ιχνηλατες

Published on 16 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Το λαγοκυνήγι, είναι πρώτα απ’ όλα πάθος για τα λαγόσκυλα…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Η ενασχόληση με το λαγοκυνήγι αποτελεί πρωτίστως ενασχόληση με τα λαγόσκυλα. Η έννοια λαγοκυνηγός δεν υφίσταται καν χωρίς το λαγόσκυλο. Εγώ, τουλάχιστον, δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να δηλώνει λαγοκυνηγός χωρίς να έχει έστω κι έναν ιχνηλάτη.

Κι αφού λαγοκυνήγι χωρίς λαγόσκυλο δεν γίνεται, ο λαγοκυνηγός που σέβεται τον εαυτό του δεν κάνει τίποτε άλλο κατά τη διάρκεια της «καριέρας» του από το να ψάχνει για καλό λαγόσκυλο. Ανεξαρτήτως του αριθμού που ήδη έχει, ένα ακόμη καλό λαγόσκυλο είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Οι λαγοκυνηγοί, βέβαια, βρίσκονται σε διαρκές ψάξιμο, αλλά αυτό αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι έχουν πάντα ένα κουτάβι που μεγαλώνουν  ή κάποιο που ακολουθεί τα μεγάλα σκυλιά στο κυνήγι μαθαίνοντας…

Το λαγοκυνήγι, λοιπόν, είναι πρώτα απ’ όλα πάθος για τα λαγόσκυλα. Και όπως όλα τα πάθη, θέλει χρόνο και θυσίες. Η ενασχόληση με τα λαγόσκυλα είναι μια διαρκής απόλαυση. Ακόμη και χωρίς τουφέκι, στα λεγόμενα εκπαιδευτικά, η ευχαρίστηση είναι ξεχωριστή μόνο και μόνο από το… ακρόαμα που προσφέρει ο ιχνηλάτης που καταδιώκει τον λαγό. Τα «κλαφουνίσματα» στις διάφορες φάσεις (ιχνηλασία, ξεφώλιασμα, καταδίωξη) μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου να μοιάζει με μια κανονική κυνηγετική ημέρα.

Ολα αυτά βέβαια στις λεγόμενες ζώνες εκπαίδευσης σκύλων, όπου κάποιος μπορεί, νόμιμα και χωρίς περιορισμό, να επιδοθεί όλο τον χρόνο στην εκπαίδευση των σκύλων του. Οι λεγόμενες ζώνες εκπαίδευσης υπάρχουν πια σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα κι έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα που υπήρχε με την έλλειψη περιοχών όπου θα μπορούσε ο κυνηγός να βγάλει τον σκύλο του για εκπαίδευση, χωρίς να κινδυνεύει να βρεθεί… κατηγορούμενος.

Ζώνες εκπαίδευσης και αναπαραγωγή

Δεν είναι, όμως, όλες αυτές οι ζώνες κατάλληλες για εκπαίδευση λαγόσκυλων, αλλά από το ολότελα… Στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν τέτοιες ζώνες (λαγοτόπια), οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι θα μπορούσαν να πιέσουν τα τοπικά Δασαρχεία για τη δημιουργία τους. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να πιέσουν οι ίδιοι οι λαγοκυνηγοί. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εποχή της αναπαραγωγής είναι ιερή ακόμα και μέσα στις ζώνες εκπαίδευσης όπου όπως είναι φυσικό η πίεση από τα εκπαιδευτικά λόγω συνωστισμού των κυνηγών ένιαι ιδιαίτερα μεγάλη στα θηράματα που προσπαθούν να αναπαραχθούν. Ας τα αφήσουμε λίγο στην ησυχία τους και θα μας το ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο.


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας