επικαιροτητα

Published on 16 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Απολογισμός της κυνηγοχρονιάς στην Δράμα

Δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος από πλευράς κυνηγίου στα μεταναστευτικά θηράματα για τους κυνηγούς της Δράμας αυτή που μόλις έληξε στις 28 Φεβρουαρίου λόγω των καιρικών συνθηκών. Αντίθετα από πλευράς ενδημικών θηραμάτων (αγριογούρουνων και λαγών)  η περίοδος αυτή ήταν θετική όπως εξηγεί στα «Χρονικά» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις»  κ. Στέφανος Ψωμιάδης.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα ανέφερε  φέτος δεν υπήρξαν τουλάχιστον στην περιοχή μας τα γνωστά προβλήματα με που σχετίζονται με  σοβαρά κυνηγετικά ατυχήματα σε αντίθεση με άλλες χρονιές αλλά και οι κυνηγοί της Δράμας είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν την αγάπη τους για το κυνήγι σε ένα περιβάλλον  προστατευμένο σε σημαντικά επίπεδα  από την ασυδοσία των λαθροκυνηγών. Αυτό διότι  στους κυνηγότοπους της Δράμας περιπολούν 4 διαφορετικοί θηροφύλακες ένας εκ των οποίων έχει τοποθετηθεί από τον Κυνηγετικό Σύλλογο της Δράμας.

Λιγοστές οι παρατυπίες φέτος

Οι περιπτώσεις λαθροκυνηγίου αλλά και οι γνωστές παρατυπίες που σημειώθηκαν ήταν ελάχιστες και εστιάζονται κυρίως σε κυνηγούς που φιλοξενήθηκαν στην περιοχή της Δράμας κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούσαν παράνομο κυνήγι Λαγού, ελάχιστες περιπτώσεις κυνηγίου χωρίς την απαιτούμενη κυνηγετική άδεια και περιπτώσεις παράνομου κυνηγίου υδρόβιων πτηνών με την γνωστή μέθοδο των γκιουμέδων. Πρόκειται για περιπτώσεις που πάντως εντοπίστηκαν έγκαιρα και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.

Συσπειρωμένοι στον σύλλογο οι κυνηγοί της Δράμας

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την οικονομική συγκυρία ο αριθμός των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου της Δράμας παραμένει σημαντικός. Περίπου 1100 κυνηγοί είναι εγγεγραμμένοι μόνο στον Κυνηγετικό Σύλλογο που εδρεύει εντός της πόλης, χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός των φίλων του κυνηγίου σε Προσοτσάνη, Νευροκόπι και άλλους Δήμους. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί στατιστικά ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών ήταν περίπου διπλάσιος πριν από περίπου μία δεκαετία.

Κάλεσμα για συμπλήρωση του στατιστικού ερωτηματολογίου

Παράλληλα  ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη του στη συμπλήρωση του στατιστικού ερωτηματολογίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Άρτεμις, το οποίο μελετά την δυναμική των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια μέσω της καταγραφής της κάρπωσής τους. Οι κυνηγοί μπορούν να προμηθεύονται ερωτηματολόγιο και τον αντίστοιχο φάκελο από τα γραφεία του συλλόγου.

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας εν όψει των δυσμενών καιρικών συνθηκών πραγματοποιεί ρίψη τροφής με σκοπό την τόνωση της τροφικής επάρκειας των ειδών της άγριας πανίδας σε καθορισμένες περιοχές καταφυγίων ζώων. Η πρόσφατη ρίψη τροφών και συγκεκριμένα σιτηρών και καλαμποκιού (των οποίων η προμήθεια γίνεται με έξοδα του Κυνηγετικού Συλλόγου)  γίνεται για να συντηρηθεί ο αριθμός της ενδημικής  πανίδας (Πέρδικα, Λαγός Αγριογούρουνο)

 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

Πηγή: http://www.xronikadramas.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας