοφορία) από μικρή ηλικία. Εντονη κοινωνικοποίηση και έκθεση σε θορύβους. Επαινος και έντονη σωματική επιβράβευση (χάδι), πειθαρχία, δραστηριότητα, συντροφικότητα και παιχνίδι, επαφή με άλλα σκυλιά και ζώα. Το Σπρίνγκερ έχει υψηλή ευφυΐα και βαριέται γρήγορα αν δεν του παρέχεται επαρκής απασχόληση και παιχνίδια. Ιδιαίτερα κατάλληλο για οικογένειες με παιδιά.

 


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας