επικαιροτητα

Published on 13 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Έφτασαν τους 2.582 οι κυνηγοί της Καλαμάτας

Στον καθιερωμένο απολογισμό της περιόδου που τελείωσε πριν από μερικές ημέρες προέβησαν χθες μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Όπως ειπώθηκε, οι κυνηγοί που έβγαλαν άδεια φέτος έφτασαν τους 2.582, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, αφού υστερούσε κατά 62 άδειες. Μείωση που, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κυνηγετικού Συλλόγου, προέκυψε λόγω της κρίσης, αφού πλέον οι κυνηγοί σκέφτονται το χρηματικό ποσό που χρειάζεται η άδεια. Άλλος ανασταλτικός παράγοντας ήταν ότι λόγω της λειψυδρίας τα αποδημητικά πουλιά που έφτασαν στη Μεσσηνία ήταν λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η φετινή κάρπωση σε θηράματα
Ειδικότερα, στα θηράματα κατά τη φετινή κυνηγετική περίοδο προέκυψαν τα εξής:
Ενδημικά (λαγός, αγριόχοιρος και πέρδικα): ο αριθμός ήταν ικανοποιητικός και οι κυνηγοί δήλωσαν ευχαριστημένοι.
Αποδημητικά (τσίχλες, μπεκάτσες, υδρόβια): λόγω του ήπιου χειμώνα στη Μεσσηνία δεν υπήρξε ικανοποιητικός πληθυσμός και έτσι η κάρπωση ήταν περιορισμένη.


Έλεγχοι
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν φέτος οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από τους θηροφύλακες. Έτσι, έπειτα από περίπου 2.500 ελέγχους, βεβαιώθηκαν δύο παραβάσεις σε απαγορευμένη περιοχή (καταφύγιο), μία παράβαση εκτός κυνηγετικής περιόδου, τρεις παραβάσεις (μία για αγκίστρια και δύο για θηλιές), δύο παραβάσεις χωρίς άδεια θήρας και δύο για συσκευές που απαγορεύονται στο κυνήγι.
Οι παραβάσεις, σύμφωνα με τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου, είναι ελάχιστες σε σχέση με τους κυνηγούς και κατά τη γνώμη τους είναι τόσο λίγες, διότι λειτουργεί άριστα η Θηροφυλακή, η οποία απαρτίζεται από τρία άτομα, δύο θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου και έναν Ομοσπονδιακό.

Ασφάλεια και τραυματισμοί
Άλλο ζήτημα που θέλησαν να θίξουν τα μέλη του συλλόγου για την περίοδο που έληξε είναι αυτό των τραυματισμών που σημειώθηκαν, που έφτασαν στους πέντε. Οι τρεις αφορούν τραυματισμούς κυνηγετικών σκύλων, ενώ οι υπόλοιποι ατυχήματα μελών.
Να σημειωθεί ότι και τα πέντε ατυχήματα αποζημιώθηκαν από το σύλλογο και την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία υπάρχει συνεργασία.
Μιλώντας δε για την ασφάλεια, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου θέλησαν να υπενθυμίσουν την απαραίτητη χρήση του πορτοκαλί γιλέκου, καθώς, όπως είπαν, πέραν της υποχρέωσης από το νόμο στο κυνήγι αγριόχοιρου, λαγού, ορτυκιού και μπεκάτσας, είναι και σωτήριο για τη ζωή τους.

Διαγωνισμός και φέτος για την περισυλλογή άδειων φυσιγγίων
Το περιβαλλοντικό του πρόσωπο δείχνει και φέτος ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας, αφού είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την περισυλλογή άδειων φυσιγγίων στους κυνηγότοπους. Διαγωνισμός που ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου και οι δύο πρώτοι νικητές θα κερδίσουν νέα φυσίγγια, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν δώρα.

Το κυνήγι του αγριογούρουνου και η αύξηση του πληθυσμού του
Θέμα που απασχολεί ακόμα τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου, και όχι μόνο, είναι εκείνο της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αγριογούρουνων. Μάλιστα, αυτά πολλές φορές φθάνουν ακόμα και στις πόλεις.
Όπως είπαν, λοιπόν, ανά ομάδα επιτρεπόταν η θήρα πέντε αγριογούρουνων, που πλέον αυξήθηκε στο διπλάσιο.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αισθητή μείωση, αφού ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγάλος.
Κατά τη γνώμη τους, εκτός από την αύξηση των θηραμάτων ανά ομάδα, πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση, δηλαδή πρέπει όλα τα θηράματα να μελετηθούν επιστημονικά. Έτσι, ούτε θα εξαλειφθεί το είδος ούτε και θα πολλαπλασιαστεί περισσότερο.
Μιλώντας δε για την τεράστια αύξηση του συγκεκριμένου ζώου, οι κυνηγοί εξήγησαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή πλέον υπάρχουν υβρίδια. Ενώ κανονικά ένας καθαρόαιμος αγριόχοιρος γεννά 2-3 μικρά κάθε χρόνο, τα υβρίδια γεννούν μέχρι και 12 μικρά ανά έτος.

Εκδρομή
Με αφορμή το χθεσινό απολογισμό, υπήρξε και ενημέρωση ότι την 1η Απρίλιου ο σύλλογος της Καλαμάτας διοργανώνει εκδρομή για τα μέλη του στην έκθεση για το κυνήγι-ψάρεμα που λαμβάνει χώρα στο MEC στην Παιανία. Έτσι, απευθύνθηκε κάλεσμα για όσους θέλουν να συμμετάσχουν να επικοινωνήσουν με τον Κυνηγητικό Σύλλογο.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Πηγή:  https://www.tharrosnews.gr


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας