προσωπα

Published on 15 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Στράτος Αγιοστρατίτης: Απεχθάνεται την επίδειξη στο κυνήγι, ταυτίζεται με τον Αχιλλέα ενώ δεν αλλάζει τα …Berretta!

Συνέντευξη στον Νίκο Φωτακόπουλο

Είναι αυτός που προσπαθεί να ανεβάσει την κυνοφιλική και κυνηγετική  συνείδηση στη μέση του Αιγαίου! Είναι ο πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Λήμνου και διοργανωτής όλων των κυνοφιλικών εκδηλώσεων που γίνονται στο νησί του ξεπερνώντας …τρικλοποδιές, αντιξοότητες, αποστάσεις, καιρικές συνθήκες και ….άγονα μυαλά. Αν και είναι βιολόγος, με MSc κλινικής βιοχημείας, εργάζεται ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας (σε μια πολύ ΄΄ευαίσθητη΄΄ περιοχή) ενώ μοιράζει τον υπόλοιπο χρόνο του  ανάμεσα σε πολυσχιδείς τοπικές δραστηριότητες, στην οικογένεια του, τα σκυλιά του, το κυνήγι και την ενασχόληση με το Κυνοφιλικό Όμιλο του νησιού…

Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον εαυτό του και να μας απαντήσει σε ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν σχεδόν …αδιάκριτες. Δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμία…

Με τι ασχολήθηκες περισσότερο στην ζωή σου;

-Με την οικογένειά μου και βέβαια με το μεγάλο «πάθος» μου, τα σκυλιά και το κυνήγι.

-Τι σημαίνει για εσένα το κυνήγι;

-Είναι η απόδρασή μου από την καθημερινή αγχωτική ρουτίνα. Η επαφή με τη φύση και τα σκυλιά μου, με ταξιδεύουν σε έναν κόσμο όπου υπάρχω μόνο εγώ και αυτά. Έτσι «ξαναγεμίζω τις μπαταρίες μου».

-Ποια είναι τα προσωπικά σου «Όχι» στην ζωή και στο κυνήγι;

-Δεν απαρνούμαι ποτέ τα «πιστεύω» μου για τις πραγματικές αξίες της ζωής.

Αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, διαφάνεια, αλληλεγγύη και αγάπη.

Σε ότι αφορά το κυνήγι, απεχθάνομαι την επίδειξη και οποιαδήποτε ενέργεια δείχνει έλλειψη σεβασμού στο θήραμα και το περιβάλλον.

–Τι εκτιμάς περισσότερο στους φίλους σου;

-Η ανιδιοτελής φιλία και η συμπαράσταση, όταν είναι αναγκαία, είναι πράγματα ανεκτίμητα. Οι πραγματικοί φίλοι φαίνονται «στα δύσκολα».

–Αν δεν ήσουν ο εαυτός σου ποιός θα ήθελες να είσαι;

-Από μικρός θυμάμαι ότι είχα «ψύχωση» με την «Ιλιάδα»… Πριν ακόμα πάω στο Γυμνάσιο την είχα διαβάσει 13 φορές..! Πάντα ταυτιζόμουν λοιπόν, με τον Αχιλλέα…

–Ποια εμφανισιακή αρετή ξεχωρίζεις σε μια γυναίκα;

-Τα μάτια της και την κορμοστασιά της. Το βλέμμα μιας γυναίκας πρέπει να είναι κρυστάλλινο και γεμάτο αγάπη και θέληση προσφοράς. Η στάση του σώματός της πρέπει να αποπνέει αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια για τη γυναικεία φύση της. Με απωθεί ο μικροπρεπής κομπλεξικός «ψευτοφεμινισμός».

-Ποιο είναι το βασικό σου γνώρισμα στο κυνήγι;

-Είμαι πολύ επίμονος και δεν απογοητεύομαι εύκολα. Επίσης, σέβομαι το συνάδελφο κυνηγό και προσπαθώ να μην δημιουργώ προβλήματα σε ανθρώπους της υπαίθρου, αγρότες και κτηνοτρόφους. Για μένα, οι «άγραφοι νόμοι του κυνηγίου», όπως μου τους δίδαξε ο πατέρας μου, είναι πολύ σημαντικοί.

-Για ποιό μειονέκτημα σου αυτοσαρκάζεσαι;

-Είμαι πολύ δοτικός με τους ανθρώπους και πολλές φορές πιάνομαι «κώτσος», εν γνώσει μου. Δεν βάζω μυαλό όμως…

-Σε ποια άλλη εποχή θα επιθυμούσες να ζεις;

-Μα φυσικά, στην εποχή του «χρυσού αιώνα του Περικλή».

-Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;

-Μετανιώνω κάποιες φορές, όταν στις επιλογές μου ακούω την καρδιά μου και όχι την λογική μου. Μετά μου περνάει όμως, πάντα κοιτάω μπροστά.

Ποια είναι η αγαπημένη σου επαρχιακή πόλη ή χωριό και γιατί το έχεις αγαπήσει;

-Νιώθω ιδιαίτερη συμπάθεια για τα χωριά του Πηλίου, έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές εκεί και σαν φοιτητής σε εκπαιδευτικές εκδρομές και σαν τουρίστας.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό νησί;

-Η Λήμνος βέβαια… δαγκωτό…!

Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθεις μια πνευματική ιδεολογική συγγένεια;

-Με τον Σωκράτη και το Μέγα Αλέξανδρο.

-Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα ήθελες να είσαι προικισμένος;

-Όντας εραστής των Θετικών Επιστημών, έχω μάθει να σκέφτομαι πραγματιστικά, όμως έχω αρκετή εμπιστοσύνη στη διαίσθησή μου και θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να προβλέπω το μέλλον… (όχι το πολύ μακρινό…)

-Ποιο είναι το φθηνότερο και ποιο το ακριβότερο κυνηγετικό δώρο που έχεις κάνει στον εαυτό σου;

-Το φθηνότερο ήταν ένα ζευγάρι κάλτσες και το ακριβότερο το Beretta 687 s.p. II, που το έκανα δώρο στον εαυτό μου   18 χρόνια πριν , όταν πήρα την απόφαση να κόψω το τσιγάρο.  (Το κάπνισμα το ξανάρχισα βέβαια, έξι μήνες μετά…)

-Ποια είναι η αγαπημένη σου φράση ή απόφθεγμα;

-«Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις».

-Τι είναι αυτό που σε φοβίζει πιο πολύ;

-Η έλλειψη υγείας.

-Ποια …κακογουστιά είναι αυτή που σε ενοχλεί περισσότερο;

Το «ξεφύτρωμα» κάποιων εξοχικών κατοικιών, με άναρχους όρους δόμησης και κακόγουστο «πολυτελές» ύφος, που αποτελούν ενοχλητική παραφωνία στη μαγεία του φυσικού τοπίου.

-Ποια είναι η αγαπημένη σου ράτσα σκύλων και γιατί;

-Από πιτσιρικάς είχα κυνηγετικά σκυλιά, αλλά η πρώτη μου επαφή με την καθαρόαιμη κυνοφιλία ήταν με Επανιέλ Μπρετόν, το 1993. Μια σκυλίτσα Μπρετόν, που είχα, μου είχε χαρίσει απίστευτες κυνηγετικές συγκινήσεις και μπορώ να πω, ότι με έκανε φανατικό μπεκατσά.  Στη συνέχεια (2006) απέκτησα Σέττερ και σήμερα έχω Σέττερ και Πόιντερ. Λατρεύω τα Πόιντερ για το αθλητικό κορμί και το ταμπεραμέντο τους αλλά εξίσου λατρεύω τα Σέττερ για τις αρετές τους στην προσέγγιση του θηράματος. Θεωρώ ότι τα Σέττερ υπερτερούν για διάφορους λόγους, στο κυνήγι που κυρίως προτιμώ, αυτό της μπεκάτσας. Πάντως, πιστεύω ότι «ο καλός σκύλος δεν έχει ράτσα».

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχεις πει για …καλό σκοπό;

-Σπάνια λέω ψέματα, πάντως όταν το κάνω, είναι συνήθως για το κυνήγι και πάντα «προς τα κάτω», για να μην «κάψω» τον αγαπημένο μου κυνηγότοπο.

-Ποιο είδος μουσικής και ποιο συγκεκριμένο τραγούδι σου αρέσει να ακούς και να τραγουδάς;

-Η μουσική είναι για μένα ένας τρόπος χαλάρωσης, ακούω τα πάντα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ξένο ροκ και στο Ελληνικό έντεχνο. Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το «Sultans of swing» των «Dire straits».

—Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

Ειλικρινή, δοτικό, φιλόδοξο, υπεύθυνο, συναισθηματικό αλλά και συγκεντρωτικό, σχολαστικό, οξύθυμο και υπερβολικά αυστηρό κάποιες φορές και υπερβολικά αφελή κάποιες άλλες.

-Αν ήσουν υποχρεωμένος να μεταναστεύσεις σε ποια χώρα θα πήγαινες και γιατί;

-Στην Ιταλία. Έχουν παρόμοια νοοτροπία και κλίμα με μας και είναι η Ευρωπαϊκή Μητρόπολη της κυνοφιλίας.

-Με τι όπλο κυνηγάς; (μάρκα κ.λ.π) και ποιο είναι το αγαπημένο σου θήραμα;

-Είμαι «μπερετάκιας»… Κυνηγάω πέρδικα, αγριοκούνελο και υδρόβια με την Α400 xplor unico και μπεκάτσα με το 687 silver pigeon II.

-Η χειρότερη μέρα της ζωής σου  ήταν:

Όταν έχασα τον πατέρα μου…3 του Μάρτη του 2008.

-Εάν συναντούσες τον …θεό τι θα του ζητούσες;

Υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα, για μένα και την οικογένειά μου.

– Ποια ήταν η σημαντικότερη κυνηγετική  σου ημέρα;

Η ημέρα που χτύπησα το πρώτο μου θήραμα (πέρδικα) το 1983, σε ηλικία 13 ετών, όταν ο πατέρας μου, που τον ακολουθούσα πάντα ως τροβαδούρος, στο τέλος μιας κυνηγετικής εξόδου μου έδωσε να κρατήσω το δίκαννο, 100 μέτρα πριν φτάσουμε στο αυτοκίνητο. Εκείνη τη μέρα, μετά το κατόρθωμά μου και την επιβράβευση του πατέρα μου, ένιωσα ότι ψήλωσα μέχρι τον ουρανό…!

– Εάν μπορούσες τι θα διόρθωνες στον κυνηγετικό γίγνεσθαι;

Χρειαζόμαστε καλύτερη κυνοφιλική – κυνηγετική – περιβαλλοντική παιδεία και αμεσότερη πειθαρχική κυνηγετική νομοθεσία. Η  στροφή του Έλληνα κυνηγού στην «ποιότητα και όχι στην ποσότητα», νομίζω θα είναι απόρροια των παραπάνω και απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρούν την αγαπημένη μας κυνηγετική δραστηριότητα και τα παιδιά μας στο μέλλον.

–Τι είναι ευτυχία για σένα;

Το βλέμμα χαράς και αίσθησης ασφάλειας και σιγουριάς, που έχουν τα παιδιά μου όταν με αγκαλιάζουν.

–Που θα επιθυμούσες να θαφτείς;

Στον αγαπημένο μου κυνηγότοπο, δίπλα στα σκυλιά μου.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας