κτηνιατρικα

Published on 13 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Πέντε τρόποι για να καταλάβετε αν το κουτάβι σας είναι υγιές!

Κείμενο: kynoclub.gr

  • Η μύτη ενός υγιούς κουταβιού είναι συνήθως υγρή και σχετικά κρύα. Μια ζεστή, καλοκαιρινή μέρα βέβαια, μπορεί να “ξεράνει” εντελώς τη μύτη του κουταβιού. Ελέγξτε επίσης το στόμα του κουταβιού. Τα ούλα πρέπει να έχουν ελαφρύ ροζ χρώμα, όχι κόκκινο ή χλωμό ροζ που ασπρίζει. Τα δόντια πρέπει να είναι λευκά, μαλακά και να μην σπάνε.
  • Τα φωτεινά, καθαρά μάτια ενός κουταβιού, δεν κλέβουν μόνο την καρδιά σας, αλλά είναι και δείγμα καλής υγείας. Αλλαγή στο χρώμα των ματιών ή θολά μάτια δείχνουν ασθένεια. Χάσιμο τριχώματος γύρω από τα μάτια σημαίνει πως το κουτάβι υποφέρει από κάποια μόλυνση ή παράσιτα.
  • Ένας υγιές και καλοφροντισμένο τρίχωμα είναι καθαρό και απαλό. Φυσικά το τρίχωμα μπορεί να λερωθεί ή να φαίνεται αφρόντιστο μετά από έντονο παιχνίδι και εξωτερικές δραστηριότητες, αλλά μπορεί αυτό να είναι και σημάδι ασθένειας. Αν παρατηρήσετε παραμελημένη εμφάνιση, κοιτάξτε αν ο σκύλος σας παραμένει ενεργητικός. Μαύρα στίγματα στο τρίχωμα, τα οποία γίνονται κόκκινα όταν ο σκύλος βραχεί, είναι δείγμα ότι ο σκύλος σας έχει ψύλλους.
  • Παρόλο που ένα στρουμπουλό κουτάβι είναι χαριτωμένο και δείχνει υγιές, μια ιδιαίτερα εξογκωμένη κοιλιά μπορεί να σημαίνει ότι ο σκύλος υποφέρει από ενδοπαράσιτα. Πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε τα πλευρά του σκύλου σας, αλλά όχι να τα δείτε.
  • Εξετάστε προσεκτικά τις πατούσες και τα νύχια του κουταβιού. Αν έχετε αθλητικό και ενεργητικό σκύλο, κοιτάξτε αν έχουν αφαιρεθεί τα ψευδόνυχα. Τα νύχια σε ένα υγιές κουτάβι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Επίσης τα υγιή πόδια ενός κουταβιού είναι στεγνά ανάμεσα στις πατούσες (εκτός αν ο σκύλος έχει βραχεί), χωρίς κοκκινίλες, ερεθισμούς και μολύνσεις.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας