οργανωσεις

Published on 17 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Διεθνής αναγνώριση για το έργο της ΚΟΜΑΘ για την προστασία του κολχικού φασιανού

Διεθνής αναγνώριση για το έργο της ΚΟΜΑΘ για την προστασία του κολχικού φασιανού.

Το έργο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για την προστασία του Κολχικού Φασιανού στο Δέλτα του Νέστου αναγνωρίζεται πια διεθνώς, όπως αποτυπώνεται σε δύο ειδικά περιοδικά της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για τα περιοδικά FIELD και SHOOTERS, δύο πολύ μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα, που σε πρόσφατα τεύχη τους κάνουν εκτενές αφιέρωμα τόσο για το έργο της ΚΟΜΑΘ, όσο και τις δράσεις προστασίας του είδους.

Όπως είναι γνωστό στο Δ. Νέστου βρίσκεται ο τελευταίος γηγενής πληθυσμός του κολχικού φασιανού (Phasianuscolchicus colchicus) στην Ευρώπη. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται. Η ΚΟΜΑΘ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης εργάζεται για την προστασία του κολχικού φασιανού, την εκπόνηση σχετικών μελετών, τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων, τη διατύπωση προτάσεων διατήρησης, τη συγγραφή βιβλίων και επιστημονικών εργασιών και την εργασία πεδίου με δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων και καταγραφής της παρουσίας του είδους.

Επειδή ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta». Το έργο έχει ξεκινήσει από το 2017, ειδική μελέτη, εγκεκριμένη από το Δασαρχείο Καβάλας εφαρμόζεται. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν ειδικές δράσεις βελτίωσης των ενδιαιτημάτων του κολχικού φασιανού στο Δ. Νέστου, με την ορθότερη κατανομή των ανοικτών εκτάσεων, που έδωσαν ήδη πολύ θετικάμ αποτελέσματα. Τον Απρίλιο του 2018 προγραμματίζονται να γίνουν οι ετήσιες καταμετρήσεις, σε ειδικές θέσεις, παρουσία μάλιστα ειδικού επιστήμονα του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα δύο άρθρα όπως έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά περιοδικά, ενώ αναμένεται και ειδικό αφιέρωμα σε άλλο έντυπο της Γαλλίας.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δε αναγνώριση αυτής της προσπάθειας μέσω των δυο μεγάλης κυκλοφορίας αγγλικών περιοδικών αποτελούν την ουσιαστική επιβράβευση των πολύχρονων προσπαθειών μιας ελληνικής κυνηγετικής οργάνωσης.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο στο περιοδικό SHOOTERS
PHEASANT-SPORTING SHOOTER MAGZ

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο στο περιοδικό FIELD
PHEASANT – The Field Magazine





Πηγή: http://www.hunters.gr/


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας