ιχνηλατες

Published on 3 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Ικανοί και ….ανίκανοι ιχνηλάτες στην ακολουθία των ιχνών!

Κείμενο: Κ. Γεωργακόπουλος- Δ. Τζεμπελίκος

φωτο: Ν . Φωτακόπουλος

Υπάρχουν στ’ αλήθεια κάποια λαγόσκυλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άριστα, εκπληκτικά, χαρισματικά. Λαγόσκυλα με ανεπτυγμένα αισθητήρια κυνηγίου, με πάθος και εξυπνάδα που δίνουν την εντύπωση την ώρα που ψάχνουν το θήραμα, ότι μια αόρατη δύναμη τα σπρώχνει στο ντορό που οδηγεί με ακρίβεια στην κρυψώνα (γιατάκι) του λαγού.

Απορίας άξιον! Ποια να είναι η δύναμη αυτή που παρακινεί το κυνηγόσκυλο να καταπιαστεί με ένα ντορό, αυτό τον έναν που οδηγεί στο λαγό μέσα από πολλούς άλλους, ώστε να βρει τρόπο να ξεμπλέξει και να ξεχωρίσει το κουβάρι των ιχνών και των αναθυμιάσεων;

Αυτό το αποτελεσματικό κυνηγόσκυλο στη διάρκεια του κυνηγίου του, αν είχε φωνή θα έλεγε «να μου έχεις εμπιστοσύνη και θα φτάσω μέχρι το λαγό». Οι έμπειροι λαγοκυνηγοί, οι θιασώτες των ιχνηλατών, ξέρουν πολύ καλά ότι η άποψη που λέει ότι αυτά τα κυνηγετικά προτερήματα του σκύλου, έχουν αποκτηθεί με την εκπαίδευση και τη συνεχή έξοδο στα λαγοτόπια, δεν ισχύει. Αντίθετα, πρόκειται για κυνηγετικά προτερήματα και ικανότητες που ο εξαιρετικός σκύλος τις κατέχει εκ γενετής, δια της κληρονομικής οδού. Είναι, οι έμφυτες κυνηγετικές ιδιότητες που του μετέδωσαν οι γεννήτορές του. Ο κυνηγός που έχει στην κατοχή του αυτής της αξίας τα κυνηγόσκυλα, δεν είναι μόνο τυχερός αλλά τις περισσότερες φορές και ικανός στην επιλογή. Είναι και αυτός όπως τα σκυλιά του άξιος συγχαρητηρίων.

Το άξιο λαγόσκυλο

Όλοι μας θα έχει τύχει να βρισκόμαστε ένα πρωινό σε ένα λαγοτόποι όπου αφέθηκε μια ομάδα από λαγόσκυλα. Παρατηρήσαμε τις αντιδράσεις των περισσότερων λαγόσκυλων, που καταπιάνονταν πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο ντορό, δημιουργώντας ένα κομφούζιο από αλυχτίσματα και ψεύτικες εντυπώσεις και καταδιώξεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η γενικότερη σύγχυση μεταξύ τους, μεταδιδόταν μοιραία και σε εμάς. Όμως ο άξιος σκύλος δεν άργησε να δείξει την υπεροχή του. Γρήγορα κατάλαβε ότι έπρεπε να αγνοήσει το τι γινόταν γύρω του, και μέσα σ’ αυτή την περιπλεγμένη κατάσταση καταπιάστηκε μόνος του, με υπομονή και μέθοδο και επιμονή για να βρει τον ντορό αυτό που οδηγούσε στο «γιατάκι» του λαγού. Κατά την έρευνά του ξεπέρασε με ευκολία τα ίχνη της νυχτερινής του βοσκής και περιπλάνησης, που δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν στάθηκε χάνοντας χρόνο σε κανένα ντορό, που εξυπηρετούσε το ψέμα και τα τεχνάσματα του λαγού.

Το κορυφαίο αυτό κυνηγόσκυλο αποδεικνύει με τον τρόπο που κυνηγάει ότι το κυνήγι του λαγού το έχει μάθει «μοναχό» του. Την ιχνηλασία και το ξεφώλιασμα δεν τα έχει μάθει κοντά σε κάποιο άλλο ή άλλα έμπειρα λαγόσκυλα, που έπαιξαν το ρόλο του δασκάλου στα πρώτα βήματα. Η απόκτηση αυτής της εμπειρίας και της αποτελεσματικής πρωτοβουλίας του προέρχεται από τον αριθμό των λαγών που έχει βγάλει στο μοναχικό του κυνήγι. Είναι εύκολο για ένα έμπειρο μάτι να εξηγήσει το γιατί δεν επηρεάζεται, γιατί δεν παρασύρεται από τα άλλα λαγόσκυλα που δημιουργούν γύρω του μια κατάσταση περιπλοκής και έναν ανώφελο ανταγωνισμό. Όμως το πραγματικά άξιο λαγόσκυλο με τα ανεπτυγμένα αισθητήρια και τη μεγάλη εμπειρία, ποτέ δεν θα επιμένει να βρει ντορό και «γιατάκι» λαγού, ένα χειμωνιάτικο παγωμένο πρωινό στο «μάτι του Βοριά». Ούτε μια ζεστή, Σεπτεμβριάτικη ημέρα, στις νότιες, μεσημβρινές, απάγκιες τοποθεσίες του εδάφους. Αυτή είναι η μαγική ιδιότητα της αίσθησης του θηράματος, της αίσθησης της ύπαρξης του λαγού κάπου εκεί κοντά, που το χαρισματικό λαγόσκυλο τον αντιλαμβάνεται σαν μια κλωστή να τον δένει μαζί του. Ισως να είναι αυτό το ιδανικό πρακτικό λαγόσκυλο για τους ελληνικούς λαγότοπους. Είναι δε πιθανό να μην ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη ράτσα, αλλά είναι βέβαιο, εφόσον αναδεικνύει τις έμφυτες ικανότητες και προσόντα, ότι προέρχεται από γεννήτορες της ίδιας αξίας με αυτό.

Ο ρόλος του λαγοκυνηγού

Αρκετοί λαγοκυνηγοί, γνώστες του κεφαλαίου «λαγοκυνήγι», από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, προσπάθησαν και προσπαθούν με κάθε θυσία να «κλειδώσουν τα αίματα» των κληρονομικών ιδιοτήτων των σκύλων τους. Με την πείρα τους ξεχωρίζουν τα ένστικτα, τις οσφρητικές ικανότητες, το κυνηγετικό πάθος, τις αντοχές, την εξυπνάδα και όλα τα άλλα στοιχεία που συγκεντρώνει ένα εξαιρετικό λαγόσκυλο, για να τα διατηρήσουν μεταδίδοντάς τα στα νεώτερά τους, με τη μέθοδο της πρακτικής επιλεκτικής αναπαραγωγής.

Η εξυπνάδα του λαγόσκυλου ίσως να είναι η πιο σημαντική του ιδιότητα. Και εδώ έγκειται η διάθεση της πρωτοβουλίας του να εφορμίσει και να ξεφωλιάσει το λαγό στο χώρο, μετά το τέλος του ντορού «στο τελευταίο πάτημα». Εν συνεχεία η καταδίωξη με διάρκεια και επιμονή συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της κάρπωσης, της τελικής πράξης που την εκτελεί πλέον ο κυνηγός και το τουφέκι του… Η όλη κυνηγετική δραστηριότητα και οι ενέργειες του κυνηγόσκυλου πρέπει να υπηρετούν το τουφέκι… Άραγε οι λαγοκυνηγοί της δίωξης ή εκείνοι που ακολουθούν το λαγόσκυλό τους είναι οι ικανότεροι;

Οι απαντήσεις διίστανται: ο λαγοκυνηγός της δίωξης και του καρτεριού, είναι αυτός που γνωρίζει και προβλέπει τον καιρό. Ανάλογα τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και την εποχή, επιλέγει λαγοτόπι. Γνωρίζει πως και που θα αφήσει τους ιχνηλάτες του για να πάρουν ντορό. Υπολογίζει που μπορεί να έχει βοσκήσει ή που να έχει «πιάσει» ο λαγός και οδηγεί, κατευθύνει εκεί κατά κάποιο τρόπο τα σκυλιά του. Εχει πάντα το νου του σε εναλλακτικές περιπτώσεις και λύσεις. Τέλος επιστρατεύει όλη την πείρα του για να επιλέξει το καρτέρι, το που και πως θα σταθεί για να του περάσει ο λαγός. Ο άλλος λαγοκυνηγός της ακολούθησης των ιχνών πίσω από το σκύλος, ενώ γυρίζει και πράττει όλα τα προηγούμενα παρακολουθεί την όλη διαδρομή που ακολούθησε ο λαγός σε όλη τη διάρκεια της νύχτας ενώ βοσκούσε, μέχρι που πήρε την κατεύθυνση προς την κρυψώνα του. Η μελέτη της διαδρομής και της περιπλάνησης του λαγού προς αναζήτηση της τροφής και της προφύλαξής του από τους εχθρούς, είναι γεμάτος από τεχνάσματα, ψέματα και παραπλανήσεις, που δημιουργεί ο εκπληκτικός μηχανισμός άμυνας, αυτού του πανέξυπνου αγριμιού της ελληνικής υπαίθρου. Θέλοντας και μη γίνεται ένα με το κυνηγόσκυλό του: μαζί τον ψάχνει και παρατηρεί σημάδια που μαρτυρούν ή διαψεύδουν την ύπαρξη του λαγού στο χώρο που τον αναζητά.

Άνθρωπος και σκύλος καλλιεργούν τη μεταξύ τους συνεργασία για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι η κορύφωση της όλης κυνηγετικής τέχνης στο πολυσύνθετο κυνήγι του λαγού. Γι’ αυτό απαιτεί γνώσεις, μέθοδο, υπομονή και επιμονή.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας