ποιντερ

Published on 19 Μαρτίου, 2018 | by Kynoclub

0

Το Πόιντερ όπως το ύμνησε ο Οscar Monaco..

Επιμέλεια-Φώτο Ν.  Φωτακόπουλος

Αποσπάσματα από το κυνοφιλικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Σύρο το 2008 με κεντρικό ομιλητή τον αείμνηστο Oscar Monaco που έφυγε από την ζωή  τρία χρόνια αργότερα.. Τα αποσπάσματα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του κ Μοnaco για το πόιντερ καθώς και τις ερωτήσεις των κυνόφιλων κυνηγών που παρακολούθησαν την ομιλία του αξέχαστου  κριτή.

Να τι είπε στην εισαγωγή του πριν απαντήσει στις ερωτήσεις:

΄΄Το όνομα πόιντερ σημαίνει σκύλος δείκτης και αυτό τα λέει όλα. Είναι ο πιο γνωστός σκύλος, στην Ευρώπη, για αυτή τους την ικανότητα, την φέρμα. Μπορεί να κυνηγήσει σε όλα τα εδάφη αλλά είναι ιδανικό για το κυνήγι στα βουνά. Η δύναμή του, η νοοτροπία του και ο ψυχισμός του δίνουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένας σκύλος με πολύ δυνατό χαρακτήρα και πολύ μεγάλη εκπαιδευσημότητα και πιστεύω πώς μετά από εκπαίδευση είναι ο κατάλληλος σύντροφος για έναν κυνηγό. Γι αυτούς τους λόγους, σε όλη την Ευρώπη μεγάλοι κυνοτέχνες έχουν ασχοληθεί με αυτή τη φυλή και την έχουν εξαπλώσει τόσο πολύ όπως π.χ. και εδώ στην Ελλάδα, στα τερέν της Θεσσαλονίκης όπου μπορούμε να δούμε θαυμάσια πόιντερ. Όσο αφορά το στάνταρτ του καλπασμού του απαιτεί  έναν πολύ γρήγορο καλπασμό και μια πολύ εκφραστική φέρμα. Η μεγάλη ικανότητά με την ταχύτητα που έχει να φερμάρει τόσο δυνατά αναδεικνύει μια μεγάλη προσωπικότητα που μπορεί και μπλοκάρει το θήραμα ακαριαία. Με πολύ σίγουρο

τρόπο συμπεριφέρεται απέναντι στο θήραμα ενώ είναι ένας σκύλος που μπορεί να βοηθήσει και εμάς τους ίδιους λόγω του χαρακτήρα του.

Οι αγώνες που συνήθως χρησιμοποιείται ονομάζονται αγώνες ‘’Μεγάλης Έρευνας’’ και είναι αγώνες, όπως και το κυνήγι, που είναι εξειδικευμένοι για αυτή τη φυλή. Στον κάμπο είναι δύσκολο άλλη ράτσα να καλύψει το τερέν και να ανακαλύψει το θήραμα με τέτοια αποφασιστικότητα και για αυτό έχει διακριθεί τόσο πολύ σε αυτά τα τερέν και ειδικότερα στη Μεγάλη έρευνα. Σε αυτούς τους αγώνες πρέπει ο σκύλος να είναι σε μεγάλη φόρμα ενώ η μεθοδικότητα στην έρευνα έπεται σε προτεραιότητα. Οι σκύλοι τρέχουν πάντα σε ζευγάρια γιατί είναι απαραίτητη και η συναίνεση. Θα σας δώσω μερικές συμβουλές σε ότι αφορά την εκτροφή και ποιους σκύλους πρέπει να χρησιμοποιούμε στην εκτροφή μας.

α) Η επιλογή μας πρέπει να γίνεται μέσω αυτών των αγώνων της Μεγάλης Έρευνας γιατί σε αυτούς τους αγώνες παρουσιάζονται οι καλύτεροι σκύλοι.

β) Πολύ μεγάλη  προσοχή χρειάζεται στους σκύλους που δεν έχουν δυνατό χαρακτήρα οι οποίοι πρέπει να απορρίπτονται από την αναπαραγωγή.

γ) Χρησιμοποιήστε σκύλους με αποφασιστικό χαρακτήρα και ειδικότερα όταν έχουν μεγάλη ικανότητα σαν σκύλοι κυνηγίου. Φυσικά μιλάμε για τον επιβήτορα που πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά…΄΄

 

Ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Monaco

 

Ε. Ένα πόιντερ, όταν συναινεί επιτρέπετε να κάνει κάποια βήματα ή πρέπει να μείνει τελείως ακίνητο.

Α Πρέπει να είναι τελείως ακίνητο.

Ε Γιατί να χρησιμοποιήσουμε επιβήτορα από την Μεγάλη έρευνα και όχι από την Έρευνα Κυνηγίου ή ακόμα καλύτερα από το Πρακτικό Κυνήγι.

Α. Όλοι οι σκύλοι μπορούν να είναι χρήσιμοι στην αναπαραγωγή αλλά η Μεγάλη Έρευνα είναι το ύψιστο της δύναμης και της ποιότητας που μπορεί να έχει ένα πόιντερ.

Ε. Η Μεγάλη Έρευνα μπορεί να δημιουργεί και προβλήματα στην εκτροφή;

Α. Το αντίθετο! Πιστεύω πώς προωθεί και την κυνοφιλία και το επίπεδο του κυνηγίου. Η μεγάλη Έρευνα είναι συνέχεια του τρόπου κυνηγίου του πόιντερ. Απλά όταν επιλέγομαι γεννήτορες από την Μεγάλη έρευνα το κάνουμε επειδή εκεί τρέχουν τα καλύτερα δείγματα της φυλής. Φυσικά υπάρχουν εξαιρετικά σκυλιά και στην ‘’Έρευνα Κυνηγίου’’ και στο ‘’Πρακτικό Κυνήγι’’ όπως και στα χέρια κυνηγών που δυστυχώς δεν τα έχουμε δει. Η σημασία όμως είναι μία. Να επιλέγουμε τους γεννήτορες μας ανάμεσα στα καλύτερα δείγματα της φυλής.

Ε. Μπορούμε να κυνηγήσουμε με ένα πόιντερ και ορτύκια και πέρδικες;

Α. Βεβαίως! Ο Αγώνας είναι κάτι το ειδικό αλλά στο κυνήγι ο σκύλος φέρμας  κυνηγάει όλα τα θηράματα Μπεκατσίνια, Μπεκάτσες, κ.λ.π. απλά αλλάζει τρόπους και μέθοδο στην έρευνά του ανάλογα με τις συνθήκες.

Ε. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του θηλυκού   σε σχέση με τον επιβήτορα.

Α. Μπορούμε να επιλέξουμε το θηλυκό μέσα από τους αγώνες. Όμως το ιδανικό ζευγάρωμα είναι μία καλή σκύλα που χρησιμοποιούμε στο κυνήγι μας,  να την ζευγαρώσουμε με έναν τραιάλερ που θα έχει διακριθεί μέσα στα τερέν.

Ε. Υπάρχει η εντύπωση πώς τον κυρίαρχο ρόλο τον έχει ο επιβήτορας. Είναι σωστό αυτό;

Α. Θεωρητικά, όπως όλοι λένε, οι γεννήτορες δίνουν από 50% στα κουτάβια, όμως στην πράξη μέχρι σήμερα έχουμε δει πώς οι καλές μητέρες παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην εκτροφή.

Ε. Πόσο είναι σωστό να κάνουμε αιμομιξία όπως π.χ. ένα γιο με μία μητέρα;

Α. Είναι κάτι που το κάνουμε για την συνέχεια της γραμμής μας. Είναι η λεγόμενη γραμμική αναπαραγωγή. Η γραμμική αναπαραγωγή και η κάθε αναπαραγωγή πρέπει να γίνεται με κριτήριο την επιλογή του χαρακτήρα. Σήμερα δεν ψάχνουμε πια την φέρμα. Αυτή (η φέρμα) στις μέρες μας θεωρούμε ότι είναι δεδομένη.

Ε.  Πώς ξεχωρίζουμε τον σκύλο που κάνει για αγώνες σε σχέση με αυτόν που κάνει για το απλό κυνήγι.

Α. Όλοι οι σκύλοι είναι σκύλοι κυνηγίου. Απλά μέσα από τους κυνηγετικούς σκύλους επιλέγουμε αυτούς που έχουν μια νοοτροπία μεγαλύτερη από τους άλλους. Έχουν μια ποιότητα καλπασμού που ανταποκρίνεται στη φυλή τους, έχουν ποιότητα στον τρόπο που πλησιάζουν και τον τρόπο που μπλοκάρουν το θήραμα Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα σκύλο που όταν φερμάρει κουνάει την ουρά του ή όταν καλπάζει κρατάει το κεφάλι του χαμηλότερα από εκεί που πρέπει. Επιλέγουμε μέσα από το κυνήγι τα καλύτερα δείγματα και τα παρουσιάζουμε στους αγώνες για να τα συγκρίνουμε με άλλα σκυλιά και να επιλέξουμε τα καλύτερα για την εκτροφή.

Ε. Επιτρέπεται, στο κυνήγι, το πόιντερ κάποιες στιγμές να ιχνηλατεί;

Α. Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, όχι δεν πρέπει να το κάνει. Αν όμως σαν κυνηγόσκυλο είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο δεν το απορρίπτουμε σε καμία περίπτωση.

δείτε: Ο αξέχαστος Oscar Monaco…


About the Author



Back to Top ↑
  • Video της εβδομάδας