ερωτησεις

Published on 1 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ερώτηση: Να ζευγαρώσω συγγενικούς Ελληνικούς Ιχνηλάτες;

Θα ήθελα σας ρωτήσω κάτι σχετικά με ένα ζευγάρωμα που θέλω να κάνω μεταξύ Ελληνικών Ιχνηλατών

Έχω έναν θηλυκό Ελληνικό Ιχνηλάτη τον οποίο είχατε κρίνει και εσείς πέρυσι το καλοκαίρι στην Κόρινθο. Αν αυτή η σκύλα ζευγαρώσει με ανιψιό της θεωρείται αιμομιξία και υπάρχει περίπτωση προγναθισμού ή άλλων χαρακτηριστικών που προκύπτουν από αιμομιξία;

 Απαντά ο Νίκος Φωτακόπουλος

(κριτής μορφολογίας και κυνηγετικών ικανοτήτων)

Το ζευγάρωμα ανάμεσα σε θεία και ανιψιό αποτελεί  μερική αιμομιξία η οποία όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα άλλα αντίθετα είναι επιθυμητή στην περίπτωση που έχουμε ζώα με θετικά χαρακτηριστικά. Και αυτό διότι στην αιμομιξία τα προσόντα όπως και τα προβλήματα σταθεροποιούνται και διαιωνίζονται.

Θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο αν γνωρίζαμε το παρελθόν των προς αναπαραγωγή σκύλων. Αν στις προηγούμενες κοντινές γενιές έχουν γίνει κατ επανάληψη αιμομικτικά ζευγαρώματα καλό θα ήταν να μην γίνει το συγκεκριμένο ζευγάρωμα. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και όλα κρίνονται (και στα ζευγαρώματα) εκ του αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση ειδικά για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη θα πρέπει πριν ζευγαρώσουμε δυο σκυλιά να έχουμε εκτροφικούς στόχους. Τόσο εργασιακούς όσο και μορφολογικούς ή χαρακτήρα. Για παράδειγμα δεν θα ζευγαρώσουμε ποτέ δυο Ιχνηλάτες οι οποίοι όταν ανακαλύπτουν τα ίχνη ή όταν καταδιώκουν το θήραμα παραμένουν σιωπηλοί και άφωνοι. Αντίθετα αν μιλούσαμε για Πόιντερ ποτέ δεν θα ζευγαρώναμε ένα σκύλο που κλαφουνάει έστω και αν ήταν απόλυτος πρωταθλητής…

Βασικό στην περίπτωση του Ελληνικού Ιχνηλάτη (όπως και σε κάθε φυλή) είναι να αποφεύγουμε τα ελαττώματα αποκλεισμού, εργασιακά & μορφολογικά και να επιλέγουμε άτομα τυπικά της φυλής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζευγαρώνουμε σκύλους με βαριά ελαττώματα ή μετριότητες που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας δώσουν νέες μετριότητες…

Ο προγναθισμός είναι ένα κληρονομικό ελάττωμα και δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί η αιμομιξία. Αν όμως υπάρχει κληρονομικότητα στο πρόβλημα (παππούδες, προπάπποι, θείες, θείοι) τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί ο προγναθισμός ακόμα και αν οι δυο γεννήτορες δεν τον παρουσιάζουν…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας